2 Aralık 2015 Çarşamba

Quantico — Tanıtım

33414
Amerika’nın ulusal kanallarından ABC’nin bu sezonki yeni dizilerinden Quantico‘nun tanıtımına hoş geldiniz efendim.
Quantico, 27 Eylül’de kanalda yüzünü gösteren ve ‘terörizm gerilimi’ şeklinde adlandırılan türe dahil olan bir drama dizisi. Kanalda ilk sezonuyla Pazar günleri yayınlanıyor ve yayın hayatına şimdilik iyi bir şekilde devam ediyor. Hatta bunun göstergesi olarak ABC ilk sezondaki bölüm sayısını 19’a çıkarttı bile.
Dizinin yapımcılığını Josh Safran üstlenmekte ve kendisi daha çok Gossip Girl’deki yapımcılığı ve yazarlığıyla tanınsa da NBC’de yayınlanan Smash’in ikinci sezonunun arkasında yer almışlığı da bulunmakta.
Not: Dizi normalde Salı günleri 22:00’de yayınlanacaktı ama Of Kings and Prophets dizisi üstünde değişiklik yapılmak üzere sezon ortasına atılınca, ondan boşalan yere Quantico getirildi. Quantico’dan boşalan Salı günkü yere de sezon ortası dizisi Wicked City geldi.
Not 2: Dizinin ilk bölüm çekimleri Atlanta, Amerika’da yapılsa da sezonun geri kalanı için set Kanada’ya taşınmış ve çekimler Montreal ile Sherbrooke’a alınmıştır.
Quantico’nun ülkemizdeki yayıncılığı ise Digiturk bünyesindeki Dizimax Vice kanalındadır. Giriş kısmını atlattığımıza göre gelelim artık dizinin konusuna:FBI-Quantico-SignQuantico, esasında Virginia eyaletinde bulunan bir kasabanın adı ancak ismi genellikle FBI’ın ajanlarını eğittiği akademinin orada bulunması nedeniyle anılan ve bilinen bir yer. Dizinin ismi de işte buradan geliyor, merkezde FBI’ın akademisi var. Ana karakterler Akademi’ye yeni kabul edilmiş ajan olmaya eğitime gelen kişiler ve onların akademideki eğitmenleri.
Dizinin temel özelliği ise 9 aylık bir farkla iki zamanı bir arada idare eden bir dizi olması. İlk zamanımız eğitim için gelen bu ajan adaylarının akademide başlarından geçenler üzerine. İkinci zamanda ise Amerika’da 11 Eylül’den sonra gerçekleşen en büyük terör saldırısı yaşanmış durumda. Engellenememiş ve ortalık oldukça karışık. Ama kritik gerçek şu ki saldırıdan çok kısa bir süre önce gelen tüyoya göre saldırının arkasındaki kişi FBI’da eğitim gören “bu gruptan” birisi. Hatta en başından beri kendisini gizlediği düşünülüyor. İyi de içlerinden hangisi? İlk bölüm itibarıyla elimizdeki şüpheli, yani eğitim için akademideki ajan adayı sayısı: 50.
O zaman terörist avı başlasın…
50 kişi akademiye geliyor ama tabii ki gözümüzün önünde olan kişiler belirli. O nedenle bundan sonrasını ana karakterler üzerinden anlatayım diyorum:
1400.5x2 (1)1) Alex Parrish: Dizinin “en” ana karakteri. İnsanları kolaylıkla okuyabilen, bu nedenle çevresindekilere çabuk güvenemeyen, yetenekli ve rekabetçi birisi. FBI’a katılmak istemesinin nedeni yıllar önce ölen babasıyla alakalı. Dizinin başlamasıyla birlikte kendisini saldırının baş şüphelisi olarak buluveriyor. Alex’i ülkesi Hindistan’da oldukça ünlü ve popüler bir oyuncu olan 2000’in Dünya Güzeli Priyanka Chopra canlandırıyor.1400.5x22) Ryan Booth: Deniz Kuvvetleri eskisi. Quantico yolunda uçakta tanışan Ryan ve Alex, eğitim başlamadan önce tek seferlik bir birliktelik yaşıyorlar, eğitimi iki taraf da gizli tutuyor ve nihayetinde Quantico’da yüz yüze geliyorlar. Karmaşık ve eğlenceli ilerleyen bir ilişkileri var. Karakterin Quantico’da bulunma amacı ilk bölümden öğrendiğimiz ama benim tanıtımda ifşa etmek istemediğim türden bir detay. Ryan’ı en son tek sezonluk Believe dizisinde yer alanJake McLaughlin canlandırıyor.1400.5x2 (4)3) Shelby Wyatt: Alex’in Quantico’ya geldikten sonra en iyi anlaştığı kişi ve oda arkadaşı. 16 yaşında ailesini kaybetmiş, onun ajan olma isteği de bu kaybedişe dayanıyor. Atış yapmada iyi, diğer yanda da tescilli bir güzel. Shelby, her ne kadar başta kabul etmeye pek yanışmasa da akademiye gelince tanıştığı Caleb’tan etkilenmeye başlıyor… Shelby’yi en son UnREAL’da izleyici karşısına çıkan Johanna Braddy canlandırıyor.1400.5x2 (6)4) Caleb Haas: Anne ile babası FBI ajanı ve bu nedenle kendisini kanıtlama ihtiyacı içerisinde. Diğer yandan biraz kaba ve sinir bozucu, kendine güvenli, esprili birisi. Karşısındakiyle alay etmekte sakınca görmüyor ve Shelby’ye lakap takmaktan hoşlanıyor. Nimah’ın deyimiyle ‘Altın Çocuk’. Karakteri Revolution izleyenlerin tanıyacağı Graham Rogers canlandırıyor.1400.5x2 (3)5) Nimah Amin: Müslüman ve Amerika’yı seven bir karakter. Kendine koyduğu yüksek standartlara ulaşmak için çaba sarf eden, özel hayatını kapalı kapılar ardında yaşamak isteyen biri. Diğer adayların aksine oda arkadaşı yok. Akademi’de FBI yöneticilerinden Miranda Shaw’ın desteğine sahip, nasılını da ilk bölümden öğreniyoruz. Karakteri en son Crossbones’ta izleyici karşısına çıkan Yasmine Al Massri canlandırıyor.1400.5x2 (5)6) Simon Asher: Yahudi ve eşcinsel. Hatta FBI’ın eşcinselliğini açık yaşayan ilk ajan adayı. Ama acaba gerçekten de böyle mi? Zira onun da diğer herkes gibi sakladığı bazı şeyler var. Hesaplı, zeki ve sakin biri. Dizinin başlamasıyla birlikte o da Nimah’la iyi bir arkadaşlık kuruyor. Karakteri ara ara çeşitli projelerde izleyici karşısına çıkmış Tate Ellington canlandırıyor.
1400.5x2 (2)7) Mirand Shaw: FBI’da Yönetici Yardımcılığı pozisyonunda, akademidekilerin eğitiminden sorumlu kişilerden. Şimdiye kadar kendisinin pozisyonuna kadar yükselebilen bir kadın olmamış. O da bunu korumak ve daha fazlasını başarmak istiyor. Saldırı sonrası zamanda Alex’in masumiyetine inanan ve ona yardım etmeye çalışan biri. Karakteri The Mentalistizleyenlerin hatırlayacağı Aunjanue Ellis canlandırıyor.1400.5x2 (7)8) Liam O’Connor: Akademidekilerin eğitiminden sorumlu bir diğer kişi. Yaşadığı bazı sorunlardan dolayı görevinden uzaklaşmış ama Miranda sayesinde geri dönebilmiş. İkili eski sevgililer. Eğitim zamanında bir gözü nedeni bilinmez bir şekilde Alex’in üstünde, saldırı sonrası zamanda ise araştırmayı yürüten kişi. Karakteri en son Cougar Town’da yer alan Josh Hopkins canlandırıyor.
Not 3: Karakteri oynaması için ilk başta Dougray Scott ile anlaşılmış, ancak daha sonradan yeniden oyuncu seçimine gidilip Josh Hopkins seçilmiştir.quantico (2)Dizi için The Hollywood Reporter “Grey’s Anatomy’nin Homeland ile buluşması” yorumunu yapmış ve bu, benim de katıldığım bir yorum. Quantico, bu sezonun yenileri içinde Blindspot veLimitless ikilisi birlikte en öne çıkan ve beğenilen, iyi yorumlar alan dizi oldu.
Bana göre Quantico merak unsurunu olması gerektiği veya beklendiği gibi güzel besliyor . Üstelik sadece bombacının kimliğinde değil, karakterlerin iki zamandaki hayatı üzerinde de iyi bir şekilde uyguluyorlar. Dizide saldırı sonrası zamanda geçmiş zamanda olacaklara dair bazı tüyolar verilmesine rağmen keyif kaçırıcı değiller mesela. Karakterler arası etkileşim sayesinde hafiften pembe dizi tadı alınsa bile bu da rahatsız edici bir nokta değil, hatta bana kalırsa keyif veriyor.
Oyunculukları özellikle övmesem veya yermesem daha iyi, elbette herkes için göze batan veya sevilen karakterler olacaktır. Mesela Miranda, Shelby ve Caleb karakterleri benim özellikle hoşuma gidenlerden. Rick Cosnett ve Mark Pellegrino ile kadrosunu genişletmesi de diğer bir hoş detay. Velhasıl, Quantico en azından bu sezonun yeni başlayan dizileri içinden sıyrılmasıyla bile en azından denemesi için daha baştan tavsiye edilebilir.
İyi seyirler efendim…
quantico

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder