1 Ekim 2013 Salı

Tanıtım: The O.C.

The-OC-the-oc-481612_1024_768
Bir grup gencin başından geçenler” etiketinin şimdiye oranla daha popüler olduğu bir dönemde, yani biz bir zamanlar 2003 yılındayken karşımıza yayınlandığı dönemin önemli ve ses getiren gençlik dizilerinden biri geldi: The O.C., yani uzun adıyla Orange County. Ben de yerlisinin kapımızı aşındırmasına ramak kalmışken orijinaliyle ilgili bir tanıtım yazayım dedim.
Nasıl bir dizidir The O.C.?
Gençlik dizisi etiketini bir yana bırakmadan şunu söyleyeyim, kendisi Gossip GirlHart of Dixie ve The Carrie Diaries gibi dizilerin de yaratıcısı Josh Schwartz‘ın bunların hepsinden önce el attığı ve kendisinin de televizyonda parladığı dizisi. Yapım toplamda 4 sezon (92 bölüm) sürdü ve Amerika’nın ulusal kanallarından FOX‘ta yayınlandı. Ülkemizde ise Cnbc-e‘de yayınlanmıştır.
Giriş kısmını burada kesip konuya dahil olursak:
The-OC-001
#Öncelikle# Dizinin açılımı Orange County gerçekte de var olan bir yerleşim yeri. Kaliforniya eyaletine bağlı bir şehir ve hikaye de buradaki Newport Beach adlı zengin ağırlıklı bir muhitte geçiyor.
Alt kesim çevrede sorunlu bir gençlik yaşayan Ryan Atwood, hayatı zaten çok zor değilmiş gibi bir de abisi yüzünden kendisini bir araba hırsızlığının içinde, sonrasında da karakolda buluverir. Abisi kendisini hapiste bulsa da reşit olmama durumu sağolsun, o kendisini kurtarır. Ama işin sonucunda kendisini evinin kapısında bulur, çünkü ailesi onu bir nevi reddeder. Ne yapacağını bilemez bir durumdayken de başına talih kuşu konar, davasını yürüten kamu avukatı Sandy Cohen kendisine sahip çıkarak evine götürür.
Çevresi tarafından iyilik meleği olarak bilinen Sandy, eşinin ‘tanımadık biri‘ itirazına rağmen ona evlerini açınca Ryan için tamamen farklı bir dünyanın kapıları açılıyor; hikaye de başlamış oluyor. Ryan’ın etrafına alışma ve kendini kabul ettirme süreci içinde çevresinde olup biten karmaşık olaylara da tanık oluyoruz. Tabii ki merkezde Ryan var gibi dursa da gençlik dizisi etiketinden hareketle, aslında karakter zenginliği bol olan bir dizi.
Dolayısıyla konuya da faydası olması açısından en ana karakterleri kısa da olsa toparlayayım diyorum:
Season-2-Cast-Photo-Shoot-the-oc-5221402-1500-1125
Jimmy – Julie – Sandy – Marissa – Ryan – Kirsten – Caleb
Seth ve Summer
Sandy Cohen: Yardımsever bir kamu avukatı, eşiyle olan evliliği sayesinde içine girdiği çevreye kendini hala ait hissetmeyen türden de bir adam. Ryan gibi alt kesimden günümüze geldiği için ona sempati duyan ve içinde bulunduğu durumdan kurtarmak isteyen Sandy’ye karşılık onun yüzünü kara çıkarmak istemeyen bir Ryan var. Ama bu yolda ikisinin de mücadele etmesi gereken zengin ve kendini beğenmiş bir çevreleri mevcut, daha çok da Ryan’ın…
Kirsten Cohen: Sandy’nin eşi ve çocuğu olana kadar kocasını/evliliğini kabullenmemiş babasının şirketinde yöneticilik yapan bir kadın. Hiç tanımadığı birini evine almaktan huzursuz olsa da iyi niyetinden ve geçici süre diyerekten onu kabul ediyor. Oğlunun da olduğu ailesiyle güzel bir hayatı da olsa da o da göründüğü kadar masum biri değil.
Seth Cohen: Sandy ve Kirsten’ın, arkadaşı az ve içine kapanık, kendi dünyasında yaşayan oğulları. Babası misali kendini bu çevreye pek ait hissetmeyen, aynı şekilde kendisine benzediği için Ryan’ı çabucak kabul eden biri. Çizgi romanlara da oldukça düşkün. Bir de Summer’a…
Marissa Cooper: Cohen ailesinin yan komşularının büyük kızı ve her gençlik dizisinde mutlaka bulunan sorunlu kız karakterinin O.C. şubesi. Seth’in asosyalliğinin getirisi olarak birbirleriyle pek yakın değiller ama onun gibi Ryan’ı kolay kabullenen birisi. Ailesiyle olan problemli ilişkisinin de getirisi olarak vaktini serseri sevgilisi Luke ve en iyi arkadaşı Summer ile geçiriyor.
Julie Cooper: Marissa ve Kaithlin’in annesi. Güce ve paraya tapan, bu amaçla kızlarını da yönlendirmeye çalışan, çoğu gençlik dizisinde bulunan kıskanç-fettan kadın karakter. Geçmişini geride bırakmış, güzelliğinin farkında ve bunu kullanmaktan çekinmeyen biri. Yatırım danışmanı kocası Jimmy’nin Kirsten ile olan geçmişi de ondan bağımsız ayrı bir detay…
#Not# Julie’nin kızı, Marissa’nın kardeşi Kaithlin’i ilk sezon içerisinde Shailene Woodley, sonrasında da şimdilerde Arrow‘un Thea Queen’i olarak karşımızda olan Willa Holland canlandırdı.
…ve son olarak Summer Roberts: Marissa’nın en iyi arkadaşı, kendisinden hoşlandığını bilmediği Seth’in çocukluk aşkı, bulundukları çevrenin ve partilerin de popüler bir kızı. Annesinin yıllar önce babasıyla boşanmasının ardından kendisini tamamen terk etmesinin altından kalktığı pek söylenemez. Ünlü bir estetik cerrahı olan babasının 2. evliliğini yürüttüğü üvey annesinden de dolayısıyla nefret etmekte.
oc
Konu ve “en” ana karakterler aşağı yukarı bu şekilde. Dizi, geçirdiği yayın hayatı sayesinde kendisinden sonrakilere ilham veren bir dizi oldu. Dram ve mizahı başarılı şekilde karıştırmaları bir yana, 4 sezon boyunca –bir gençlik dizisinde zaten beklenildiği üzere-- karakterler arası karmaşık sıfatını anlamsız kılacak –aklınıza ne gelirse artık…– düzeyde geçen olaylarla kendisine çekip diziyi güzel izletebiliyor.
Başta Seth olmak üzere karakterlerin popüler kültür ve dönemin olaylarını bölümlere yedirmeleri ve gönderme yapmalarıyla da bilinen ve sevilen bir yapım. Müzikleriyse bundan daha fazlası, zira yapımda yer alan müziklerden 6 tane albüm çıkarılmış bir durumda. Aynı şekilde konuk oyuncu bakımından damaşallahı var.
the oc
Diziyle ilgili bütün bu dediklerim özellikle de ilk 3 sezon için kesinlikle geçerli. 4′ü ayırmamın nedeni ise benim için sorun olmasa da izleyenine göre olabilecek kişisel görüş farklılığı nedeniyle. Çünkü dizinin gidişatında yapılan değişiklikler nedeniyle ‘izleyenine‘ göre ‘farklı’ tepkiler aldığı bir son sezon geçirdi. Ama benim açımdan daha önemli olan başka bir şey de var ki o da dizinin düzgün ve  planlanmış bir dizi finalinin olması.
Eğer gençlik dizisi havanızdaysanız ve bir alternatif olarak cazip görünüyorsa açıp gençlik dizileri tarihinde önemli bir yeri olan bu diziyi bir deneyin derim. Şimdiden iyi seyirler dileyip yazıyı kapatayım diyorum ama girişte de kısaca lafının geçtiği yerli versiyona da biraz olsun değineceğim:
fft99_mf3554496
Faruk ve Sude Beylice – Selim Serez – Mira Beylice – Yaman Koper – Ender Serez – Asım Şekip Kaya
Mert Serez – Eylül Buluter
Aşk-ı MemnuKuzey GüneyEzel ve Yaprak Dökümü gibi başarılı birçok yapımın arkasında olan Ay Yapım, ara ara ucundan kıysından zaten yontulan dizinin tam uyarlaması için harekete geçerek projeyi gerçeğe dönüştürdü. Dizinin adı “Med Cezir” kondu ve senaristliğini de özellikle Aşk-ı Memnu ve Kuzey Güney ile bilinen Ece Yörenç-Melek Gençoğlu yazıyor.
Karakterlerin karşılığı kadrodan bahsedersek de:
Ryan’ın karşılığı Adını Feriha Koydum ile tanınan Çağatay Ulusoy‘a, Marissa’nın karşılığı Lale Devri ile tanınan Serenay Sarıkaya‘ya emanet. Dizinin diğer başrolleri Seth Taner Ölmez, Summer Roberts iseHazar Ergüçlü olacak.
İyilik meleği Sandy Cohen Barış Falay, eşi Kirsten Mine Tugay olurken, onun kadın sever babası Caleb Nichol da Can Gürzap. Aynı şekilde Marissa’nın fettan annesi Julie Cooper Şebmen Dönmez, Jimmy Cooper ise Murat Aygen‘e emanet. İsimlerin karşılığıysa üstteki resmin altında bulunuyor. Karakterler için detaylara da şuradan bakabilirsiniz. Eğer isterseniz de fragmanlar şurada ve burada mevcut.
galeri_2
13 Eylül Cuma itibarıyla yayın hayatına başlayacak olan diziyi izleyenler veya göz atanlar muhtemelen kabul edecektir, görünüş itibarıyla orijinalinin aynısını çekme yolunda ilerliyorlar. Hatta fark ederseniz, orijinal karakterlerin toplu resmiyle (3.) bizim yerlilerin toplu resmindeki (2  üstteki) karakter karşılıklarının durduğu “sıra” bile aynı!
Ama elbette ilerleyen zamanlarda bir de  ”ülkemiz şartlarına” uyarlama olacaktır. Revenge‘teki biseksüel erkek karakterin uyarlama İntikam‘da kadın bir oyuncu tarafından canlandırıldığını düşünürsek böyle şeylerin en nihayetinde burada da olmasını kaçınılmaz görüyorum.
Öyle ya da böyle orijinali ve yerlisiyle The O.C. bu şekilde. Hangisine bakarsınız, bakar mısınız bilmiyorum ama en azından orijinalini tavsiye ederek iyi seyirler diyorum ve tanıtımı kapatıyorum artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder