25 Aralık 2010 Cumartesi

Merlin -- Tanıtım


20 Eylül 2008'de fantastik-drama türünde İngiltere’de bir dizi başladı. Hangi dizi mi? Kendisinin adı Merlin olur. Hem de öyle böyle de değil DEVLET kanalı BBC’de başladı dizi –aslında buradan TRT ve sistemine geçiş yapılırdı ya neyse dağıtmayalım – Ülkemizde ise orijinal ve dublajlı olarak Cnbc-e de yayınlanmakta.Ayrıca dizi 13 bölümlük sezon şeklinde yayınlanıyor ve çok yakın zamanda 3. sezon finali yayınlanarak tatile girdi.

Peki nasıl bir dizi bu Merlin? Öncelikle:


Konu

Kral Arthur Efsanesi’ni bilir misiniz? Ya da oradaki büyücü karakter Merlin’i? İşte dizi büyücü Merlin'in Kral Arthur daha bir prens iken başlamış olan ilişkilerini saray entrikaları ve savaşları da dahil ederek anlatıyor. Ama diğer Merlin’lerin aksine dizide Merlin’in gençlik yılları ele alınmış. Mekânımız ise Camelot Krallığı. Kral Uther tarafından yönetilen büyücülerin sihir yapmalarının kesinlikle yasaklandığı bir krallık. İşte böyle bir dönemde, doğaüstü yeteneklere sahip Merlin’in yolu Prens Arthur’la kesişir ve başta hiç de güzel başlamayan tanışıklık kısa sürede dostluğa dönüşür. Ardından da macera başlar.

Dizinin genel konusu bu kadar ama söylemeden de geçmek olmaz. Dizinin her bölümü işte bu replikle başlamakta:

“In a land of myth and a time of magic, the destiny of a great kingdom rests on the shoulders of a young boy. His name - Merlin.”

« Efsanelerin diyarında ve büyünün zamanında.. Büyük bir krallığın kaderi genç bir adamın omuzlarındaydı. Adı--Merlin...»


Oyuncular

Merlin dizisi no-name ya da genç oyuncular ile yetenekli kadronun mozaiği gibi aslında. Dizinin başrolü yani Merlin Colin Morgan, diğer ana karakter yani Prens Arthur ise Bradley James…

Bunun yanında Kral Uther’în vesayetinde olan Morgana karakterini canlandıran Katie McGrath ve Merlin’in arkadaşı, Morgana’nın hizmetçisi ve hatta azıcık spoiler olacak ama ileride Arthur’un aşık olacağı Gwen karakterini canlandıran Angel Coulby de dizinin kadın baş rolleri

Ayrıca Merlin’de baş karakterlere eşlik eden iki önemli figürse tecrübeli ve yetkin oyuncular tarafından canlandırılıyor. Kral Uther'i Anthony Head canlandırırken, Merlin'e yol gösteren Büyük Ejderha'yı aktör John Hurt seslendiriyor. Bunun yanında Merlin'in yanında kaldığı, akıl hocası rolündeki saray doktoru Gaius da Richard Wilson sayesinde ete kemiğe bürünmüş.


Aslında Nimueh, Lancelot veya Morgause gibi bazı temel karakterlerden de bahsetmek gerekir ama buradan fazlası spoiler tadı verir ki bence ben vermeyeyim siz de almayın o tadı, izleyin görün işte :)


Değerlendirme

Ben diziyi diğer birçoğu gibi tavsiye rehberim Cnbc-e dergisi sayesinde keşfetmiştim. E tabi sonra tıpkı Gossip Girl’de olduğu gibi Cnbc-e yi beklemek yerine basıp gidip 1. sezonun tamamını izleyiverdiydim. Peki, sonuç: Tek kelimeyle mükemmel! Oyunculuk anlamında mükemmellik vaat etmeyen bir dizi ama konu ve kurgusuyla sizi kendine çekebiliyor. Ayrıca kim ne derse desin Morgana ve Arthur yani Katie McGrath ve Bradley James’e hayran oldum desem yalan olmaz! Diziyi seyredenler özellikle 3. sezonu izledikten sonra ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.


Dizinin benim için tek handikabı ise 13 bölüm olması. Tabi Amerikalıların 22 bölümlük sezonlarına alış o kadar sen, sonra 13 bölümden sonra 9 ay bekle! Kolay iş değil gerçekten. Üstelik 4. sezon Merlin öncekiler gibi Eylül’de de değil Ocak 2012’de başlatılacak. İnsanın yas ilan edesi geliyor. –Tabi bu sonradan başlayacaklar için yetişme açısından güzel şans-- Hele de o şekil 3. sezon finalinden sonra… İnsana ‘Kim bekleyecek şimdi o kadar ay’ tepkisini iyi verdirtmeleri ayrı bir mesele.


Velhasıl kelam, izlemeyenlere şiddetle tavsiye olunur efendim. Sonraki yazıda görüşmek üzere.



1 yorum:

  1. bencede ya çok güzel bir dizi bayılıyorum tek kelimeyle mükemmel diyebilirim.

    YanıtlaSil