1 Ekim 2013 Salı

Tanıtım: Devious Maids

devious-maids
Amerika’nın Lifetime kanalı “Orijinal Lifetime Filmi” etiketi ile hazırladığı, hatta filmlere/dizilere konu edilen, yorum yapılan filmlerle bilinen bir kanal. Ama dizi işine de tamamen sırtını dönmüş bir kurum değil. Hatta daha önce sitede bu kanala ait içinde Jennifer Love Hewitt‘i de bulunduran The Client List dizisinin tanıtımını da yapmıştım. Şimdi de bu familyaya ait bir diğer dizi, yani Devious Maids‘in tanıtımını yapayım diyorum.
Nasıl bir dizidir Devious Maids?
Efendim, bildiğiniz pembe dizi. Literatüre baksak komedi-drama/gizem diye geçiyor, yapısı öyle zaten; ama içini açıp bakarsak aynı zamanda bir pembe dizi. Hatta Latin soslu. Dolayısıyla bunu bir baştan söyleyeyim, sonradan sorun çıkmasın.
 Screen-shot-2012-04-18-at-11.55.04-AM
ABC’nin 8 sezonluk pek bir sevilen Desperate Housewives dizisi malumunuz. Hatta biz de aldık aynı isimle uyarladık, hala da ekranlarda. O dizinin yaratıcı Marc Cherry bu dizinin de yaratıcısı durumunda. Ayrıca dizinin kendisi de Meksika yapımı bir başka dizinin pilotu üstünden yontulmuş.
Dizi, Cherry faktörü yüzünden ilk başta ABC’de yayınlanması için hazırlanmıştı; ama kanalın niyeyse hoşuna gitmemiş; o yüzden pilota onay vermedi. Bay Cherry de diziyi gidip Lifetime’a verdi. Kendisi sezon içinde pilotunu geçen reytinglerle sürdürdüğü yayın hayatının getirisi olarak ilki gibi 13 bölümlük 2. sezon onayını aldı.
Pembe dizi dedim ben ama peki nasıl bir konusu var bu dizinin?
devious_maids_ver5_xlg-crop Not: Dizinin ana karakterlerinden Carmen, Desperate Housewives’ın final bölümünde de görünmüştür. Ama dizinin onun spin-offu (uzantısı) olarak görüldüğü de söylenemez. Ayrıca Eva Longaria da dizinin yapımcısı olarak destek veriyor.
Los Angeles, Beverly Hills’ten 4 hizmetçi. Aslında 5 taneler, ama pilotun ilk dakikalarında bir tanesi, biri tarafından gizemli şekilde öldürülünce sayı 4′e düşüyor. Çalıştığı evdeki bir diğer kişi de cinayetten tutuklanıyor. Trajik bir olay da olsa bir süre sonra her şey bir şekilde yoluna girmiş görünüyor. Sahiden de öyle mi derseniz, dizi izliyoruz şurada, tabii ki hayır. Dizi aslında 4 olan sayının yeniden 5′e çıkması, yani Marisol’un da katılmasıyla resmen başlamış oluyor.
Dizinin konusunu açmak için kısa da olsa hizmetçilerden bahsedeyim diyorum:
1_photo
Carmen – Valentina – Marisol – Rosie – Zoila
Biri anne-kız olan 5 hizmetçinin haliyle çalıştığı 4 ev var, ki bu evlerin sahipleri yaşadıkları yerden de anlaşıldığı üzere ultra zengin kişiler.
Rosie: Eşi vefat ettikten sonra çalışmak için Meksika’dan gelmiş ve oğlunu geride bırakmak zorunda kalmış. Onu da Amerika’ya getirtmek için uğraşıyor ama aşması gereken engeller var. İki oyuncu çiftin yanında çalışıyor, ki yeni doğmuş bir çocukları da var. Bir de o ikisine pek çift denemez…
Carmen: Şarkıcılık hayallerini gerçekleştirmek için müzik dünyasının önemli isimlerinden Alejandro’nun yanında hizmetçiliğe girmiş. Ama onun da bu yolda önünde engeller var, en başta da çalıştığı evin yöneticisi olarak Alejandro’yu ondan korumayı görev edinen Odessa. Tabii hayatında fazlası da var…
Zoila ve Valentina: Zoila, duygusal iniş-çıkışları ve bağımlılıkları çok olan, ama aynı zamanda dizinin de en eğlenceli kişiliklerinden Genevieve için 20 yıldır çalışan biri. Artık arkadaş olmuşlar. Kızı Valentina da evde onun yardımcısı durumunda ve evin oğlu Remi’den baya bir hoşlanıyor. Ama annesi alt-üst ilişkisi kapsamında bundan hoşlanmıyor…
…ve Marisol: Kocasına denk olmadığını düşünen ve eski karısıyla aralarına girmesinin rahatsızlığını yaşayan Taylor ile zengin kocası Michael’ın yanlarında çalışmaya başlıyor. Ama asıl nokta, gizliden gizliye öldürülen hizmetçinin hayatı ve başına gelenlerle ilgilenen biri. Elbette kendince bir amacı var, çabuk da öğreniyoruz ama yine de izleyerek öğrenmesi daha iyi.
Devious-Maids-poster-01-crop
Bu arada öldürülen hizmetçi Flora ile diğer kızlar da eskiden gelme yakın arkadaşlar ve Marisol da çalışmaya başlayınca bu grubun içine giriyor. Flora’nın çalıştığı kişiler, yani Evelyn and Adrian Powell, sosyetenin gözde ve güçlü sayılabilecek bir çifti. Dizinin de bir diğer önemli ailesi. Hizmetçi de yılın en önemli davetlerinden birinde herkes halen davetteyken öldürülüyor.
Yapımın tarzı aşağı yukarı böyle, yani bu 5 hizmetçinin çalıştıkları evlerde yaşananlar, kendi içlerinde yaşadıkları ve işlenen  cinayetin perde arkası üzerine kurulu. Dizinin nasıl olduğuna gelirsek:
Öncelikle Desperate Housewives izleyip de sevenler bunu da bir denesin derim. Çünkü Cherry Bey oldukça yakın iki dünya kurmuş durumda. Hatta yetmemiş olacak ki diğer dizide yer alan oyuncuları burada da kullanmış. Aynı şekilde merkezinde bir cinayet bulunması diziyi iyi besliyor. Asıl temasından sapmasa da komediyi senaryoyay iyi yedirmiş senarist.
Devious-Maids-poster-2-crop
Ama tabii bunlardan hareketle, girişte de bahsettiğim gibi bir pembe dizi havası da var, yok değil. Marisol dışındaki hizmetçiler Latin’ler ve o bayılınası aksanları buna ayrı bir tat katıyor. Karakter bakımındansa böyle bir diziden ne beklerseniz aynen o.
Kadrodaki 41 yıllık All My Children‘dan sonra bu diziye geçen, Hot in Cleveland izleyenlerin de kendisini iyi tanıyacağı Susan Lucci, karakteri Genevieve; oyunculuğu ve karakteri Evelyn’in hoşuma gittiği Rebecca Wisocky dizi  için artı faktörler olmuşlar. Yakışıklı ve güzel faktörlerini ise diziye çekmek anlamında iyi kullanıyorlar.
Çeviri bakımındansa şu an için Divxplanet’ten medet ummayın, eh, o yol tıkanınca da nereye başvurmanız gerektiğini az çok tahmin edersiniz. Tabii yine de sizin bileceğiniz bir iş. Velhasıl, şu vakitlerde çerez niyetine, kafa dağıtmalık bir dizi arıyorsanız, gizem ve oyunlarla ilgili dizileri severim, pembemsi dizilere de itirazım yok derseniz, buyurun bir deneyin derim diziyi. İyi seyirler efenim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder