1 Eylül 2013 Pazar

Tanıtım: Labyrinth (Mini Dizi)

images
Hristiyan dünyasının Kutsal Kâse, yani İsa’nın Son Akşam Yemeği‘nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kaba ne kadar düşkün olduğu bilindik bir gerçek. Bundan kuvvetle tv ve sinema da az ekmeğini yemedi şu zamana kadar, ki hala da yemeye devam ediyorlar. İşte, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yine onu merkezine alan bir mini dizi daha çekilmişti. Daha doğrusu uyarlandı.
Kate Mosse‘un 2005 yılında piyasalara çıkan kitabı Labyrinth, yani Labirent, The Pillars of the Earthdizisini yapan yapım ekibinin elinden çıkma bir şekilde TV’ye uyarlandı. Ben de izleyip de ilgisini çeken biri olarak üzerine bir şeyler yazayım dedim. Nasıl bir dizidir Labyrinth?
Öncelikle ekleyeyim, bu dizi TV’ye uyarlandı ama tek bir orijinal kanalı yok. Yani yapım şirketinin çek-pazarla sistemiyle yapılmış durumda. Hatta tanıtımının bir kısmı da yapım ekibinde Ridley/Tony Scott ikilisinin olması üzerinden yapıldı. Çekimleri Carcassonne (Fransa) ve Cape Town‘da (Güney Afrika) yapılan dizi,  Channel 4 (İngiltere), Showcase (Kanada), Sat1 (Almanya) gibi pek çok kanalda yayınlandı.
Ama bu detaylar çok da elzem şeyler değil, o yüzden ben en iyisi konuya giriş yapayım:
79531-Labirent--Uc-Sir-Iki-Kadin-Bir-Kase
#Başlamadan önce# 2 bölümlük mini dizinin altyazıları hazır durumda. Ayrıca her bir bölüm de 90 dakika kadar sürmekte.
Dizi, tarz olarak modern dönem ve Orta Çağ Fransa’sında yaşayan 2 kadını kendine merkez alarak Kutsal Kâse arayışı çerçevesinde yaşananları  anlatıyor. Yukarıdaki kitap resminde de göründüğü gibi dizinin sloganı da 3 Sır. 2 Kadın. 1 Kase.
2012:
* Bir kazı çalışması için gönüllü olan Alice Tanner, çalışmalar sırasında girdiği bir mağarada 2 kişinin kemiklerini ve üzerinde labirent şekli olan bir yüzük bulur. Ama olacak iş ya, bunun ardından gizemli bir şekilde bir anda bayılır. Çevredekiler onu bulduğundaysa o, yüzüğü bulamaz. Buraya kadar olanı biteni çok anlamayan Alice, çevresindekilerin açık ya da gizlice yüzükle ve uyanınca bulamadığına inanmayanlar yüzünden kendisiyle ilgilenmeye başladıklarını anlayınca işin rengi değişir.
** Hristiyanlığın kâseye olan ilgisinden bahsetmiştim.  Günümüzde de Noublesso Tarikatı üyeleri Kase‘yi arayan bir grup. Alice de yüzükle bağlantılı olarak kendini her şeyin içinde bulunca, bir yandan onları da peşine takmış oluyor. Ama daha güzeli, onun olayı ve yüzüğü araştırmaya başladıkça yüzüğün gizemi sayesinde yüzyıllar önce, 1200′lerde yaşamış bir kadınla ister istemez kendini bağlantılı hissetmesi.
Labyrinth-tv-key-art
1209:
* Kathar’lara ait Carcassone kentindeki halk, büyük bir kalenin içinde yaşıyor ve kurulu düzenleri Papa’nın halkı dinsiz kabul edip, Haçlı seferi başlatmaya karar vermesiyle karışıveriyor. Yeni evli Alais du Mas ve ailesi, çevresi de buna dahil. Bu arada onlar, yani kocası, babası ve kız kardeşi şehrin önde gelenlerinden ya da koruyucularından.
** Haçlı Seferi’ne çok az kaldığı için harekete geçen ve Kase’nin sırrına sahip olan bir grup insan, sırra giden 3 kitabı güvence altına almak için harekete geçiyorlar. Tabii bundan haberdar Haçlılar içindeki bir grup da… Alais de biraz farkında olarak, biraz da mecbur kaldığından dolayı bu mücadelenin içinde kendini buluveriyor. Ondan sonra savaşın gölgesinde Kase’nin sırrını koruma mücadelesi başlıyor. Dizide, insanın sonsuz ömre sahip olmasını sağladığı düşünülen Kâse mücadelesinin yanında, Alais’in ailesinin iç hesaplaşmalarını da izliyoruz.
Dizinin genel yapısı bu şekilde; yani iki dönem bir arada ve 2 kadının etrafında bir ana konuyla geçiyor. Tabii ki 180 dakikanın sonuna gelindiğinde iki dönem de kendi içinde, hatta birbirine bağlanarak bir sona ulaştırılıyor.
Layout 1
Diziyle ilgili yorum olarak şunu söyleyeyim:
Ben bu diziye konusundan çok kadrosuna bayıldığımdan giriş yapmıştım. Oyunculara pek takılmayan biri olarak benim açımdan boyumu aşmış durumda çünkü.
Merkezdeki 2 kadından Alais, Downton Abbey‘i izleyenin Sybil karakteriyle iyi tanıdığı Jessica Brown Findlay, Alais’in kardeşi Orianne Merlin izleyenlerin çok-çok iyi tanıdığı Katie McGrath tarafından canlandırılıyor. Harry Potter‘ı izleyenlerin de Draco Malfoy olarak çok-çok iyi tanıdığı Tom Felton da Alais’nin şehrinin koruyucusu/yöneticisi olarak dizide yer alıyor.
Merlin’in ejderhasına sezonlarca sesini veren John Hurt‘ın 2012 döneminde Kase’ye ilgisi olan biri olarak karşımıza çıkması bir yana, Gossip Girl ile çıkışını yapan, son zamanlarda Once Upon a Time ve Political Animals‘da yer alan, yakında da Captan America: The Winter Soldier filminde Winter Soldier olarak karşımıza çıkacak Sebastian Stan da 2012′de Alice’in yolunun kesiştiği biri olarak karşımıza çıkmışlığı var. Bende biraz daha var ama sanırım yeter bu kadar. Kadronun devamı için buraya bakabilirsiniz.
a_alice-zOlayların iki dönemde de geçtiği Carcassone’dan – Alice (Vanessa Kirby)
#Not# Ana kadronun dışında gezi rehberi olarak kitabın yazarı Kate Mosse da diziye konuk olmuş durumda.
Hikaye olaraksa şunu söyleyeyim:
Kadroya ilgi duymadan içeriğine göre girecekseniz Kase hikayesi ilginizi çekiyorsa girin. Kutsal Kase hikayesine tamamen uzak biri olmasam, bölümü 90 dakikalık dizilere uyuz olan biri olarak belki de zor tamamlayabilirdim. Ama  bunu sorun yapmamanın yanında, dizi, sahip olduğu bazı detaylarla da kendisini sevdirebildi. Örneğin, sanırsınız Katie’yi değil de Merlin’deki Morgana‘yı diziye almışlar. Harry Potter’daki Malfoy‘dan sonra şehri için elinden geleni yapmaya çalışan uzun saçlı Felton’ı izlemesiyse ayrı bir alem zaten.
Velhasıl, kadro ya da içerik, dizi herhangi bir yerinden ilginizi çektiyse, yeni ya da mini dizilere açık bir döneminizdeyseniz bu diziyi bir deneyin derim. İyi seyirler…
@AytacKara @BirDiziHaber aytac@birdizihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder