Lev Tolstoy, arkasında önemli eserler bırakmış ve dünyaca ünlü tanınmış Rus bir yazar. Bunlardan birisi de tabii ki dilimize çevrilmiş haliyle Savaş ve Barış, yani War and Peace. Hatta Rusçası 1225 sayfa olan ve 1869'da yayınlanan bu eser, Can Yayınları'ndan çıkma iki cilt halinde 1700 sayfa, İletişim Yayınları'ndan çıkma 1822 sayfa halinde yine iki cilt olarak piyasada da mevcut. Böylesi bir dünya klasiği de elbette daha önce birkaç defa dizi, film, opera ve tiyatro oyunu olarak uyarlandı. İşte bunların en sonuncusu da kısa zaman önce mini dizi olarak karşımızdaydı.
Kitap 6 bölümlük bir dizi olarak uyarlandı, İngiliz BBC One kanalında karşımıza geldi ve 3 Ocak'ta başlayan yapıma 7 Şubat'ta veda ettik. Amerika'da ise dört haftaya yayılacak şekilde kardeş kanallar History, Lifetime ve A&E tarafından eş zamanlı yayınlandı. İlk beş bölümün neredeyse birer saat, final bölümününse 82 dakika kadar sürdüğünden de tabii ki haberiniz olsun.
Girişi çok uzatmadan gelelim dahasına:
Savaş ve Barış kitabı, hikayesini 1805 yılının Rusya'sında başlatan bir eser ve eserin temelinde Napolyon Bonapart'ın Rusya'ya yaptığı birden fazla sefer ve bu seferlerin gölgesinde Rusya'daki hayat var. Hikayeye 1805'te giriyoruz, kitap ve dizi bittiğinde 1813'ün başında çıkıyoruz. Rusya'daki hayat derken de tabii ki çok (ama çok) geniş kadrosu olan bir hikayeden de haliyle bahsetmiş oluyoruz. "Kimler var kimler..." desem yalan olmaz herhalde. Ama kitap ve dizi, olayları daha çok birbirleriyle bir şekilde bağlantılı olan ve/veya bağlantılı hale gelen beş ailenin mensupları üzerinden işliyor.
Aslında bu nedenle daha iyi bir açıklama için 'aile ağaçlarından' uygun bir tane kullanacaktım ama internet bünyesinde gözümün gördüklerinin hepsinde ta dizinin sonunu bile içeren spoilerlar (ispiyonlar) vardı, kendim de girişmedim. Bu arada şahsen yolunuzun kitabın Vikipedi sayfasına düşmesini tavsiye etmem, kim yazdıysa Karakterler kısmında kitabın sonundan aklında ne kaldıysa yazmış... Wikipedia sayfası ise sizin tercihiniz, ama dediğim gibi diziye veya kitaba bulaşacaksanız aile ağaçlarından uzak durursanız güzel olur hani.
Devamında elimden geldiğince basit bir şekilde aileler üzerinden anlatım yapayım diyorum. Zaten kim kimdire alışması aslında o kadar da zor değil. Daha derine inersek üç adet 'en başrol' karakter olduğunu söyleyebiliriz: Pierre, Natasha, Andrei.![war-and-peace_0](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_uXRvpSqKQ9oYom7rgWeFMWAVdL4dJ1qQNCxiUvdj12nM4i244ujLksspdfDYnohRb5uM9Ub7JLN0o2X2T0UOy45m67Sgi6UG7OztwEffBUkHcV-qnrPw9w0aE7x11cYSvK5H7t5A=s0-d)
1) Bezukhov Ailesi
2) Rostov Ailesi
3) Bolkonsky Ailesi
Not: Ruslarda insanda zaman zaman biraz kafa karışıklığı yaratan bir isim sistemi vardır. Meraklısı detayına şuradan bakabilir, demem o ki yazdığım soyadları aynen bu şekilde efendim. Bu arada dizinin Wikipedia sayfası karakterlerin orta isimlerini kullanmadığından, dizide de pek bir önem arz etmediğinden, zaten karışıklığı da azaltmak istediğimden ben de kullanmayayım dedim.
6) Ayrıca Wikipedia ile hemfikir olduğum üzere, başlamışken bahsetmek istediğim birkaç önemli karakter daha var:
> Napoleon Bonaparte'ın da dizinin merkezinde Fransa-Rusya savaşı olması sebebiyle zaman zaman karşımıza çıktığı da dipnot olsun.
Dizideki karakterler ve olay örgüsü dilimin döndüğü kadarıyla bu şekilde işte.
- Öncelikle şunu belirteyim, ben iki ciltlik klasiği okumadım. O nedenle şurası olmuş, burasını iyi yapamamışlar gibi bir karşılaştırma yapamayacağım. Zaten böyle bir eserde kitap/dizi karşılaştırmasında karmaşa kesinlikle çıkacağından dolayı böylesi daha iyi oldu gibi geliyor.
- 1700-1800 civarı sayfa tutan ve 8 yıl kadar bir süreyi kapsayan eseri 6 bölümlük mini dizi halinde aktarırken tabii ki zaman atlama yoluna başvurulmuş durumda. Bazı bölümlerde bölüm içinde mevsim değiştirdiğimiz, bazen de uzun bir süre sonraya atladığımız oluyor. Ama dizinin arkasındakilerin hakkını vermek gerekirse, aradaki bağlantıları beklediğimden iyi kurmuşlar.
- Bir kere görkemli bir yapım da olmuş. Kastım sadece çok para harcandığının belli oluşu da değil bu arada. Örneğin savaş sahnelerinde basite kaçmamışlar; mekanlar, kıyafetler ve ortam gayet iyi, dahası basit detayları da önemsemişler. Dönem dizisi oluşunun hakkı verilmiş.
- Kadro ve karakterlere gelirsek... Evet, ara ara elbet göze bir şeyler takılıyor ama kadronun gayet yerinde olduğunu düşünüyorum açıkçası, en uyuz karaktere bile yeterli birini bulmuşlar veya ellerinden geleni yapmışlar. Karakter bazında Andrei, Marya, Hélène üçlüsünü daha çok beğendiğimi, başta Pierre olmak üzere Natasha ve Fedya üçlüsüne sevgilerimi göndermediğimi söylesem yeterli olur herhalde. Tabii bu benim kendi gözlemim, elini sallasan ellisi derecesinde karakter bolluğu olduğundan herkes için farklı dinamikler etkili olacaktır...
- Genel izlenim olarak da gayet beğendiğimi söyleyebilirim. Ayrıca gördüğüm kadarıyla medya ve izleyenler açısından diziye gelen eleştirilerin geneli de olumlu yönde. Olmayanların geneli de zaten daha çok kitap/dizi karşılaştırmasından dolayı çıkmakta. Ama kitabı okumamış birisi olarak beni etkileyen veya önemsediğim bir nokta olmadı.
- Zaten uyarlama da olduğundan kapalı ve iyi bir sonu olduğu tahmin ediliyordur diye düşünüyorum. Hatta bazen açılmasın diye Lev Tolstoy'un sıkı sıkı kapattığını düşündüğüm zamanlar bile oldu. Şimdi doğruya doğru çok yazmış ama adam iyi de yazmış. Hatta izlerken bazı yerlerde iyiliğine bile laf ettiğim oldu yani, o derece...
Velhasıl, bu yazı ve dizi işte bu şekilde efendim. Denemeniz tabii ki tavsiye edilir. İyi seyirler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder