1 Ekim 2013 Salı

NBC'nin Hillary Kabusu

hilary_tv_a_l
 Amerikanın 5 ulusal kanalından biri olan NBC, 1.5-2 ay kadar önce gelecek yıl  ya da gelecek dizi sezonu içerisinde yayınlanmak üzere birkaç mini dizi siparişi vermişti: 6 bölümlük Kleopatra‘nın yaşamı, Stephen King’in Tommyknockers romanının bir uyarlaması, Rosemary’s Baby‘nin TV’ye uyarlaması, Plymouthkolonisi ile ilgili Plymouth ve son olarak da Amerika’nın tanınmış ismi Hillary Clinton‘ın hayatı üstüne 4 bölümlük bir mini dizi.
NBC’nin mini dizisi 1998 yılından başlayarak günümüze doğru gelecek bir proje olacak ve Hillary’yi canlandırması için Diane Lane seçildi. 1998 konusunda bir noktadan bahsedeyim, Monica Lewinsky Skandalı bu yıl içinde patlak verdi. Dolayısıyla proje gerçekleşirse ya hemen ardından başlaması ya da patlak verdiği süreci de içine alması bekleniyor. Buraya kadar her şey normal aslında. Ne olduysa bundan sonra başladı.
072813-Hillary-diane-lane
Proje üstüne, Amerika’nın Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Başkanı Reince Priebus’tan “Clinton’la ilgili planlanmış programı iptal edin ya da 2016 seçimleri öncesi Cumhuriyetçilerin münazaralarını takip etmenize izin vermeyeceğiz” açıklaması geldi. Peki nereden çıktı bu? Durduk yere değil tabii ki.
Dünya Hillary Clinton’ı 2 dönem Amerika Başkanı olmuş eşi Bill Clinton sayesinde tanımış olsa da siyaset dünyası kendisine yabancı değil. Kendisi New York’tan Senato’ya girmenin yanında, 2008 seçimlerinde Demokrat Parti’de Obama’ya karşı partinin başkanlık adayı için yarışmış ve kaybetmişti.  Ardından da 1. Obama Dönemi boyunca Dışişleri Bakanlığı yaptı. 2012 seçimlerinde tekrardan Obama’nın karşısına çıkmasa da Clinton’ın 2016 seçimlerinde tekrardan aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Bu yüzden de Cumhuriyetçi Parti üyeleri ‘seçim öncesi yardım‘ olarak görülen bu projenin gerçekleşmesinden rahatsızlar ve bunu belirtmekten de çekinmiyorlar. Hatta 2014 içerisinde Clinton’ın hayatı üstüne bir belgesel hazırlamayı planlayan CNN kanalını da aynı şekilde uyardılar. Peki kanalların cephesi?
Hillary Clinton
CNN açıklamaya “Daha yolun çok başında olan bir projeden bahsediyoruz. Hem bizim yayınlarımıza katılmazlarsa ne olacak? Bu oy veren kişilere saygısızlık olmaz mı?” şeklinde cevap verdi sadece. Şimdilik onun cephesi daha sakin görünüyor zaten. Karışansa NBC’ninki oldu.
Açıklamanın üstüne daha bir hafta geçmeden Fox Tv Studios şirketi projeye verdiği mali desteği ‘bütçe planlaması‘ adı altında geri çekti. Haliyle bu durum projeyi hayata geçirmek isteyenleri ve kanalı bir miktar zor duruma düşürmüş oldu. NBC ise resmi bir açıklama yapmadı ve sadece “henüz bir senaryo aşamasına girmediklerini, şimdilik başlanan bir çalışma da olmadığını” belirtti. Ama bir çıkmaza girdikleri de gerçek.
Amerika’daki bir kanal için seçim çalışmalarından biraz bile olsa boykot yeme riski kolay bir durum değil. Özellikle de zaten 2 partinin olduğu bir ülke olduğunu düşünürsek… Projeyi iptal ettiklerinde de siyasi baskı adı altında alabilecekleri diğer tepkileri hesaplamak zorundalar. Üstelik çekilen dizinin içeriği nedeniyle bu sefer de Hillary Clinton cephesinden tepki toplama durumu var. Zaten Cumhuriyetçiler’in yaptığı açıklamaya kadar Clinton cephesinden tepki gelmemiş olsa da onlar da “bu açıklamadan“ rahatsız olmuş durumdalar.
Bir de şöyle bir şey var ki kanalın içinde bulunduğu durum “birisi” için ilk de değil.
1558300
Amerika’nın bir diğer ulusal kanalı CBS, 2003 yılında eski başkanlardan Ronald Reagen ile ilgili 2 bölüm/180 dakikalık bir TV yapımı hazırlamıştı. Ama daha başlamadan içeriği nedeniyle gelen tepkilerden dolayı kablolu olan kardeş kanalı Showtime‘a pasladı ve orada yayınlandı. NBC’nin başında olup da projeye ilk başta onay veren isim Robert Greenblatt ise buradan önce ve dizi orada yayınlandığında Showtime’ın başındaydı. Eleştirel yorumlar onun kanalına kalmış oldu ve şimdi yine aynı durumun içinde.
Düşünceler adamın bunu unutmuş olamayacağı ama Cumhuriyetçiler’den böyle bir açıklama da beklemediği yönünde. Gelen dedikodulara göre de şu an için NBCUniversal’ın CEO’su Steve Burke‘ten kendisine bu yönde bir baskı gelmemiş. Ama aynı dedikodular maddi destek çekilmesi, olayın medya yankıları ve boykot ihtimali nedneiyle dizinin “sessiz sedasız” yapımına bile başlanmadan ortadan kaybolacağı yönünde.
Benzer dedikodular Greenblatt’ın projenin arkasında durmak istediğini de söylüyor ama eklemeden de edemiyorlar: “Showtime bir kablolu, yani ücretli bir kanal, NBC ise ulusal bir kanal. Greenblatt bir ulusal kanal yönettiğini de unutmamalı!“ Bakalım Hillary’nin akıbeti ne olacak? Kanal eleştirileri ve boykot riskini alarak gerçekten yayınlanacak mı, yoksa haberimiz bile olmadan ortadan yok mu olacak?
Güncelleme: Bizim 1 Ekim’e girdiğimiz saatlerde (ben buyazıyı BirdiziHaber için çok daha öncesinde yazdım) NBC ve CNN’nin projeleri iptal ettiği haberi geldi.
Hillary Clinton

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder