1 Ekim 2014 Çarşamba

Olabilir ve olacak arasındaki fark




Türk dizileri bir süredir dış pazarda oldukça ilgi çekici hale gelmiş durumdalar, saklı bir gerçek değil. Başta Ortadoğu ve Arap ülkelerinde olsa da Balkanlar veya Rusya’dan da ihracat talebi alıyoruz. Hatta geçtiğimiz günlerde iki yıl önce Ezel’in özel ödül aldığı Seoul Uluslararası Drama Ödülleri’nde bu sefer MedCezir Gümüş Ödül’ü aldı. Bunlar elbette hem sektör hem de oyuncular açısından güzel olaylar. Üstelik Türklerin bu başarısı dikkatleri ülkedeki yapımlara da daha çok çekiyor.

Tüm bu satışların yanında mesela benim bildiğim kadarıyla Aşk-ı Memnu’nun İspanyol versiyonu da çekildi ve Pasion Prohibida adıyla Telemundo’da yayınlandı. Hatta ekstra olarak orada Bihter’ı canlandıran oyuncu Monica Spear Mootz dizi bittikten bir süre sonra arabasını çalmak isteyen kişilerce öldürüldü, ama konumuz bu değil. Peki ya Amerika? İşte o çok başka bir şey ama rüya gibi görünse de artık çok uzak ‘olmayabilir.’ Şöyle ki:

Kısa bir süre önce haberimiz oldu ki Amerikalılar Suskunlar dizisini uyarlamaya el atmış. Kanal NBC, dizinin adı da Game of Silence. Baştan söyleyeyim evet, ben de biliyorum onun aslında orijinal değil de Sleepers (1996) filminden uyarlanmış olduğunu. Zaten o film de Lorenzo Carcaterra’nın aynı isimli romanından çıkma, o da ayrı. Ama adamlar bizim formatı almak istemişler. Artık daha ucuz olduğundan mı yoksa başka bir şey mi gördüler orasını bilemeyeceğim. CSI’da yapımcılık/yazarlık yapan Carol Mendelsohn ve Parenthood’ta yapımcılık/yazarlık yapan David Hudgins diziyi hazırlayacaklar; Timur Savcı da yapımcı olarak eşlik edecek.

Bu noktaya kadar her şey normal ve gayet iyi aslında. Zaten sonrası ‘biraz’ karışıverdi. Bizim medyanın genelinin bunu ‘dizi sattık’ ve ‘yayınlanacak’ şeklinde duyurması benim için keyif kaçırıcıydı. Çünkü şu an ‘yok’ öyle bir şey. Hatta bundan sonrasını 2012’de yayınlanan Son dizisi üzerinden anlatayım.



Suskunlar Amerika konusunda ilk değil, ikinci. Son dizisi için de Ghost Whisperer ve Recklessdizilerini yapan şirket uyarlama için harekete geçti. Bu sefer de kanal FOX ve dizinin adı Runner. Peki, bu haber ‘ilk’ ne zaman geldi dersiniz? Bir yılın dolmasına az kaldı.

Amerika’da, özellikle de ulusal kanallarda diziler karşımıza gelmeden önce genellikle bir pilot hazırlama sürecinden geçiyorlar. Kanal fikre veya yazılan ilk bölüm senaryosuna onay verirse o yapım için bir ilk bölüm çekiyor. Ardından kanallar elindekiler arasından yayınlanmaya değer bulduklarını seçip Mayıs ayı içerisinde duyuruyorlar. Bazen de kısa yoldan gidilip pilotun çekilmesine gerek duymadan ‘straight-to-series-order’ dediğimiz bir şekilde diziye onay verilebiliyor.

İşte şu an için Son da Suskunlar da bu onaya sahip ‘değil’! Hatta kısa bir süre önce Amerikan basınında Runner’ın içinin doldurulduğu ve iddialı bir şekilde pilotsuz onay alması gibi bir durumun olabileceğine dair haberler çıktı. Gönül tabii ikisinin de onay almasını ister ama basında lanse edilenin aksine bunun için bir süre daha beklememiz gerekecek. En azından Runner’dan bu dizi sezonu içinde iyi kötü bir haber çıkar diye düşünüyorum; hatta biraz çalışkan olurlarsa pilotlu-pilotsuz bir süreçte Game of Silence’tan da haber alırız.

Bekleyip görelim bakalım, bu iki dizi ‘olabilir’ statüsünden ‘olacak’ durumuna geçebilecek mi?


Dizi oyuncusu George Clooney versek alır mısınız?

 İptal ve devamlarda bu haftayı da boş geçmedik. Posterine baktığında ben iptal olacağım diyen ABC Family dizisi Mystery Girls ilk sezonu sonunda iptal oldu. Sevgili Showtime’ın Edie Falco’ya diziyle dördüncü Emmy’sini kazandıran Nurse Jackie kanaldan yedinci ve son sezon onayını aldı. TNT’nin bu yaz başlattığı yeni polisiye dizisi Murder In the First ise ikinci sezon onayını aldı.

 Murder In the First bu sezon Cnbc-e’nin de yayınlayacağı diziler listesinde. Nasıl bir şey derseniz şuna bakabilirsiniz. Dizinin ilk sezonunda Harry Potter’ın Draco Malfoy’u Tom Felton da yer aldı.

 ITV’nin sevilen, benim de bayıldığım dizisi Downton Abbey ünlü bir oyuncuyu konuk edecek. En son 2009’da bir vakitler düzenli oyuncusu olduğu (1999’a kadar) ER’ın final sezonuna (15. sezon) konuk olan George Clooney, dizinin yılbaşı için çekilecek özel bölümünde konuk oyuncu olarak yer alacak. ITV’nin reklam gelirini yardım kuruluşlarına bağışlayacağı dizinin bölümünde Clooney’in henüz nasıl bir rolde oynayacağı belli değil.



 Geçtiğimiz sezon sonunda finalini yapan How I Met Your Mother’ın Barney’i Neil Patrick Harris uzatmalı oyuncu sevgilisi David Burtka ile evlendi. 2004’te ilişki başlaması, 2010’da ikiz çocuk sahibi olma ve 2011 nişanlanma derken evlilik de nihayet gerçekleşti. Yalnız bu sayede 2006’da eşcinsel olduğunu açıklayan Harris’in gay olduğunu bilmeyen topluluğun düşündüğümden epey fazla olduğunu fark etmiş oldum. Bizim milletin homofobikliğine hiç girmeyeceğim, çıkamam gibi geliyor.

Hazır laf açılmışken hani Harris gibi bilmeyeni vardır misali bir ekleme yapayım, The Big Bang Theory’nin Sheldon’ı Jim Parsons da eşcinsel. Hatta 10 yılı aşkın süredir devam eden bir ilişkisi de bulunuyor.

Ayın 17’sinde Red Band Society’nin başlamasıyla yeni sezonu açmış olacağız. Hadi hayırlısı olsun diyeyim, bakalım bu sezon neler getirecek?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder