1 Ekim 2013 Salı

Tanıtım: Dallas

Bizim dilimize yerleşmiş “Dallas gibi” diye bir deyiş var, belki biliyorsunuzdur. Bir de buna ilham veren ve 1978-1991 yılları arası 14 sezon yayınlanmış bir Dallas dizisi var, muhtemelen onu da duymuşsunuzdur. Benim ömrüm kendisini görmeye yetmiyor ama  özellikle TV’nin ülkemizde yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda, günümüzün orta yaş ve yaşlı insanlarının severek izlediği bir dizi olmuş. Hatta sokaklar boşalırmış.
İşte, bitişinden yaklaşık 20 yıl sonra bu dizi yeniden, eski oyuncu ve karakterlerini de içine alacak şekilde yeni versiyonuyla karşımıza getirildi. Hatta geçtiğimiz günlerde 2. sezonunu kapattı ve yayıncı kanalı TNT‘den 3. sezon için de onay aldı. Ben de izleyen ve seven biri olarak bir tanıtımını yapayım dedim.
Nasıl bir dizidir 2012 versiyon Dallas?
Not: Yeni versiyon Dallas‘ı izlemek için eskisini izlemiş olmak tabii ki şart değil. Bazı ana karakterler ve oyuncuları aynı olsa da ve eskilerden bahsedilse de dizi, günümüz jenerasyonu ve izlemeyenler de düşünülerek hazırlanmış.
Not 2: Dizinin yayın hakları Cnbc-e kanalında. Ama Star‘da dublajlı olarak yayınlanmışlığı da oldu.
Dallas daha en baştan açık konuşmak gerekirse bir pembe dizi. Hatta eski versiyon için akşam vakitlerinde yayınlanan ilk pembe dizi bile denir. Bu, işin “rengini” oraya kadar götürmüyor ama onun yolundan emin adımlarla gidiyor. İlk 2 bölümün temposundan ne demek istediğimi de çok rahat anlayabilirsiniz zaten. Genel konsept itibarıyla da Ewing soyadını taşıyan ailenin karmaşık aile içi ve dışı güç savaşlarını, çeşitli entrikaları ve olayları anlatıyor. Tabii bu kadarla da sınırlı değil.
En iyisi bu noktada dizinin konusuna gireyim:
Ewing ailesini Dallas’ta bırakalı geçmiş 20 yıl… O dönemin çocukları büyüyüp koca adam olmuşken, eskilerse artık yaşlarını başlarını almışlar. Ailenin kalesi Southfork arazisi yıllardır Bobby Ewing‘in kontrolünde. Bobby, ölmeden önce annesine verdiği sözü tutarak araziden petrol çıkarmayı durdurmuş. Bu süre içinde yeniden evlenmiş, bir ailesi ve kendince mutlu bir hayatı var.
TV tarihinin açık ara en sevilen kötüsü J.R. Ewing ise dizinin başında rehabilitasyonda kalan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir süredir eski hayatından elini eteğini çekmiş. Yıllar önce ayrıldığı eşi Sue Ellen, şimdilerde güçlü bir iş kadını ve valilik için yarışmakta. Hık demiş babasının burnundan düşmüş oğullarıJohn Ross‘un ise yaşamı, babası yanında değilken, annesinin sevgisinden uzakken ve çoğunluğu Southfork’ta amcasıyla yaşarken geçmiş.
Dallas’ın genç kadrosu: Christopher – Rebecca – John Ross – Elena
İşte bu hayatlar, Bobby’nin üvey oğlunun şehre ve eve geri dönmesiyle hareketleniyor ve değişime uğruyor. Hem de evlenmek için… Bu noktada, Christopher‘ın evin emektar hizmetçisinin kızı, hırslı ve çalışkan Elena ile evlenmek üzereyken ayrıldıklarını hatırlatmakta fayda var. Elena’nın şimdilerde John Ross ile sevgili olduğunu ve Bobby’nin arkasından Southfork arazisinden petrol çıkarma planları yaptıklarını da… Bir de Christopher’un petrole alternatif metan kullanımı projesinden de…
Ayrıca bir de Barnes soyadı var dizide, ondan da bahsetmemek olmaz.
Dallas Amerika’nın petrol bakımından en bereketli eyaleti ve yıllar yılı eski Dallas dizisinin çekişmeleri de arazilerdeki petrolün kontrolü üzerine olmuş. Ama bir diğer konu ise bir nevi kan davasına dönen Ewing-Barnes rekabeti. Şimdiki yaşlıların babasına kadar dayanan çekişme, yıllar içinde olanlarla birlikte içinden çıkılmaz bir hal almış.
Birbirlerinden açıkça nefret eden Cliff Barnes – J.R. ikilisinin durumlarına geçen 20 yıl da etki edememiş. Bu noktada, Cliff’in kız kardeşi Pamela’nın Bobby’nin ilk eşi olduğunu, evlilikleri sırasında yaşanan üzücü pek çok olaydan dolayı, Cliff’in Ewing soyadlılardan nefret etmek için başka nedenleri olduğunu da belirtmek lazım. Tabii Christopher’ın da bu kız kardeş Pamela’nın başka bir adamdan olan oğlu olduğunu da…
Pembe dizi demiştim değil mi ben? Daha neler neler anlayacağınız üzere. Eskinin gençleri arasındaki mücadele şimdi, günümüzün yaşlıları ve gençlerini de içine alarak devam ediyor yani. Özetleyebildiğim ölçüde konu bu şekilde. 
Eski Dallas’ta yer alan 3 karakter: J.R. – Sue Ellen – Bobby
Dizide yeni jenerasyona öncelik verilirken, eski diziden gelme karakterlerin de hikayede geri planda tutulmaması var, ki bence mantıklı bir hamle olmuş. Oyunculuklarsa eski ya da yeni kadro olsun böylesi türde bir dizi için gayet yerinde. Zaten yeniler bile öyle ya da böyle, şuradan ya da buradan deneyimi bulunan isimler. Diziyi genel olarak, orijinalden ayrı ve kendi içinde -ki öyle olması gerektiğini düşünenlerdenim- değerlendirirsek, eski dizinin adını iyi devam ettirdiğini düşündüğüm bir dizi.
Ben zaten adını çok duyduğum eski versiyondan doğan bir merakla izlemeye başlamıştım ama eğer entrika, intikam, güç savaşı ve karmaşa tarzı şeyleri seviyorsanız 2012 yılında karşımıza gelen Dallas, bu amaçla sizin de ihtiyacınızı karşılayabilecek türden bir dizi.  Yani en azından denenmesi için bile her türlü tavsiye edilir bence. İyi seyirler…
Not 3: Dallas dizisinin açılışı da yeni dizide değiştirilmedi. Aynı müziği kullanmanın yanı sıra tarz da korunmuş. Meraklısına: 1978 versiyon açılış – 2012 versiyon açılış
aytac@birdizihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder