4 Kasım 2012 Pazar

Profil: Ian Somerhalder


Bir süredir profil yazılarına biraz ağırlık vermişken, sevdiğim ve izlemekten zevk aldığım oyunculardan biri olan Ian Somerhalder ile ilgili de bir yazı yazayım dedim. Yalnız, başlamadan önce belirtmekte fayda var: Yazı, oyuncunun yer aldığı yapımlarla ilgili hafif de olsa ispiyon içerebilecek bir profil yazısı.
Ian Joseph Somerhalder, 8 Aralık 1978′de masaj terapisti Edna ve müteahhit Robert Somerhalder’ın oğlu olarak Covington, Louisiana’da dünyaya geldi. Bob adında eski profesyonel bisikletçi erkek kardeşi ve Robyn adında radyo-televizyon gazetecisi bir kız kardeşi var. Ayrıca, köklerinde babasından gelme Fransızlık ve İngilizlik, annesinden gelme de İrlanda ve Kızılderililik (Choctaw Kabilesi) mevcut.
Somerhalder soyadı da üvey büyük büyük dedesinden gelmiştir. Somerhalder’ın biyolojik büyük büyükdedesi ise varlıklı bir İngiliz toprak sahibidir. Göçmen bir işçiye, hamile kalan metresiyle evlenmesi ve bebeğe adını vermesi için para ödemiş. Biyolik büyük büyükdedesinin soyadı ise Hull.
Somerhalder, Katolik ve St. Paul’s School adlı sadece erkeklere özel bir Katolik okulunda eğitim gördü. 17 yaşındayken de oyunculuğa yönelip ders almaya başlayınca üniversiteye gitmedi. Bunun yanında, 10 yaşında modelliğe atılmışlığı ve özellikle 13 yaşına kadar aktif olarak devam etmişliği var. Halen meslek anlamında modellik yapsa da oyunculuk daha ön plandadır. Şu zamana kadar Calvin KleinGucciVersaceGuess ve Dolce and Gabbana dahil birçok marka için modellik yapmışlığı var.
Ebeveynleri, Ian Somerhalder 13 yaşındayken boşandı ve oyuncu, annesiyle yaşamaya devam etti. Zaten Somerhalder’ın oyunculuğa ve modelliğe kayması da annesinin tavsiyeleri sayesinde olmuştur. Bunun dışında, kesin olmamakla birlikte Demokrat Parti’ye yakın olduğu düşünülmekte.
Ünlü oyuncu, oyunculuk kariyerine 1997 yılında The Big Easy adlı USA Network yapımı dizinin 2. sezon (dizi) finalinde konuk oyunculuk yaparak başladı. Sonrasında günümüze kadar Now and Again (1×07),  CSI (3×01 - diziden), CSI:Miami (2×05 - diziden) veLaw and Order: SVU (4×20)  gibi bazı dizilerde tek bölümlük ve TV  filmlerinde de yer aldı. Birden fazla içinde yer aldığı diziler de Tell Me You Love Me ve Smallville (3. sezonda 6bölüm – diziden) oldu.

Ian Somerhalder – Smallville
Ufak not: Ian, HBO‘nun 2007 yapımı dizisi Tell Me You Love Me’de 6 bölüm yer alsa da dizi, toplamda 10 bölüm sürdü. HBO’dan 2. sezon için onay da geldi ama dizinin yaratıcısı ile  kanal 2. sezonun ne yönde ilerleyeceği yönünde kararsızlık ve anlaşmazlık yaşayınca dizi iptal edildi. Yakışıklı oyuncunun dizinin bir bölümünde (1×08) yer aldığı ve tamamen çıplak olduğu bir sevişme sahnesi (18+!) nedeniyle o dönem dikkat ve tepki çeken biri olmuşluğu da bulunmakta.
Somerhalder, ilk önemli ve dizi dünyasındaki kalıcı rolünü 2000 yılında Young Americansdizisiyle aldı. Ancak The WB‘de (şimdilerde The CW) yayınlanan ve Dawson’s Creek‘in uzantısı (spin-off) olan yapım, 8 bölüm sonra kanalca iptal edildi. Oyuncu, dizide, prestijli bir yatılı okulun dekanının oğlu olan, okul arkadaşına aşık Hamilton Fleming’i (diziden) canlandırmıştır.

Ian Somerhalder – Boone (Lost)
Dizi dünyası ve ona dünya çapında tanınmasını sağlayacak rolünü ise 2004 yılındaLost ile kazandı. Oyuncu, dizide, üvey kız kardeşi Shannon’la birlikte uçak kazasından kurtulan, kız kardeşinin sürekli, özellikle de erkekler konusunda arkasını toplayan bir ağabey ve aslında Shannon’dan hoşlanan Boone Carlyle karakterini canlandırıyor. Ian, dizide toplam 30 bölüm yer aldı.
Lost ile ilgili ispiyon içeren ufak not:
Boone karakteri ilk sezonun 20. bölümde ölse de Somerhalder sonrasında, dizinin 6. sezon (dizi) finali de dahil olmak üzere 10 bölüm daha yer aldı. Ian, Lost dizisi için seçilen ilk oyuncu, aynı zamanda dizide karakteri öldürülen de ilk kişidir.

Boone ve Shannon
2011 yılının sonuna doğru Ian, Twitter hesabından, Lost’un yapımcısı/yaratıcısı Damon Lindelof’a şaka yollu “Hawaii’ye benzer bir yerdeyim ve Lost’u düşünüyorum. Ne kadar da büyülüydü. Bu kadar erken öldürülmek için ne yaptım?” diye sorunca Lindelof da aynı uslupla “Nedeni senin saçındı. O muhteşem saçlar. O benim olamayacağı için Boone gitmek zorunda kaldı. #benbukadarkalınkafalıyım” diye cevap verdi. Ian, Hawai’den ev alacakken, karakterinin öldürülmesi nedeniyle son anda vazgeçmiştir.
2009 yılındaysa kariyerindeki 2. büyük çıkışı yaptığı dizisini buldu: The Vampire Diaries. Kitap uyarlaması olan ve vampirlerin temelde olduğu hikayede Somerhalder, dizinin merkezindeki iki vampir kardeşten Damon Salvatore‘u canlandırıyor. Karakter,  kardeşinde bulunan her türlü özelliğin tam tersine sahip, kardeşi yıllar boyu başından geçenler nedeniyle insan kanı içmeyi bırakmış olsa da Damon vampir doğasına karşı gelinmemesi gerektiğini savunan ve insanlardan beslenmekten çekinmeyen biri.

Damon Salvatore – TVD
Bunun yanında dizide iki karakter, aynı kadına aşık olmaları ve bahsi geçen Katherine’in bir yangında ölmesi nedeniyle kardeşini suçlayan ve aralarında bitmek bilmeyen bir gerileme de sahipler. Diziyle ilgili daha fazlası için bu tanıtıma da bakabilirsiniz.
Ian Somerhalder, dizi oyunculuğuna öncelik verse de sinema kariyerini de ihmal etmemiştir. İlk kez 1998 yılında içinde Leonardo DiCaprio ve Charlize Theron gibi pek çok yıldızı barındıran Woody Allen filmi Celebrity‘de ufak bir rolde yer alarak bu dünyaya girişini yaptı. Sonrasında günümüze kadar birçok filmde yan ya da başrol olarak bulundu. Bunların en önemlilerine bakacak olursak:

Ian Somerhalder – Rules of Attraction
Ian’ın kariyerinde ve sinemada asıl dikkati çektiği proje, 2002 yapımı The Rules of Attraction (Kural Ötesi)  adlı film. Genel yapısı itibarıyla kampüs içinde yaşanan karışık cinselliği anlatan filmde Ian, filmin 3 başrolünden biri olarak yer alıyor ve  duygularının dışa vurumu konusunda kendini kısıtlamayan, bu özelliği nedeni ile başına birçok olay gelmiş eşcinsel Paul Denton’ı canlandırıyor. Filmdeki diğer başrollerden biri şu sıralar Don’t Trust the B—- in Apartment 23‘de oynayan James Van Der Beek ve önemli rollerden biri deJessica Biel‘a ait.
Ufak not: Ian’ın eşcinsel karakteri Paul’un filmde öptüğü kişilerden biri de James Van Der Beek’in uyuşturucu satıcısı karakteri Sean.

Ian Somerhalder – Pulse
Ünlü oyuncu 2004′te, içinde Jeremy Sisto ve CSI: NY‘tan A.j. Buckley‘in de olduğu In Enemy Hands‘te bir Amerikan donanma askerini, 2006′da içinde Alphas‘tan David Strathairn‘in de olduğu bağımsız film The Sensation of Sights‘ta da yer aldı. Yine aynı yıl, ülkemizde yakın zamanda 3. filmi çıkan Dabbe serisinin ilk filmi olarak uyarlanan, aslen Japon korku filmi Koiro‘nun Amerikan versiyonu olan Pulse‘ta (Nabız), ünlü oyuncu Kristen Bell ile birlikte başrolde yer aldı.
2009′a geldiğimizdeyse bağımsız film Wake‘te, yine aynı yıl  The Tournament ’ta (Turnuva) diğer suikastçılarla birlikte ölümcül bir yarışa girmiş olan Miles Slater adında bir katili canlandırdı. Ian Somerhalder ile sinemada en son 2010 yapımı, içinde Don’t Trust the B—- in Apartment 23‘ten Krysten Ritter‘ın da olduğu How to Make Love to a Women‘da karşılaştık. Bir de Gotik film Cradlewood‘da başrol oynayacağı duyurulmuş durumda; ama, 2012′de gösterime girmesi planlandığı söylenen filmle ilgili pek fazla detay ya da bir gösterim tarihi henüz ortada yok.

Ian Somerhalder – Wake
Somerhalder, özellikle çevreye ve hayvanlarla ilgili sorumluluk projelerine destek veren bir aktör. BP Deepwater Horizon petrol sızıntısı felaketinde temizleme çalışmalarına aktif olarak katılan ilk aktördür. Doğal hayatı ve hayvanları koruma amaçlı olarak 8 Aralık 2010′da, yani 32. doğum gününde, Ian Somerhalder Foundation‘ı kurdu. The Vampire Diaries’deki rol arkadaşları Candice Accola (Caroline) ve Kat Graham (Boonie) ile beraber LGBT gençler arasında yaşanan intihar olaylarını engellemek amacıyla kurulan It Gets Better Project‘in de destekçilerinden biri.
Ian’ın medya tarafından ‘bilinen ve belgelenen’ ilk ilişkisi 2002 yılında, aynı zamanda o yıl vizyona giren Rules of Attraction filmindeki rol arkadaşı da olan Kate Boshworth ile. Sonrasında, 2004′te Paris Hilton‘ın kız kardeşi Nicky Hilton ile, 2006-2007 zamanı da Lost’ta kız kardeşini oynayan Maggie Grace ile sevgili oldu. 2007-2010 aralığındaysa ünlü olmayan biriyle, Meghan Auld ile birlikte olan yakışıklı oyuncu, 2009 yılındaki bir ayrılık döneminde Chace Crawford ile yeni ayrılan Twilight serisinin yıldızlarından Ashley Greene (Alice Cullen) ile sevgili oldu.

Ian ve Nina
Ian, şu an The Vampire Diaries dizisindeki rol arkadaşı Nina Dobrev ile 2010 yılından beridir birlikte. İkilinin başlarda bir süre kabul etmeseler de sık sık yan yana görünmeye başlamalarıyla birlikte kabul ettikleri bir ilişkileri var. Ayrıca o dönemde, Meghan ile Ian’ın ayrılık zamanı ve Nina ile Ian’ın sevgili olma zamanının tam bilinmemesi ya da söylenenlerin şüpheli bulunması nedeniyle, Ian’ın Nina için sevgilisinden ayrıldığısöylentileri de çıkmıştır…


Kaynak: 22dakika.org - Yazı bana ait!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder