2 Mart 2013 Cumartesi

Starz’dan Yeni Dizi: Da Vinci’s Demons


Da Vinci’s Demons
Spartacus : Blood and Sand‘den sonra yayınladığı yapımlarla daha çok dikkati çeken bir kanal haline gelen Starz, bir süre önce yeni bir diziyle daha karşımıza çıkacağının haberini vermişti: Da Vinci’s Demons. Zaman geçtikçe yapımla ilgili detaylar ve kadro belli olup, çekimler de başlayınca ben de ufak bir ön tanıtımla diziyle ilgili bir şeyler yazayım dedim.
1) Dizi, isminden de rahatça anlaşılabileceği üzere dünyaca tanınan Leonardo da Vinci‘nin hayatı üzerine olacak. Tam olarak kaç yıllık süreci işleyeceği belli olmasa da sanatçı, gençlik zamanı, yani 25 yaşındaki haliyle diziye aktarılacak.
2) Dizinin ilk sezonu 8 bölüm olarak planlanmış durumda. Tür olarak da “fantastik tarih” olarak lanse ediliyor. Yani, zaten mistik bir yönü olduğu hep söylenen bu kişiliği, fantastik bir şekilde bizlere aktarmayı deneyecekler.
3) Dizinin yayıncı kanalı Starz olsa da aslında BBC Worldwide da işin içinde. Ayrıca, FOX da dünya çapında dağıtımda diziye destek veriyor. Şimdiden bilindiği kadarıyla İngiltere ve Almanya’ya da satılmış durumda.
Peki ya kadro ve arka plan?
4) Dizinin senaryosu The Dark KnightThe Dark Knight Rises ve de yazın vizyona girecek Superman filmi Man of Steel‘in senaristi David S. Goyer‘e ait. Goyer’in, diziler içinde Flash Forward‘ın da senaristliğini yapmışlığı var. Bu da ‘fantastik ögeler’ konusu düşünüldüğünde neden bu ismin seçildiğinin yanıtı olsa gerek. Dizideki başrol, Leonardo da Vinci ise çeşitli İngiliz dizilerinde karşımıza çıksa da ilk baş rolünü bu yapımla alan Tom Riley‘e (Monroe) emanet.

Leonardo da Vinci
Leonardo’nun hikayesi İtalya, Floransa’da geçecek. Dolayısıyla o dönemin en önemli ailesi olan Mediciler de bizlere sunulacak. İtalya’nın en önemli kişiliklerinden, parasıyla doğru orantılı, sanat dünyasında da inanılmaz söz sahibi Lorenzo Medici‘i Elliot Cowan (Sinbad,Marchlands), onun ‘baştan çıkarıcı ve politik zekası yüksek‘ eşi Clarice Orsini‘i Lara Pulver(SherlockTrue Blood), Lorenzo’nun metresi ve Leonardo’nun aşık olduğu kadın Lucrezia Donati’i de Laura Haddock (Upstairs Downstairs) canlandıracak.
Bunların dışında dizi, Leonardo’nun öğretmeni ve akıl hocası Verrochio (Allan Corduner) ve dönemin Papa’sı IV. Sixtus (James Faulkner) gibi çeşitli isimleri de bünyesinde barındıracak.
Diziyle ilgili fotoğraflar için buraya bakabilirsiniz.
 Peki ya gerçekler, cinsellik ve eşcinsellik?
5) “Leonardo da Vinci, evlilik dışı dünyaya gelmiş bir bebekti. Yaşadığı dönemde bu sebeple üniversiteye gitmeye izni yoktu. Buna rağmen döneminin en önemli insanlarından biri oldu. Sadece bir ressam değildi; mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen ve heykeltıraştı. Sadece güzel şeyler yaratmadı. Silahlar, makineler ve binaların tasarımlarında da bir ustaydı. 1482′de Milano Dükü’nün hizmetine girmek için yazdığı başvuru mektubu (hiç göndermemişti), tüm zamanların en olağanüstü iş başvurusu olarak kabul edildi. Leonardo da Vinci’nin özel hayatı da işleri kadar tartışıldı. O zamanlar erkeklerle yaşadığı ve usta-çırak romantizmi olarak nitelendirilen ilişkiler, zaman zaman dönemin iktidarları tarafından sorgulandı. Oysa kendisi, ‘Üreme faaliyeti ve bununla bağlantılı olan her şey o kadar iğrençtir ki insanlar hoş yüzler ve duygusal eğilimler de olmasa kısa sürede yok olacaktır‘ sözüyle Freud’un bile ilgisini çekmeyi başardı.” (Kaynak)
Senarist Goyer’e göre Da Vinci’s Demons, sanatçıyla ilgili bilinmeyen gizli gerçekler, deha, delilik ve kutsal olmayan şeylerle ilgili olacak. Bu cümlesiyle, Leonardo’nun özel hayatının da irdeleneceğinin de ipuçlarını vermiş durumda aslında. Ama, proje ortaya çıktığından beridir birçok kişi tarafından merak edilen nokta, dizinin ne kadar ileri gideceği.
 Leonardo da Vinci cinsel yönelimi kesin olarak bilinmeyen bir kişilik. Ama birçok tarihçi tarafından eşcinsel olduğu da özellikle savunuluyor. Bu konudaki dayanaklardan sadece biri de -yukarıda da kısaca bahsedildiği gibi- Da Vinci ile ilgili iddialar. Ünlü sanatçı 24 yaşındayken (1476) beraberinde 3 kişiyle birlikte, kaba tabirle oğlancılıkla (sodomy) suçlandı ve mahkemeye çıktı. Ama delil yetersizliğinden dava düştü. O dönem, beraber yargılandığı kişilerden birinin Medici ailesine yakın olması nedeniyle, davanın düşmesinde ailenin etkisinin olduğu da konuşulmuş. Sanatçının ustasından ayrı olarak, profesyonel yaşamına girişi de bu olaydan kısa bir süre sonra.
Yapımın, Da Vinci’nin 25 yaşıyla, yani bu olayın ardından başlayacağını, üstelik görünüşte bir kadın karakterin aşığı olarak yer almasını düşünürek, değerlendirmelerde Starz dizisinin bu konuya değinmeyeceği düşünülüyor. Ama Spartacus ile cinsellik konusundaki rahatlığı bilindiğinden ve senaristin yazarın ‘aksiyon adamı’ kimliği dahil farklı bir şekilde, “anlatılmamış hikayesini” ekrana yansıtacaklarını açıklaması da düşünülerek de bu düşünceye de tamamıyla sırt dönülmeyeceği iddia edilmekte.
 Son olarak, Starz’ın Medya Yönetmeni Carmi Zlotnick’in “Modern dünyanın Tony Stark’ı varsa, Rönesans’ın Da Vinci’si vardı” demesini ve sanatçının gençlik dönemi için yapılan “Sadece geleceği görmeye başlamadı, aynı zamanda onu inşa etmeye de başladı.” yakıştırmasını da hatırlatmakta fayda var.
Da Vinci’s Demons, 2013 yılı içerisinde bizlere olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder