2 Ağustos 2012 Perşembe

Bir Fantastik Dizi için Gereken Malzemeler


\
Fantastik türde bir dizi için ne gerekir? Ya da bu tarzda dizilerin olmazsa olmazları nelerdir? İşte, sevilen yabancı dizi yayın kanallarımızdan Cnbc-e, dergisinin Haziran ayı sayısında bu konuyla ilgili bir derleme yapmış. Ben de mümkün olduğunca orijinale sadık kalarak yazıyı bildiri haline getireyim dedim.
1) Kurmaca Kasaba
Orman manzarası: Dur durak bilmeden vampirlerin, şeytani varlıkların, canavarların peşinden koşan kahramanları düşünün. Bütün bunlar bir şehir ortamında nasıl yapılabilir sizce? İşte, bu nedenle tanık olduklarını saklayacak, geceleri insanın içini ürpertecek ve sınırları içinde bir ormana sahip kasaba, böylesi işler için oldukça ideal.
Uykusu ağır kasaba sakini: Kurmaca kasabada bütün insanlığı etkileyecek olaylar yaşansa da yaşananların saklı kalması zorunludur. Bunun için de olandan bitenden haberi olmayacak, uykusundan uyanmayacak kasaba sakinleri dizide olmalı ve ana kahramanlara sorun teşkil etmemelidir.
Kasaba ile aynı adı taşıyan bir lise: Mystic Falls Lisesi, Smallville Lisesi, Beacon Hills Lisesi... Başrollerin ikinci adresi ve pek çok olayın geçtiği merkezler. Peki, neden ana karakterlerin çoğu liseli? Çünkü üniversite demek karışık bir dünya ve kurguda doğabilecek sorunlar demek. Bu nedenle, kahramanlar üniversitede değil bir lisede okumalı ve rahat bir ders programına sahip olmalıdır. Zira, hiçbir fantastik dizinin kahramanlarını geç, aslında hiçbir dizi kahramanının gerçek bir liseli kadar ders çalışacak vakti yoktur.
The Vampire Diaries - Damon ve Elena
The Vampire Diaries - Damon ve Elena
Etkinlik çılgınlığı: Dizinin merkezi nasıl bir yer ya da ne kadar büyük olursa olsun, başka insanların dikkatini çekecek türden etkinliklere muhtaçtır. Bu bağlamda, tarihi epey geniş ve her şeyi kutlamaya istekli bir kasaba, daima tercih sebebidir. Hatta öyle ki gerektiğinde "20'ler Dansı" (The Vampire Diaries) düzenleyecek kadar bile ileri gidilebilir. Malum, özel gün demek kırılma noktası olayın yaşanacağı gün demektir.
2) Yetim Kahraman
Clark Kent (Smallville) - Elena Gilbert (The Vampire Diaries)
Clark Kent (Smallville) - Elena Gilbert (The Vampire Diaries)
a) Yetim kahramanların aile geçmişleri asla tekdüze olmaz; daima en az bir üyesi sorunludur. Gerçek anne ve babaların kimlikleri, akıbetleri ve yaptıkları kahramanların gelecekteki hallerini şekillendirir; diziye de birçok yan ve ana hikaye sağlar. Bu nedenle, genel olarak tercih sebebidirler.
b) Hayat, yetim kahramanları çeşitli şekillerde zaten yeterince etkilemiştir. Bu nedenle, onlar yeni acılara sebebiyet verecek türden maceralarla uğraşmak istemezler. Ancak, ilk başta ne tepki verirlerse versinler, birkaç bölüm içinde fantastik aleme öyle bir dalarlar ki normalliğin ne demek olduğunu unuturlar.
c) İçte kırılgan ama dışta güçlü görünmeye çalışan kahramanlar, senaryonun etkisiyle zaman içinde olgunlaşır ve kendine güvenen bireyler haline gelirler. Hayatları eskisi kadar acınası olmaz ve dostlarıyla öylesine değil, büyük bir amaç için toplanırlar. Artık sahip oldukları anormallikler kurtarıcıları, normallik de düşmanlarıdır.
3) Heterojen Çete
Fantastik filmlerde olduğu gibi dizilerde kaşımıza çıkan, bolca yan hikaye kaynağı sağlayan bir başka durumsa türlerin kardeşliği. Bir dizide ne kadar farklı tür varsa, o kadar daha çok karmaşa çıkacak demektir. Ama, ortak düşmana karşı yapılan birleşmeler de tabii ki her daim karşılaştığımız durumlardan birisi. Hele bir de türler arasındaki sorunlar aşılırsa ve bir ortaklık kurulursa bir daha iki karakter arasına başka bir kara kedi bile giremez.
Peki, kim daha üstün? Bir dizide soğuk çekicilikleri nedeniyle vampirler her zaman daha üstün ve tercih sebebidirler. Kurtadamların doğası, onları ikinciliğe taşır. Süper kahramanlar ve uzaylılar ise yapıları gereği, vampirler ve kurtadamların bulunduğu yerlerde olmazlar. Zombiler her zaman listenin sonundadırlar, çünkü diğerleri varken onların borusu ötmez. Cadılar ve büyücülerse yapabileceklerinin belirsizliği nedeniyle diğer türlerin her daim çekindiği gruba girerler.
4) İmkansız Aşk
Chuck ve Ned (Pushing Daises) - Buffy ve Angel (Buffy)
Chuck ve Ned (Pushing Daises) - Buffy ve Angel (Buffy)
Her dizinin ve filmin olmazsa olmazı aşk, fantastik dünyanın da merkezindedir. Sevgilinin mutluluğu, ana kahraman için her şeyden önemlidir. Hatta bu uğurda birçok kez kendini tehlikeye atmaktan da çekinmez. Ama dizideki nasıl bir aşk olursa olsun, içinde ne kadar çok imkansızlık barındırırsa o kadar ilgi çeker. Ölümsüzlük, büyük bir sır ya da bir lanet... Her halukarda, aşıklar birbirine ne kadar kavuşamazsa o derece ön plana çıkarlar. Bunun dizilere faydasını da siz düşünün artık...
5) Sağlam Dostluk
Arthur ve Merlin (Merlin) - Scott ve Stiles (Teen Wolf)
Arthur ve Merlin (Merlin) - Scott ve Stiles (Teen Wolf)
Bir dizide aşktan sonraki olmazsa olmaz olgu yakın arkadaştır. Ortada bir aşk olmadığı zamanlarda bile onlar daima resmin içindedirler. Fantastik dünyada dostluklar, gerçek hayattakilerden daha zorlu süreçlerden geçer. Dizinin gerçek hayattan farklılığı nedeniyle iki dostun arasına her şey girebilir.. Ama bu durum asla kalıcı olmaz. Çünkü, aynı zamanda bu arkadaşlık, gerçek dünyada var olanlardan çok daha güçlü ve korumacıdır. İki taraf da birbirini korumak için her şeyi yapabilir.
6) Bilge Kişi
Buffy ve Rupert Giles (Buffy) - Merlin ve Gaius (Merlin)
Buffy ve Rupert Giles (Buffy) - Merlin ve Gaius (Merlin)
Özel güçleri, yenilmez özellikleri, sivri dişleri olsa bile kahramanların çoğu bunları uygun biçimde kullanmayı kolaylıkla öğrenemez. Daima onları yönlendirecek, deneyimlerini aktaracak bir büyüğe ihtiyaç duyarlar. Bu kişi, olgunluğu ve yılların deneyimiyle en kritik anlarda, kahramanı birçok tehlikeden kurtarır. Hatta öyle ki çoğu zaman ana kahramanın hayat sigortası görevini görür. Günün birinde bu bilge kişi öldüğündeyse -ki büyük ihtimalle dizi bitmeden olur böyle bir şey- kahraman kendi ayakları üstünde durmak zorunda kaldığı için büyük bir sınava girmiş olur.
7) Çekici Anti-Kahraman
Damon Salvatore (The Vampire Diaries) - Spike (Buffy: The Vampire Slayer)
Damon Salvatore (The Vampire Diaries) - Spike (Buffy: The Vampire Slayer)
Bu karakterler, dizinin en önemli karakterleridir. Bazen en büyük belaya o yol açar; kimi zamansa esas kahramanın arkasını toplar ve aklını başına getirir. Hatta çoğunlukla, özel güçleri nedeniyle sevdiği kişiyle bir araya gelemeyeceğini düşünen ana karakteri bu ruh halinden kurtaran yine anti-kahraman olur.
Bir dizideki anti-kahraman ana kahramanın olmadığı her şeydir. Bu bakımdan karşı cins sevgili için mutlaka bir şeyler ifade eder. Bu tip çoğunlukla kural tanımaz, duygularını dışa vurmaz, içte kırılgan dışta acımazsız ama aşık olduğunda gözü başkasını görmez tiplerden olur. Bu nedenle, kaçınılmaz aşk üçgeninin en ateşli tarafı, çoğu insanın başta gıcık olsa da sonrasında en sevdiği dizi karakteridir.
Cnbc-e'nin yaptığı 7 maddelik liste bu şekilde. Eğer siz de bir şeyler eklemek isterseniz yorumlara beklerim :)
Kaynak: 22dakika.org - Yazı bana aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder