2 Eylül 2014 Salı

FOX'un Yeni Sezon Dizileri

Amerikan ulusal kanallarının yeni sezon dizileri yazılarında sıra geldi dördüncü kanal FOX’a.
Geçtiğimiz sezon 12 tane yeni diziye onay veren kanal, aynı zamanda en acayip yayın sistemiyle de sezonu tamamladı. Bu 12 diziden birisi, yani  24: Live Another Day tek sezon planlanan bir diziydi. Çizgi dizi Murder Police onay alsa da yayınlanmaya başlayamadan kanalın çekilen bölümlerden memnun olmaması üzerine iptal oldu. Aynı şekilde, Us&Them adlı komedide de çekilen bölümlerden memnun kalınmadığı için önce sezonundaki bölüm sayısı azaltıldı, sonra da iptal oldu.

Dokuz tam dizinin sezon içinde yedi tanesini yayınladı ve bunların iki tanesi (Sleepy Hollow,Brooklyn Nine-Nine) onay alırken kalanları iptal oldu. Gang Related dizisi yaza kalırken ve hali hazırda yayınlanırken, Wayward Pines’ı gelecek sezona kaydırdı ve bu sezon içinde yayınlanacak.

Bu sezon ise altısı drama, dördü komedi 10 tane diziye onay vermiş durumda. Bunların dört tanesini sonbahar döneminde, kalanları da sezon ortasında yayınlayacakmış.

Not: Yazı önce sonbahar dönemi dizileri, sonra sezon ortası dizileri şeklinde ilerleyecek. Bunu yaparken de önce dramalara, sonra komedilere girmeyi planladım. Dayanamayıp konulardan sonra kişisel yorum eklediğim de doğrudur ve yazıda tabii ki kendi içinde alfabetik bir sıra kullandım.


1) Gotham

Dönem: Sonbahar.

Başlangıç: 22 Eylül Pazartesi, 20:00’de

NBC’de Constantine, The CW’da The Flash ve iZombie’den sonra FOX da bünyesine bu sezon bir DC Comics dizisi katmış durumda. Diziyi HBO için Rome, CBS için hali hazırda The Mentalist’i yazan Bruno Heller yazıyor.

Konu: Batman’den önce, Gotham vardı. Komiser Gordon’dan önce de çaylak bir Gordon. Bruce Wayne, Alfred, Kedi Kadın, Joker, Penguen, Bilmececi, Zehirli Sarmaşık ve İki-Yüz… Hepsinin onları tanımadan öncesine ait bilmediğimiz hayatları dizide anlatılacak.

James Gordon (Ben McKenzie) Gotham’ı çocukluğunda hatırladığı o saf ve güzel haline geri döndürmek isteyen, yeni dedektif olmuş bir polistir. Nişanlısı Barbara (Erin Richards) ile güzel de bir hayatı vardır. Yeni pozisyonunda efsane bir polis olarak görülen Harvey Bullock (Donal Logue) ile ortak olur. İlk işleri ise milyarder çift Thomas ve Martha Wayne’in öldürülmesi olur. İşte burada sahneye Gordon’un katili bulacaklarına dair söz verdiği 12 yaşındaki Bruce Wayne (David Mazouz) girer. Onunla birlikte sadık uşak Alfred (Sean Pertwee) de…

Başta Wayne cinayetleri olmak üzere şehirdeki yozlaşmanın içine giren Gordon ve ortağıyla birlikte Batman dünyasının tanıdık yüzlerini ve yaşantılarını keşfetmeye başlayacağız.

Kişisel Yorum: Batman’i ve onun dünyasının içindekileri oldukça seven biri olarak kesinlikle izleyeceğim. Zaten sezonun en merak edilen dizilerinden biri olmanın yanında, FOX’un da en ilgi çeken dizisi Gotham. Bunu da hikâye bazında batırırlarsa bir zahmet dükkânı kapatıp gitsinler. Bence siz de en azından yayınlanmış fragmanlardan bir ikisine olsun bakın. Gerçi bence ilk bölüme olsun bir bakın. Bir zararı olmaz. (Editörün notu: İzninizle bir kişisel not da benden, başroldeki Ben McKenzie, MedCezir’deki Yaman’ın The O.C.’deki muadili Ryan’ı, sonra daSouthland’in tuzu kuru polisi Ben Sherman’ı canlandırmış, iki rolü de bence unutulmaz kılmıştı. Burada da kendini izleteceğinden kuşkum yok.)


Batman’den önce, Gotham vardı.


2) Gracepoint

Dönem: Sonbahar.

Başlangıç: 2 Ekim Perşembe, Bones’un arkasından.

Bir suç dizisi olacak. Sezonu sekiz bölüm süren İngiliz dizisi Broadchurch’ün 10 bölümlük bir sezon eşliğinde Amerika’ya uyarlaması. İngiliz dizisinin yaratıcısı Chris Chibnall diziyi Amerika’ya uyarlıyor.

Konu: Sakin bir sahil kasabası olan Gracepoint’teki hayatlar kumsalda küçük bir çocuğun, yani Danny Solano’nun (Nikolas Filipovic) cesedinin bulunması ile değişir. Ailesi haliyle perişan olur, medya davaya atlar ve kasabadaki herkes artık birer şüphelidir. Birçok başka kişi de başka şekillerde durumdan etkilenir.

Dedektif Emmett Carver (David Tennant) ise atanarak yeni geldiği bu yerde ilk davası olarak karşısında Danny’nin cinayetini bulmuştur. Yanında ortak olaraksa beklediği ama alamadığı terfinin tam üstünde oturan adamla çalışmak durumunda kalmış Dedektif Ellie Miller (Anna Gunn) vardır. Ellie aynı zamanda Danny’yi ve ailesini iyi tanıyan bir polis ve oğlu Tom, kurbanın en yakın arkadaşı.

Polis birimleri başlarlar araştırmaya. Zaman geçtikte ve küçük Danny’nin hayatının derinliklerine inildikçe işler daha da karışır. Dedektif Carver ise vakayı takıntısı haline getirmeye başlar.

Kişisel Yorum: Ben orijinal ve uyarlaması ikilisinden daima birini seyreden ve hakkınıBroadchurch’te kullanan birisi olarak default olarak pas geçeceğim. İngiliz yapımı Broadchurchbence gayet güzel bir dizi ve bayağı ödül de topladı. Onu izlemediyseniz ve konu ilginizi çekiyorsa ikisinden birini deneyebilirsiniz. ‘Ama’ eğer “Ben özellikle David Tennant istiyorum,” diyorsanız bu adam aynı karakteri İngiliz dizisinde de oynuyor, haberiniz olsun. (Editörün notu: YalnızBroadchurch’deki koyu aksanı anlamak için akla karayı seçiyorsunuz. Ondan sonra, buradaki Amerikan aksanı sanki Türkçe gibi geliyor insana.)

Not: Danimarka yapımı Forbrydelsen’in ABD uyarlaması The Killing’in de yaptığı gibi vakada katili değiştirme yoluna gideceklermiş.

Not 2: Gracepoint için ‘event series’ adında bir kalıp kullanılıyor. Yani Amerikan versiyon The Killing’in aksine, uyarlama cinayet ikinci bir sezona sarkmadan hikayesi sezon sonunda, tıpkıBroadchurch’te olduğu gibi bitirilecek. Eğer kanal reyting ve gelen tepkilerden memnun kalırsa yeni sezon onayını verip devamını isteyebilir. Broadchurch ITV’den yeni sezon onayını aldı.



3) Red Band Society

Dönem: Sonbahar.

Başlangıç: 17 Eylül Çarşamba, Hell’s Kitchen’ın arkasından.

Dizinin başrolünde Oscar ödüllü oyuncu Octavia Spencer var ve gençlik dramedisi türünde olacak. Kendisi İspanyol dizisi Polseres Vermelles’ten uyarlama.

Konu: Bir hastanenin pediatri koğuşunda kalan altı tane genç çocuğun hayatları hastanede geçiyor. Hastane onlar için sanki liseyi okudukları, yaz kampına gittikleri, kendilerine arkadaş bulup aşık bile oldukları bir yer haline gelmiş. Bir taraftan da işin sonu belli olmayan tedavi süreçleri var. İşte dizide de bu gençlerin hastanede yaşadıkları, başlarına gelen iyi kötü olaylar anlatılacak. Hemşire Jackson (Spencer) ise koğuşun başında olan ve gençlerle ilgilenip elinden ne geliyorsa yapmaya çalışan birisi.

Hastane Los Angeles’ta adı Ocean Park Hastanesi olan bir kurum.

Kişisel Yorum: Biraz şaşırtıcı olmakla birlikte, sanırım Octavia Spencer’ın da etkisiyle bu diziyle ilgili dış basın yorumları, hatta bazı iç basın yorumları gayet eğlenceli ve iyi bir iş çıkardıkları, çıkaracakları yönünde. Kendi adıma tema olarak biraz daha büyük hastaların merkezde olması durumunu tercih ederdim ama bunlar böyle uygun görmüşler. İyi bir başlangıç reytingiyle ilk bölüme göz atılabilir bence.



4) Mulaney

Dönem: Sonbahar.

Başlangıç: 5 Ekim Pazar, Family Guy’ın arkasından.

İlk sezonu 16 bölüm sürecek bir komedi. Dizinin yaratıcısı, senaristi ve başrolü diziye ismini veren kişi: John Mulaney. Mulaney’i daha önce NBC pas geçmişti, ama FOX kabul etti.

Konu: Şov 29 yaşındaki New York’lu komedyen John (John Mulaney) üzerine kurulu. John, ev arkadaşları özel antrenör Jane (Nasim Pedrad) ve kendisi gibi komedyen olan Motif (Seaton Smith) ile yaşamaktadır. Bir yandan komşusu Oscar (Elliott Gould) tarafından sık sık tavsiyelere boğulurken, diğer taraftan arkadaşı Andre (Zack Pearlman) tarafından kızdırılmakta. İşte beyimizin hayatı ünlü bir komedyen ve yarışma sunucusu Lou Cannon (Martin Short) tarafından yazar olarak işe alınınca epey bir değişiveriyor.

Kişisel Yorum: NBC için demirbaş niyetine iş gören Saturday Night Live’ın içinde skeç yazan ya da oyuncu olup da kendisini tanıtmayı beceren komedyenler, günün birinde oradan çıkıp kendi şovlarını veya programlarını deniyorlar; artık Amerika’da adet oldu. Geçtiğimiz sezon Andy Samberg’ün Brooklyn Nine-Nine ile olan çıkışı ve Altın Küre alması malumunuz. Bu sezon da John Mulaney perde diyor.

Profil olarak iyi gibi dursa da B99 aksine bu sefer kahkaha efektli bir şey çıkacak ve o fragmanı benim ilgimi çekmedi. Family Guy FOX’un en yüksek reytingli dizisi olduğu için reyting desteğinin güzel olacağını düşünüyorum.



5) Backstrom

Dönem: Sezon ortası.

Ünlü kriminolog ve yazar Leif Persson‘ın aynı isimli kitap serisinden uyarlama bir dizi. DiziyiBones’un arkasındaki kişilik Hart Hanson hazırlıyor. Suç draması olacak.

Konu: Aşırı kilolu, sinirli ve kendisine zararlı bir tip olan Dedektif Everett Backstrom (Rainn Wilson), bir grup kendisi gibi bir acayip kriminolog ile Portland’taki çeşitli önemli davalara bakmaktadır. Bir yandan ekip, bir yandan davalar, bir yandan da Dedektif Backstrom’un hayatı üzerine kurulu olacak polisiye bir dizi.

Kişisel Yorum: Kendine zararlı olan adamların bana da zararı oluyor, oldum olası pek hoşlanmam. O nedenle de çoğunluğun aşık olduğu bir dizi olsa bile bakmayı düşünmüyorum. Hoş ben kimsenin aşık olacağını da düşünmüyorum, ama o ayrı. Zaten FOX’ta geçen sezon bu kendine zarar adam konusunun avukat versiyonu olan Rake vardı ve rahmetli, kanalın tarihinin en düşük reytingli dizisi olarak iptal oldu. Bunu görünce aklıma o geldi bir an.



6) Empire

Dönem: Sezon ortası.

Dizinin yaratıcısı Precious senaristliği ile Oscar adaylığı kazanan Lee Daniels, yanında da Game Change senaristliği ile ödüle boğulan Daniel Strong var. 

Konu: Lucious Lyon (Terrence Howard) oldukça yetenekli bir sanatçıdır, Empire Entertainment’ı yönetmektedir ve eski sokak eşkıyası bu adam, yıllar içinde çok badireler atlatsa da hip-hopun kralıdır. İşte, bu hayatı günün birinde kendisini üç yıl içinde yiyip bitirecek ve işlevsiz hale getirecek bir hastalığı olduğunu öğrendiğinde değişir. Lucious da yıllarca uğraştığı imparatorluğu için çok geç olmadan bir varis seçmesi gerektiğine karar verir. Üç tane oğlu olan bu adam üstelik bunu ailesini parçalamadan da yapmalıdır.

Lucious’un en sevdiği ve en küçük oğlu Hakeem (Bryshere Gray) yetenekli bir müzisyen, bir playboy ve ünü çalışmaktan daha çok seviyor. Jamal (Jussie Smollett) hassas ruhlu, müzikal yeteneği olan ama kendisini spotlardan uzak tutmak isteyen birisi; dahası eşcinsel olması babasının zerre hoşuna gitmiyor. En büyük oğlan Andre (Trai Byers) ise şirkette babasının yardımcısı, başarılı bir iş adamı ama Lucious’a göre şirketi yönetecek karizma eksikliği var. Andre’nin arkasında onun manipülatif annesi, Luvcious’un eski karısı Rhonda (Kaitlin Doubleday) da var.

Kişisel Yorum: ABC’nin komedi dizisi Black-ish misali ‘siyahi’ yoğunluk benim için fazla olduğu için tereddüt etmeksizin pas geçeceğim ama elbet müşterisi çıkacaktır. Fena bir dizi de olmayabilir üstelik. Dizide güncel veya üretim bir şekilde hip-hop müziği de kullanacak olmaları güzel bir şey mesela.



7) Wayward Pines

Dönem: Sezon ortası.

Yapım Blake Crouch’ın Pines adlı kitabından uyarlama. Sezonu 10 bölüm sürecek ve dizinin yapımcılığı ile pilot bölümün yönetmenliği ünlü yönetmen M. Night Shyamalan’da. Dizinin yapısı ‘event series’ şeklinde olacak, yani sonuçsuz kalmayan bir ilk sezon ama reytingler güzel gelirse devam edebiliriz, usulünde.

Konu: Gizli servis ajanı Ethan Burke görev icabı Idaho’daki Wayward Pines’a gelir: Görev, bir ay önce buraya gelip de bir daha haber alınamayan, birisi eski sevgilisi olmak üzere iki ajanı bulmak. Ama gelir gelmez şiddetli bir kaza geçirir ve ilginç şekilde hastaneye getirildiğinde kimlik, telefon veya başka hiçbir şeyi yoktur. Uyandığında hastanedekiler başta olmak üzere, herkes arkadaş canlısı görünse de bir terslik hisseder. Ethan da fazla önemsemeden başlar araştırmasına.

İşte ondan sonra gariplikler daha da artıp cevaptan çok soruyla karşılaşır. Oğlu ve karışı dahil dış dünyadan kimse onu arayıp sormamaktadır, o da kimseye ulaşamamaktadır. Kimse söylediği kişi olduğuna inanmamaktadır. Kasabanın çevresi elektrikli çitlerle çevrilidir. Ethan da araştırması devam ettikçe kasabadan belki de hiç çıkamayacağını düşünmeye başlar.

Kişisel Yorum: FOX’un bu sezon “Ya ben bunu meraktan kesin denerim ama muhtemelen de iyi bir şey çıkmaz herhalde,” dizisi bu oluyor. Aklıma The Following veya Under the Dome’u getirdi bu haliyle. M. Night Shyamalan zaten başlı başına bir soru işareti, dahası Chad Hodge’un hazırladığı son dizi The Playboy Club (NBC) üç bölümde iptali gördü. Hayrolsun sayın seyirciler.



8) Bordertown

Dönem: Sezon ortası.

FOX’taki American Dad dizisi geçen sezonun sonunda TBS’e transfer olan Seth McFarlane, yanına Family Guy’da yazarlık yapan Mark Hentemann’i de alarak FOX için bir tane daha çizgi dizi hazırladı. İlk sezon 13 bölüm sürecek.

Fragman: Henüz yok.

Konu: Amerika-Meksika sınırında, Texas’ta bulunan bir çöl kasabasında yaşayan iki ailenin yaşadıkları üzerine ve merkezde iki ana karakter Bud Buckwald ve Ernesto Gonzalez var. Bud, karısı Janice ve üç çocuğuyla yaşayan bir sınır görevlisi, Ernesto ise hırslı bir göçmen ve aile adamı. Taşınalı 10 yıl olmuş ve ailesiyle Amerika’da olmaktan mutlu birisi, dahası Ernesto ile de komşular.

Kişisel Yorum: Böyle diziler maalesef hiç benlik değil. Dahası çizgi dizi işine girecek olsam girişi bundan yapmam. Ama Seth MacFarlane’e ben çok bayılırım diyeniniz varsa kendisine iyi beklemeler.


9) Last Man on Earth

Dönem: Sezon ortası.

Kıyamet sonrası bir bilim-kurgu komedisi. Kahkaha efektsiz. Yaratıcısı, yapımcısı ve başrolü komedyenlik yapan Will Forte.

Konu: Yıllardan 2022. İnsanlığın başına yine bir çeşit kıyamet gelmiş ve Will Forte’nin canlandırdığı karakter bildiği kadarıyla Dünya’daki son insan olarak kalmış. O da ailesi ve iş arkadaşları başta olmak üzere tükenmiş görünen dünyada Amerika üzerinde başkası var mı diye insanlardan işaret aramakla zamanını geçiriyor.

Kişisel Yorum: Ya bende ya da bu seneki komedilerde bir sorun var, o kısmını bilmiyorum ama benim buna da niyetim yok. Ayrıca yeter bu kıyamet sonrası dizilerden, komedisi veya dramasıyla popüler olduğu ‘saf’ noktadan uzaklaşalı bayağı oldu. Ayrıca bu konuyu ne kadar geliştirebilirler insan merak da ediyor. Hepsini geç, fragmanı kalsın dedirttirdi.



10) Weird Loners

Dönem: Sezon ortası.

Dokuz sezonluk The King of Queens’in yazar ve yapımcılığını yapan, ABC’nin geçen sezon başlattığı The Goldbergs’in de içinde olan Michael J. Weithorn’un arkasında olduğu kahkaha efektsiz komedi. İlk sezonu altı bölüm sürecek.

Fragman: Henüz yok.

Konu: İlişki yürütmeyi beceremeyen dört kişi. Bunların ilki, yani karizmatik, yakışıklı ve hazır cevap Stosh (Zachary Knighton) Wall Street’te çalışırken patronunun nişanlısına ilgi gösterince kovuluyor ve şirketin sağladığı daireyi kaybediyor. Bunun üstüne de kuzeni Eric’in yanına taşıyor, ki kendisi bahsi geçen ikinci kişi ve henüz biraz çocuk kalmış bir vergi tahsildarı.

Eric (Nate Torrence) bir gün serbest ruhlu ve hoş bir sanatçı olan Zara (Meera Rohit) ile onun resimlerinden birini alırken tanışıyor ve hoşlanmaya başlıyor, ki kızımız da üçüncü kişimiz. Dördüncü kişi hoş ama romantik hayatta yüzü gülmeyen dental hijyenist Caryn (Becki Newton) ise olacak iş ya Eric’in yan komşusu ve ev arkadaşı aramaları karşısına Zara’yı çıkarıyor. Böylece bu dört ilişki beceriksizi aynı apartmanda yaşamaya başlıyorlar.

Kişisel Yorum: Ben hala New Girl’ü güzel güzel izleyen birisi olarak FOX’tan çıkan bu tarz bir şeye kaşı soğuk değilim. İyi bir giriş reytingiyle bakılabilir, belki de güzel çıkar. Önce bir fragmanına da bakmak lazım tabii. Sezonunun kısa olması da hoşuma gitti. Yalnız FOX geçen yaz yine içinde Becki Newton’un olduğu The Goodwin Games adında bence tatlı olan bir komedi yayınlamıştı, ki sezonu sekiz bölüm sürüp de iptal olan bir diziydi. Aklıma o gelmedi değil. Eğer programda yer bulamadığından yaza kalsın derse onun gibi bir şeyle karşılaşılabilir…



-- Hieroglyph --

Yazının girişinde 10 dizi onay aldı dedim ama bir vakitler bu sayı 11’di sonradan düştü. Bu kadar diziden bahsetmişken bunun da lafı geçsin. Geçtiğimiz sezon Murder Police ve Us&Them’e olan bu sefer Hieroglyph’e oldu ve kanal ile yapımcılar yaptıkları görüşmelerde dizinin gittiği noktanın istedikleri gibi olmadığı konusunda hemfikir olunca dizi de iptal oldu.

Sezonu 13 bölüm olacaktı ve sezon ortasında yayına girecekti. Meraklıyım diyorsanız nasıl bir şeyi iptal ettiklerine dair fragmanına bir bakabilirsiniz, o da yayınlanmıştı. Dizinin arkasındaki isim de Pacific Rim ve Clash of Titans’ın senaristi Travis Becham.

Konu: Yer Eski Mısır. Tür aksiyon macera. Ünlü bir hırsız Firavun’a hizmet etmesi için hapisten çıkartılıyor ve kendisini saraydaki entrikaların, baştan çıkartıcı kadınların, bazı haydutların ve birkaç büyücünün arasında buluveriyor.


Yok gelmiyor, o eskidendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder