2 Eylül 2014 Salı

ABC'nin Yeni Sezon Dizileri

 
Geçtiğimiz dizi sezonunu iyi kötü kapatıp yazın çoğunu Haziran ve Temmuz dizilerinin yanında Dünya Kupası ve geyikleriyle bitirdiğimize göre artık Amerikan ulusal kanallarının yeni dizi sezonu için moda girebiliriz. Alfabetik sıra sever biri olarak beş kanalı ABC ile açayım diyorum. Sonrasında CBS, The CW, FOX ve NBC’nin sezonlarıyla ilgili yazılar da gelecek

Geçtiğimiz sezon 12 diziye onay verip dokuzunu iptal eden ve üç tanesine (ResurrectionThe GoldbergsAgents of Shield) onay veren ABC, bu sefer 13 diziye onay verdi. Bunların yedi tanesi drama, altı tanesi ise komedi.

Not: Yazı ve yazılar önce Sonbahar dönemi dizileri, sonra sezon ortası dizileri şeklinde ilerleyecek. Bunu yaparken de önce dramalara, sonra komedilere girmeyi planladım. Dayanamayıp konulardan sonra kişisel yorum eklediğim de doğrudur…

1) Forever


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 23 Eylül Salı, Agents of Shield’in arkasından.

Salı günleri yayınlanacak olsa da başladığı hafta, 22 Eylül Pazartesi ilk bölümünü yayınlayıp 23’ünde de yeni ikinci bir bölüm yayınlayacak. Polisiye bir dizi.

Konu: Dr. Henry Morgan (Ioan Gruffudd), New York’ta yaşayan, işinde gayet başarılı bir adli tabip ve büyük bir sırrı var: Kendisi ölümsüz birisi, hatta 200 yaşında. Sadece kendisine gelen ölüm vakalarının gizemiyle uğraşmayan, kendisi neden böyle olmuş onu da bulmaya çalışan birisi. Yıllar içinde edindiği deneyimlerle yeni tanıştığı ortağı Dedektif Jo Martinez’i de (Alana De La Garza) etkilemeyi başarır.
İkili her hafta bir davayı çözmekle uğraşırken ilerleyen arkadaşlıkları ile birlikte Henry’nin uzun ve renkli geçmişi de ortaya çıkmaya başlar. Bu resmin içinde Henry’nin sırrını bilen tek ve sadık dostu Abe (Judd Hirsch) de var.

Kişisel yorum: Geçen sezon aynı gün ve saatte, yine karşısında rakip olarak Chicago Fire ve Person of Interest bulunan Lucky 7 ‘iki’ bölüm sonra düşük reytingten dolayı iptal edildi. Zaten bölümlük polisiyelere yıllar içinde doyan Amerikan halkı artık, daha doğrusu nihayet kalite arar oldu. Bunda bulabilir mi? Pek sanmıyorum.

Bir süre Agents of Shield’in arkasından yayınlanmanın getirdiği reytingle idare edebilir ama bence yine oturur diğer ikisini izlerler, ki öyle de yapsınlar zaten.


Gerçeği bulmak için ölüyor.


2) How to Get Away with Murder


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 25 Eylül Perşembe, Scandal’ın ardından.

Bir hukuk dizisi olacak.

ABC’nin reytingi en bol iki draması Grey’s Anatomy ve Scandal’ın arkasındaki isim Shonda Rhimes, diğer iki dizide birlikte çalıştığı Peter Nowalk’ı işin başına geçirerek kanal için yeni bir drama daha hazırladı. Hatta kadın, sırasıyla Grey’s Anatomy, Scandal ve How to Get Away with Murder ile ABC’nin Perşembe gününü kapatmış durumda.

Dizinin başrolünde iki Oscar adaylığı olan, bol ödüllü aktris Viola Davis var.

Konu: Annalise Keating (Davis) sıradan bir profesör değil. O, zeki, karizmatik ve karşı konulmaz birisi; dahası Ceza Hukuku 101’in kitaplarla değil de uygulamayla öğrenilmesi gerektiğini düşünen birisi. Bu nedenle de her yıl öğrencilerini kendi hukuk firmasının davaları için kullanıyor ve bunlardan dört tanesi sene sonunda firma için çalışabilme hakkını kazanabiliyor. Michaela, Wes, Laurel ve Patrick de bu seneki öğrenci grubunun içindeler ve ‘iyi bir not’ almaya kararlılar.

Ama gerçek hayatın dışarıdan göründüğü gibi olmadığını fark etmeleri uzun sürmeyince işler herkes için çok farklı bir noktaya sürükleniyor. Hatta onları bir ‘ölüme’ bile bulaştırıyor.

Kişisel yorum: Kanalın bu sezon için onay verdiği dizilerden ilgimi bariz en çok çeken ve izlerim dediğim dizi bu. Aynı zamanda ABC’nin bu sezon için tutar gözüyle bakılan dizilerinden de birisi, çünkü Amerikalılar Shonda Rhimes’ı ve işlerini pembeye kaysa bile seviyorlar; dahası kanalın reytingi en yüksek draması Scandal’ın arkasından yayınlanması büyük avantaj.

İlk bölüme bir bakın işte, daha ne diyeyim ben? En azından gidin bir fragmana bakıverin…


Bir cinayetten nasıl kurtulursunuz?


3) Black-ish


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 24 Eylül Çarşamba, Modern Family’nin arkasından.

Kahkaha efektsiz bir komedi olacak.

Konu: Dört çocuklu üst-orta sınıf ve siyahi bir aileyi merkezine alacak. Andre 'Dre' Johnson’ın (Anthony Anderson) güzel bir işi, eşi (Tracee Ellis Ross), banliyöde evi ve dört çocuğu vardır. Günün birinde tüm bunlara ulaşırken kendi çevrelerinden ve kültürlerinden çok fazla asimile olup olmadıklarını sorgulamaya başlar. Bunun üstüne de babasından (Laurence Fishburne) biraz yardım alarak ailesi için geçmişi onurlandırıp geleceği kucaklayan kültürel yeni bir kimlik oluşturmaya karar verir.

Kişisel Yorum: Bence gerek yok. Gerçi ben ‘siyahi’ yoğunluğunun fazla olduğu dizileri istesem de izleyemeyen biri olduğumdan da denemeyeceğim. Laurence Fishburne meclisten dışarı, başroldeki adamla seviştiğimiz söylenemez; zaten komedi dizisi çekti mi şansı yaver gitmiyor.Modern Family’nin arkasından yayınlanması iyi görünebilir ama geçen sezon aynı konumdakiSuper Fun Night (rezaleti) iptali gördü.



4) Cristela


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 10 Ekim Cuma, Last Man Standing’in arkasından.

Kahkaha efektli bir komedi olacak.

Dizinin yaratıcısı, yapımcısı ve başrolü kendisiyle aynı isimli karakteri canlandıracak olan Cristela Alonzo.

Konu: Meksika-Amerika kökenli Cristela okuduğu hukuk okulunda altıncı yılındadır ve nihayet ücretsiz de olsa büyük bir firmada staj yapma şansını yakalamıştır ama bir yandan da ailesinin hayatıyla ilgili endişeleri ve düşünceleriyle uğraşmaktadır. Çünkü başında artık durulmasını isteyen bir annesi, gerçek ve iyi gelir getiren bir işi olmasını isteyen bir kardeşi, bir de aileye boş yere yük olduğunu düşünen bir eniştesi vardır.

Kişisel Yorum: Hayatımda ihtiyacım olmayan şeylerden birisi, ikinci Lena Dunham. Yönetmenliği de yapsa bu da ondan olacakmış gibi geliyor. Gerçi burası ulusal kanal. Ama bu dizide konunun absürt gelmesi bir yana, fragman bile insanı soğutuyor. Şimdi kahkaha efekti sırasında sen gülmeyince gıcık kapıp kendini tuhaf hissetmesi de var.

Bir de Hannibal’ın direkten döndüğü Cuma günleri? Ben Amerikalı olsam bunu izleyeceğime çıkarım dışarıya. Kalsın mümkünse.



5) Manhattan Love Story


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 30 Eylül Salı, yeni komedi Selfie’nin arkasından.

Kahkaha efektsiz romantik komedi olacak.

Konu: Hiç sevgiliniz ya da hoşlandığınız kişinin sizinle veya o sırada olup bitenlerle ilgili ne düşündüğünü merak ettiniz mi? Özellikle de dile getirmediklerini… Bu dizi de bunu işliyor ve karakterlerin olaylar sırasındaki iç seslerine konuk oluyoruz.

Dana (Analeigh Tipton) New York’a yeni gelmiş, toparlanana kadar yakın arkadaşı Amy ve eşi David ile yaşayacak ve yayın dünyası içinde çalışacak birisi. Aynı zamanda biraz özgüven sorunu var. Arkadaşı çift onu David’in erkek kardeşi Peter’a (Jake McDorman) ayarlamaya çalışınca hikâye de başlamış oluyor. İlk randevu, ikincisi, bir sonraki derken de olaylar akıp gidiyor, yani gidecek…

Kişisel Yorum: ABC’den bir sonbahar komedisi izlenecekse otur bunu izle işte. En azından konsept ilgi çekici, fragman bir şeyler vaat ediyor. Bilmem Shameless izler misiniz ama misal başroldeki adamı oradan severim ben. Tek falso Selfie ile aynı saat içinde ikili olan dizinin karşısında Amerika’nın en çok izlenen polisiye draması NCIS, yarışması The Voice ve The CW’nun en beklenen dizisi The Flash’ın olması. Geçen sene kanalın o gün ve saatte karşısında yine güçlü rakipler vardı ama yayınladığı dizi de Agents of SHIELD’ti.



6) Selfie


Dönem: Sonbahar

Başlangıç: 30 Eylül Salı, 20.00’de.

Kahkaha efektsiz komedi olacak.

Konusu: Eliza Dooley (Karen Gillan) sosyal medya platformlarında ünlü olma ve kalma takıntısı bulunan birisi. Özellikle diziye adını veren ve Instagram’a yüklediği selfieler epey ilgi görmekte. Ama günün birinde online olanından değil de gerçek olanından bir arkadaşın ihtiyacını duyunca Henry Higenbottam’ın (John Cho) kapısını çalar. İmaj pazarlayıcısı biri olan Henry de Eliza’ya hayatta Candy Crush Saga oynamak veya Facebook’ta dolanmaktan daha fazlası olduğunu göstermeye çalışır.

Kişisel Yorum: Yemin ederim Oxford selfie için yılın kelimesi seçimini yaparken işlerin bu seviyeye geleceğini düşünmemiştir. Nasıl kaptırdıysak buraya kadar geliverdik. Yayında ve yapımda emeği geçen herkesin… eline sağlık ama geçiniz.



7) Agent Carter


Dönem: Sezon ortası

Başlangıç: Ocak 2015’te. Sezon sekiz bölüm sürecek.

Marvel evreni içinde geçecek ve aynı isimli (Marvel One-Shot: Agent Carter) kısa filme dayandırılan bir dizi.

Fragman: Henüz yok.

Konusu: Diziye adını veren ve Captain America serisinin önemli bir karakteri olan Agent Carter üzerine kurulu bir yapım. İkinci Dünya Savaşı bitmiş ve 1946’dayız. Peggy Carter (Hayley Atwell), hayatının aşkı Steve Rogers’ı, yani Kaptan Amerika’yı kaybetmiş, savaşın bitimi nedeniyle iş dünyasında yeniden yurda dönen erkek çoğunluğun içinde kalakalmış biri durumunda.

Ajan Carter bir yandan çalıştığı birim SSR için çalışırken, diğer yandan da Iron Man’in babası ve SHIELD’in kurucularından olarak bildiğimiz Howard Stark için gizli bazı görevleri yerine getirmekte. Tabii bir de karışık aşk hayatını düzeltmesi durumu var…

Kişisel Yorum: Öyle ya da böyle geçtiğimiz sezon Agents of SHIELD’ten memnun kalan ABC’nin Marvel ile olan iş birliğine devam etmesi iyi ve mantıklı bir karar. Dahası Captain America serisinin sinema filmi getirileri Marvel için oldukça memnun edici ve benim gibi Captain America severler için izlenilesi bir dizi.

Gerçi “Marvel’ın içinden birini alıp dizi çekecektiniz madem, bu kız niye diye?” bir sorasım var ama sormayayım hadi. Bir de lütfen, Agents of SHIELD’ten bir-iki tık daha iyi olsun bari.



8) American Crime

Dönem: Sezon Ortası

Suç draması üzerine bir dizi olacak. Dizinin yaratıcısı son Oscar ödüllerinde 12 Years a Slave için yazdığı senaryoyla ödül kazanan John Ridley.

Konusu: Bütün haber kanalları Kaliforniya’nın Modesto bölgesinde yaşayan bir çiftin başına gelenlere yoğunlaşmış durumda. Matt Skokie öldürülmüş, karısı Lily ise tecavüze uğramanın yanında bilinçsiz bir halde, hayata zor tutunur bir durumdadır. Aileler Lily için bir mucize olmasını beklerken olaydan sorumlu dört kişiyse tutuklanmak üzere.

İşte yaşanan bu vahşet, toplum içinde bir çeşit şok dalgası yaratır ve işin içine ırkçılık konusu ve bağlantılı suçlamalar da dahil olur; toplumdaki tansiyon ile gerilim de gittikçe artar. Dizide olayla ilgili kişilerin değişen hayatları ve dava aşaması işlenecek. Öldürülen Matt karakterinin boşanmış anne ve babasını Timothy Hutton ve Felicity Hoffman canlandırıyorlar.

Kişisel Yorum: Irkçılık değinilmesi kolay bir tema zaten değil ama konu Amerika olunca işler biraz daha hassas oluyor. Dizi için de cesur olunacağı söyleniyor ve bu durumda ortaya fazla tepki çekebilecek bir dizi de çıkabilir. Gerçi senarist işinin ehli birisi. Dizinin kadrosu da iyi gibi görünüyor.

Bir de şu var ki ABC portföyünde genellikle ‘yumuşak yapılı’ dizileri bulunduran bir kanal.American Crimes ise haliyle bu tanımlamaya uymuyor ve sezon ortası bir vakitte izleyiciyi zorlayabilir. Zira mesela ben o vakitlerde yapıca daha ağır bir dizi izlemek istesem kablolu kanalların daha kaliteli dizilerine kayabilirim.



9) Members Only

Dönem: Sezon ortası, 13 bölüm

Akşam vakti yayınlanan bir pembe dizi olacak. Dizinin yaratıcıları ünlü yönetmen David O. Russel ve A Gifted Man’in senaristliğini yapan Susannah Grant. Russel dizide aynı zamanda yapımcıydı ama sonradan bu görevden ayrıldı.

Fragman: Henüz yok.

Konusu: Connecticut’ın en özel ve ünlü kulübü, bu kulübün sahipleri Holbrooke ailesi, onlar ve müşterilerin kulüpte çalışanlarla arasındaki ‘aşağıdakiler, yukarıdakiler’ tarzı ilişkisi üzerine kurulu bir dizi.

Kulübün sahipleri Leslie ve Forty Holbrooke’u Betsy Brandt ve Chris Conroy canlandırıyor. En son The CW’nun tek sezon sonunda iptal olan dizisi The Tomorrow People’da John olarak izlediğimiz Luke Mitchell da kulübün yeni çalışanı Jesse’yi canlandırıyor.

Kişisel Yorum: 2012’de diriltilip tekrar başlatılan TNT dizisi Dallas’ı severek izleyen biri olarak iyi bir reyting başlangıcı olursa ben bunu da izlerim. Zaten Luke Mitchell’ı da David O. Russel’ı da seviyorum. Ama dizinin malı meydanda, kitlesi belli olacak…

ABC, iki sezondur yaz vakti yayınladığı pembelik dozu bir harika dizisi Mistresses’ın yazın gösterdiği performanstan memnun görünüyor. Dolayısıyla eğer diğer dizilerden sezon ortasına koymaya yer bulamazsa bu dizide de iki sene önce ona olduğu gibi yaza sarkma ihtimali olabilir.


10) Secrets & Lies

Dönem: Sezon ortası

Aynı isimli ilk sezonu altı bölüm süren bir Avustralya dizisinin Amerika’ya uyarlaması olacak. Uyarlamanın sezonu ise 10 bölüm sürecek. Ayrıca Avustralya kanalı orijinal diziye ikinci sezon onayı verdi ve o dizinin yaratıcısı Barbie Kligman bu dizinin de arkasında.

Konusu: Ben Garner (Ryan Phillippe), genç bir çocuğun cesedini bulduğunda kısa bir süre içinde yardımsever birinden bir numaralı şüpheliye dönüşür. Polisler, kasaba halkı, en yakınları, hatta ailesi bir acabanın içine sürüklenir; medyanın da dahil olmasıyla işler çığırından çıkar. Ben de ismini temize çıkarmak için kendi araştırmasına başlar.

Dahası Ben ile ilgili kesin bir kanıtın olmaması aynı zamanda bütün bir kasabayı da zan altında bırakmıştır ve bu da kasabanın sırları ve yalanlarının ortaya çıkmaya başlamasını sağlar…

Dizide olayı araştıran dedektif Andrea Cornell’i Juliette Lewis canlandırıyor.

Kişisel Yorum: Avustralya versiyonu iyi yorumlar alan bir dizi ve düzgün bir adaptasyonla bu diziden de iyi bir iş çıkabilir ve iyi bir reyting açılışı sonunda diziye şans da verilebilir. AmaRevenge’te Emily’nin hikayesi misali ilerledikçe sündürülen bir hikayesi olmazsa iyi olur, çünkü bu dizinin gayet müsait bir yapısı var gibi de görünüyor. Sezonunun 10 bölüm olması ve orijinal dizinin yaratıcısını bünyelerine katmaları avantaj bir durum.

Sizi bilmem de ben Ryan Philippe sever de biriyim zaten.



11) The Whispers

Dönem: Sezon ortası

Bilimkurgu dizisi olacak. Dizi Ray Bradbury’nin Zero Hour adındaki kısa hikayesinden uyarlandı.

Konusu: Uzaylı ırk bilmiyorum bu kaçıncı oldu ama dünyamızı yine işgal etmeye niyetlenmişler ve bunun için de gizli ve sessiz bir şekilde ilerleyerek en şüphe çekmeyen kişiler olarak değerlendirilen ‘çocukları’ kullanıyorlar. Dünya buna sessiz kalır mı? Tabii ki hayır. O zaman savaş başlasın.

Dizide Lily Rabe bir çocuk terapistini, Barry Sloane ise işi askeri tehlikeleri halka duyurmadan ortadan kaldırmak olan eski bir FBI ajanını canlandırıyor.

Kişisel Yorum: Bu dizi bana ABC’nin Resurrection’ının bu sezonki versiyonu olarak geliyor. Dahası konusu bayat da gelmekte. Lily Rabe ve Barry Sloane’ı da severim halbuki. O yüzden durum biraz karışık ama dürüst olmak gerekirse şu gün, şu dakika içimde bir izleme isteği yok. Yine de bir fragmanına bakıverin siz.



12) Fresh Off the Boat

Dönem: Sezon ortası

Kahkaha efektsiz durum komedisi bir dizi olacak. Genel hatlarıyla Eddie Huang’ın kendi hayat hikayesini yazdığı Fresh Off the Boat: A Memoir adlı kitabı üzerinden hazırlanan bir dizi.

Konusu: Tayvan asıllı Huang ailesi kendilerine yeni bir yol çizmek için Washington D.C.’deki Çin Mahallesi’nden Orlando’ya taşınmışlardır. Baba Louis Huang (Randall Park) Amerikan rüyasını ve işi olan restorancılığı çok sevse de anne Jessica (Constance Wu) için bu rüya tam bir kâbustur ve iki yer arası kültürel farklılıklara alışmakta zorluk yaşamaktadır. Eddie (Hudson Yang) ve kardeşlerinin de okuldaki asimilasyonun üstesinden gelebildikleri söylenemez.

Dizide ailenin yepyeni bir yere alışma süreçlerindeki başına gelenler komik bir dille işlenecek.

Kişisel Yorum: Sezon ortasına sağ çıkarsak ve güzel bir açılış reytingi gelirse komedi niyetine en azından denenesi bir dizi olarak duruyor. Kahkahalar attırmasa da eğlendirebilir. Fragmandan anladığım kadarıyla dizide özellikle anne Jessica karakteri üzerinden komedi kısmı yürütülecek gibi.



13) Galavant

Dönem: Sezon ortası

Müzikal komedi dizisi olacak. Dizinin yaratıcısı ABC için geçen sezon sonu iptal olan The Neighbors dizisininin yanı sıra ArabalarCrazy, Stupid, Love ve Last Vegas’ta senaristlik yapmış bir isim olan Dan Fogelman.

Konusu: Cesur ve yakışıklı bir kahraman olan Galavant (Joshua Sasse), sahip olduğu ünü ve Kral Richard’ın (Timothy Omundson) çaldığı hayatının aşkı Madalena’yı (Mallory Jansen) geri almaya kararlıdır. Dizide Galavant’ın bu yolda yaşadığı maceralar kronik bir sırayla, içine müzikal eserler de dahil edilerek işlenecek. Peri masalına hoş geldiniz.

Kişisel Yorum: Once Upon a Time’dan sonra bit pazarına, pardon masal dünyasına nur yağmış olabilir ama bu kadar da değil. Fragmandan anladığım kadarıyla güzel bir şey çıkacağını da düşünmüyorum. Hoş ben çıkmış olsa ve insanlar öve öve bitiremese bile izlemeyi düşünmüyorum; çünkü zerre katlanabileceğim bir dizi değil.



14) The Astronaut Wives Club

Yazının girişinde 13 dizi dedim ama madem o kadarı yazıldı, bu da kendisine bir yer buluversin. Dizi sezonunu Eylül’de açıp Mayıs ortasında kapatıyor olabiliriz ama bu ABC’ye engel değil. Kanal, aslında çok önceden onay verip bu yaz yayınlayacakken fikir değiştirip en erken bahar dediği, muhtemelen sonraki yaz başına kalacak bir dizi daha istedi.

Kendisi gerçek bir hayat hikâyesi üzerine yazılmış aynı isimli kitaptan uyarlama bir dizi. Dizinin yaratıcısıysa Gossip Girl'ün arkasındaki isim Stephanie Savage. Yanında o diziyi birlikte hazırladığı Josh Schwartz da yapımcı olarak var.

Dizinin sezonu 10 bölüm sürecek.

Fragman: Henüz yok.

Konu: Adından da anlaşıldığı üzere Amerikan tarihinde önemli bir konu başlığı olan uzay yarışının içindeki astronotların arkasındaki eşleri ve onların yaşadıkları üzerine olacak. Dizi bu yaz, hatta 24 Temmuz’da yayına girseydi sadece Merkür (Mercury) Projesi’ndeki kadınlar üzerine olacakken, kanalın isteğiyle kitapta da olduğu gibi İkizler (Gemini) ve Apollo astronotlarının eşleri de dahil edilerek değişikliğe gidildi.

Dizinin temelinde Merkür’e dahil yedi kadın olsa da aşamalı olarak diğer kadınlar da hikayeye dahil edilecekler, tabii gerekli kadro genişlemesi yapıldıktan sonra… Dizinin kadrosunda JoAnna Garcia Swisher, Odette Annable, Erin Cummings, Zoe Boyle ve Azure Parsons gibi isimler var.

Kişisel Yorum: Stephanie Savage’ı Gossip Girl’den çok sever biri olarak, konu da en azından denemelik ilgimi çektiğinden bakasım var da daha ohooo, neredeyse bir sene var başlamasına. O zamana hala yaşıyor olursak zamanı geldiğinde konuyu yeniden gündeme alırız. (Editörün notu: Allah uzun ömür versin Sayın Kara; elbette, inşallah, hep beraber :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder