10 Eylül 2011 Cumartesi

Upstairs Downstairs -- Tanıtım

Bu yazıyı aslında 22dakika.org için yazmıştım ama buraya da ekleyeyim dedi.


\



26-28 Aralık 2010 aralığında BBC One kanalı mini bir dizi yayınladı. Dizi, her biri 50 dakikalık olan 3 bölümden oluşuyor ve aslında yeniden çevrim bir dizi. Yakın zamanda bizim ülkede de Cnbc-e kanalı tarafından yayınlandı. İşte, tanıtıma konu olan bu dizinin adı Upstairs Downstairs (Yukarıdakiler Aşağıdakiler). Kısaca dizinin konusundan
bahsedecek olursak:


1971-1975 yılları arasında yayınlanan ve 5 sezon süren orijinal versiyon, 165 Eaton Place'te oturan zengin Bellamy ailesinin ve onların emrinde çalışan hizmetçilerin yaşantısını anlatıyordu. Aşağıdakiler ve Yukarıdakiler arasındaki farklardan çok benzerliklerin üstünde durulan dizi 70'li yıllarda oldukça ilgi görmüş.


\


2010 versiyonunda ise 165 Eaton Place’in yeni sahipleri bu sefer zengin Holland ailesi. Dizi 1936 yılının İngiltere'sinde geçiyor. Hikaye, eve taşınan diplomat Sir Hallam Holland, hamile karısı Lady Agnes Holland ve Hallam'ın annesi Lady Maud Holland (Yukarıdakiler) ile daha önce o evde çalışmış Rose'un yollarının kesişmesi ile başlıyor. Aşağıdakiler grubunun toplanıp, evin düzenin kurulmasıyla da dizideki olaylar gelişmeye başlıyor. Yaklaşan İkinci Dünya Savaşı ve İngiltere’nin başına geçen yeni kralın yarattığı politik gerilimler de etkisini 165 Eaton Place’te oldukça hissettiriyor.

Dizinin konusu böyle. Kadrodan bahsedecek olursak:

\


Orijinal dizide Aşağıdakiler grubunda yer alan Rose Buck’ı canlandıran ve bu rolüyle 1975’te Emmy ödülü kazanan, dizinin yaratıcılarından Jean Marsh, yeni yapımda da yer alan bir oyuncu. Ancak bu sefer hizmetçi olarak değil, evin kahyası olarak kadroda. Ayrıca Jean Marsh bu rolüyle bu yılki Emmy ödüllerinde 'Mini Dizi-En İyi Kadın Oyuncu' dalında da aday durumda.

Yukarıdakiler grubunun 3 üyesini de Keeley Hawes (Lady Agnes Holland), Ed Stoppard (Hallam Holland) ve Eileen Atkins (Lady Maud Holland) canlandırıyor. Eileen Atkins de bu rolüyle 'Mini Dizi-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' dalında Emmy ödüllerine aday durumda. Dizi, toplamda 6 dalda bu yılki Emmy ödüllerine adayolmuş. Kadronun geri kalanına buradan bakabilirsiniz.

Diziye gelirsek, "BBC, kalitesini göstermiş" desem yanlış bir yorum olmaz. Aşağıdakiler ve Yukarıdakiler'in kendi içlerindeki ve birbirleriyle olan ilişkileri oldukça güzel işlenmiş. Oyunculuk desen oldukça yerinde ve dizinin kapanışı da tatmin edici olmuş. Sonuçta, 3 bölümlük bu mini şaheser izlemeyenler için şiddetle tavsiye edilir.

Son olarak diziye ait bir tanıtım filmi izlemek isteyenler de buraya tıklayabilirler.

İzleyeceklere şimdiden iyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder