The CW kanalı gençlik dizileriyle ünlü bir kanal, bilen bilir. Birkaç yıl önce henüz The WB ve UPN kanalları birleşerek bu kanalı oluşturmadan önce The WB‘da yeni bir gençlik dizisi başlamış, kanallar birleşmesinden sonra da The CW adı altında devam etmişti. Bahsettiğim dizi One Tree Hill, gençlik dizileri içinden baya bir sıyrılarak kendini sevdirmesini çok iyi bildi ve 9 sezon (187 bölüm – 2003-2012) boyunca yayın hayatını devam ettirdi.
Dizinin ülkemizdeki yayını Cnbc-e‘de ve bu tanıtım yayına girdiğinde kanalda 9. ve son sezon yayını da devam etmekte. Ben de bitmesine rağmen hala severek andığım diziyle ilgili tanıtım amaçlı bir şey karalayayım dedim. Nasıl bir dizidir One Tree Hill? Öncelikle 2 noktadan bahsedeyim:
1) Bir gençlik dizisinde mutlaka olan permütasyonlu ve kombinasyonlu ilişkiler ve olaylar silsilesi tabii ki bu dizide de var. Zaten o kadar bölüm süren bir diziden aşağısını beklemezsiniz herhalde. Ama diyalogları ve müzikleri başta olmak üzere bütün bu olanı biteni “kendi” tarzıyla işliyor, hakkını yememek lazım.
2) Gençlik dizilerinin büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi olayların temel mekanı bir lise. Lise derken bir çeşit kasaba lisesindeki popüler olan ya da olmak üzere olan öğrencileri düşünün. Tam bir kıyas olmasın ama Gossip Girl‘ün kasaba versiyonu denilebilir bilenler için. Partiler bir yana basketbol da dizide önemli bir yer tutuyor.
Ama 9 sezonluk dizi zaman atlamaları dahil 10-15 yıllık bir süreyi kapsadığı için ana karakterlerin bazılarının iş hayatı, evlilik, hatta çocuklarını bile görme fırsatımız oluyor, onu da unutmadan belirtmek lazım.
Dizinin konusunu ise ana karakterler üzerinden anlatmak istiyorum. 9 sezonluk hikaye için takdir edersiniz ki ellerini korkak alıştırmayıp bolca kullanmışlar. Ben de elimden geldiğince gençler üzerinden toparlayacağım:
1) Lucas Scott: (Chad Michael Murray)
Karen Roe henüz lisedeyken sevgilisi Dan Scott le birlikte olur ve bu birliktelikten hamile kalır. Hayatı için farklı bir gelecek isteyen Dan’se bir çocuğun sorumluluğunu üstlenmek istemez ama Karen çocuğundan vazgeçmeyerek oğluLucas‘ı doğurur. Yıllar boyunca da tek başına oğlunu büyütür. Dan’in yaptığı tek şeyse oğluna soyadını vermek olur. Başka bir ailesi ve kendisinin bir zamanlar olduğu gibi başarılı bir basketçi olmasını istediği bir oğlu olur.
Yıllar geçer ve iki oğlan da lise çağına gelir. Bunca zaman babası yerine koyduğu amcası Keith‘in desteğiyle basketbol seçmelerine giren Lucas, kendini kanıtlayarak takıma girer ve dizideki olaylar başlamış olur. Çünkü herkesin bilmesine rağmen yokmuş gibi yaşadığı 2 erkek kardeş artık yan yana gelmişlerdir.
2) Nathan Scott: (James Lafferty)
Okulda popülarite, basketbol takımında kaptanlık, güzel bir kız arkadaş, zengin ve rahat bir hayat… Dışarıdan bakıldığında her şeye sahip bir çocuk. Peki içeriden bakıldığında? Mutlu denilemeyecek bir aile evliliği, anlaşmazlıkları bol bir ilişki, basketboldaki başarısını kendisinden daha çok önemseyen ve bu yolda babalık vasfını pek yerine getirmemiş bir baba, bir de burnunun dibine girmeye yeltenen üvey kardeş…
Nathan‘ın yılların vermişliğiyle sahip olduğu “kötü çocuk” imajıysa bunlar için güzel bir kılıf. Sahip olduğu hayata tehlike olarak gördüğü Lucas’ınsa bu yolda çekecekleri vardır. Tabii ki kendince istekleri de…
3) Peyton Sawyer: (Hilarie Burton)
Hiç aşksız dizi gördünüz mü siz? Hele de gençlik dizisiyse… Buyurunuz size P. Sawyer. Nathan’ın inişli çıkışlı bir ilişki yürüttüğü Peyton, annesini küçükken kaybetmenin acısını unutmamış, okulun popülerlerinden ve amigo kızlarından. Karikatürler dahil çizim yapmaktan ve müzikten de iyi anlayan biri. Tabii ki Lucas’ın da dikkatini çekmekte. Yani, özetle dizinin iki kardeş arasında kalan (ya da kendini bulan) karakteri.
4) Brooke Davis: (Sophia Bush)
2 kardeş arasında kalan tek kişinin Peyton olmasını beklenemez herhalde. Peyton’ın en yakın arkadaşı, özet tabirle can yoldaşı, okulun popülerlerinden, amigo kızlarından. Erkeklerle arası gayet iyi olan Brooke, aile bakımındansa dizinin en şansız karakteri bana göre. Lucas’tan bile daha şansız… O da kendisini kısa sürede 2 kardeş ve arkadaşları arasında buluveriyor… Ayrıca kendisini dizinin en sevdiğim karakteri de olur.
5) Haley James: (Bethany Joy Lenz)
Haley de Lucas’ın en yakın arkadaşı ve özet tabirle can yoldaşı. Okulun en zeki ve doğru bildiğinin dikine giden öğrencisi olan Haley, zaman zaman Karen’ın kafesinde garsonluk da yapıyor. Brooke gibi onun da kardeşler rekabeti nedeniyle kendisini olan bitenlerin orta yerinde bulması kaçınılmaz oluyor.
Not: Sophia Bush ve Bethany Joy Lenz dizinin bütün bölümlerinde de yer alan 2 oyuncudur. Hatta Bethany’nin gerçek hayattaki hamileliği diziye senaryo olarak da eklenmiştir.
Not 2: Brooke’u canlandıran Sophia Bush, 2005 yılında, Lucas’ı canlandıran Chad Michael Murray ile 5 ay süren ve Murray’in aldatması yüzünden biten bir evlilik yaptı. Paris Hilton‘ın o dönemki sevgilisi Nick Carter, ileriki bir zamanda bir TV programında Paris’in onu Chad ile aldattığını itiraf etmiştir. Ama bu olurken ikili nişanlıymış, Chad’in evliliği bitiren aldatmasının kimle olduğu sanırım bilinmemekte.
Boşanmadan bir süre sonra başlayan ve Murray’in yaptığı açıklamayla bir nevi doğrulanan ilişki dedikodusuna göre Sophia, Nathan’ı canlandıran James Lafferty ile de bir birliktelik yaşadı. Hatta, bundan bir süre sonra da diziye ilerleyen sezonlarda Peyton’ın arkadaşı olarak katılan Austin Nichols ile de dizinin final yapmasına yakın biten bir ilişkisi de oldu. Aslında setten önce başlayan ilişki, Nichols’ün kendisine teklif edilen rolü kız arkadaşının da isteğiyle kabul etmesiyle dizi aşklarından birine dönüşmüştür.
Sophia-James ikilisi ayrıldıktan sonra James Lafferty’nin diziye sonradan Haley’nin kız kardeşi olarak katılan Shantel VanSanten ile bir birlikteliği var, onu da atlamayayım.
Sahne arkası da önü kadar hareketli bir dizi anlayacağınız. Bu son haberle birlikte magazinin de sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Eğer dizinin uzun ömürlülüğü sorun değilse One Tree Hill, gençlik dizisi furyası içinde kesinlikle denenmesi için tavsiye edilebilecek dizi. Doğruya doğru The CW’nun da adına yaraşır bir yapım. Bölümler ilerledikçe yaptıkları senaryo eklemeleriyle kendini daha çok sevdiriyor. Belli dönüm noktalarıyla da merak unsurunu beslemesini biliyorlar. Kadronun bu tarz bir dizi için yeterli olması da cabası.
Zincirleme ilişkiler ve geçmiş de ilgi çekecek şekilde işlenmekte. En nihayetinde yaptığı finalle de ayağını yere basar bir şekilde bitirdi. Hatta ben 9. sezonu ortadakilerden daha fazla seviyorum. Velhasıl yeni bir gençlik dizisi arayışındaysanız ve alternatifiniz yoksa One Tree Hill’i bir deneyin derim. Gerçi bence siz her türlü açıp bir deneyiverin, OTH’nin yararı olur zararı olmaz. İyi seyirler…
@AytacKara @BirDiziHaber aytac@birdizihaber.com
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
YanıtlaSil