1 Aralık 2013 Pazar

90210 | Nostalji

3983756393_4661086562_oGossip Girl ve One Tree Hill ile bir grup gencin hikayesini izleyicilerine sunan The CW, formül üzerinde başarılı işler çıkarmaya başlayınca 2008 yılında bir diziye daha el atmıştı. Şimdilerde bundan biraz uzaklaşmış olsa da ilk başladığında bahsettiğim diziyi, yani 90210‘u da tutturdu. 5 sezon boyunca hayatta kalan dizi, geçtiğimiz sezon sonunda yayın hayatını bitirdi. Ben de artık finalini yayınlamış diziyle ilgili bir şeyler karalayayım dedim.
Not: Dizi, ülkemizde Dizimax Drama kanalı tarafından yayınlanmıştır.
Nasıl bir dizidir 90210?
5e04f--90210splogo
Kendisi spin-off, yani uzantı bir dizi olur. 1990-2000 arasında Beverly Hills, 90210 adında bir gençlik dizisi yayınlanmış, çok da sevilmiş. Günümüz gençlik dizilerinin birçoğunun temeli de bu diziden gelmekte aslında. Hatta bu sevginin meyvesi olarak 1992-1999 arasında Melrose Place, 1994-1995 arası 1 sezon sürebilen Model Inc. adlı spin-off gençlik dizileri yayınlanmış. Bu tanıtımdaki 90210, 3. nesil uzantı oluyor anlayacağınız. Hatta bu 90210 da sevilince, 4. nesil spin-off olarak kanalda Melrose Place (2009) başladı. Bu dizinin ömrü de 1 yıl sürdü.
Ama asıl nokta orijinal ya da diğer uzantılar değil, 90210′a döneyim ben. Dizinin konusunu ana genç karakterleri de katarak anlatayım diyorum.
Dizinin adı 90210, Kaliforniya’nın lüks merkezi Beverly Hills‘in posta kodu.  Haliyle dizinin merkezi de bu bölge, gençlik dizisi olmanın verdiği etiketle de bir lise. Ama dizi, bölgesinin özelliklerini ve yapısını da bolca kullanmakta. Yani öğrenciler vakıf fonlarına sahip,  ultra zengin ailelerden gelme, bir yemek için şehirler arası uçak yolculuğu yapacak düzeyde canları ne istese yapmakta, Hollywood da burunlarının dibinde. İşte dizi, böylesi bir yere yeni bir ailenin taşınması üzerine kurulmuş olarak başlıyor.
620381_1295081269771_full
Harry Wilson yıllar önce West Beverly Hills Lisesi’nden mezun olunca evinden ve Beverly Hills’ten ayrılmış. Zaman içinde mutlu bir evliliği ve biri (Dixon) evlatlık olmak üzere 2 çocuklu bir ailesi olmuş. İşte Kansas’taki bu aile hayatı, Harry’nin eski aktris annesi Tabitha‘nın alkol sorunları nedeniyle değişiveriyor. Tabitha ile ilgilenmek için Beverly Hills’e taşınan Wilson ailesi, burada yeni bir hayata başlıyorlar. Tabii çocuklar Annie ve Dixon da isteksizce geldikleri bu yerde yeni bir okula…
Dizide Wilson ailesinin hayatı önemli olsa da malumunuz bir gençlik dizisinden bahsediyoruz. Asıl olaylar bahsettiğim lisenin zengin öğrencileri üzerine kurulu. Daha doğrusu Annie ve Dixon’ın da içinde olduğu belli başlı birkaç gencin. Bu arada Harry’nin okulun müdürü olarak geri dönüş yaptığına da araya sıkıştırayım. Peki kimdir bu gençler ve ne işe yararlar?
SpoilerThread
Ethan – Naomi – Harry’nin annesi Tabitha – Annie – Dixon -
Annie ve Dixon’ın annesi Debbie – Okulun edebiyat öğretmeni Ryan – Silver – Navid
** Naomi: Her gençlik dizisinde istisnasız bulunan lise kraliçesi. Ama maddi ve sosyal olarak ne kadar ayrıcalıklıysa manevi bakımdan o kadar değil. Zira dengesiz bir aile hayatı, bir de sorunlu ilişkisi var. Dizinin de en sevdiğim karakteri olur.
** Ethan: Bu da yine her dizide bulunan türden sporcu (lakros) ve lisenin popüler erkeği. Naomi ile yıllara dayanan ve zırt-pırt ayrıldıkları bir ilişkisi var. Bir-iki yaz öncesinden Annie ile anneanne tarafına ziyaretinden kalma bir tanışıklıkları da var.
** Silver: Okulun az sevilen ve sorunlu kızı. Naomi’nin eski en iyi, Annie’ninse yeni en iyi arkadaşı. Okulda olanlar ve dedikodularla ilgili genellikle dalga geçtiği bir blogu da var. Tam adı Erin Silver ve diğerlerinin aksine soyadını kullanan tek kişi.
** Adrianna: Naomi’nin madde bağımlılığı sorunu olan en iyi arkadaşı. Bir yandan da oyunculuk yapmasının stresiyle baş etmeye çalışmakta.
** Navid: Dixon’ın yeni en iyi arkadaşı. Dizinin önemli eğlence faktörlerinden, okul gazetesinin başındaki isim ve Adrianna’ya karşı eskiye dayalı bir takıntısı var.
Dilim döndüğünce dizinin tarzı bu şekilde. Tabii ki gençlik dizisi olmanın verdiği avantajla kombinasyonu, permütasyonu, hatta olasılığı da kullanıyorlar. Ayrıca dizideki gençlerin harcadığı para miktarı kadar karakter eklemesi-çıkartması da olmuş olabilir. 5. sezon devam ederken kanal artık bitirme kararını açıkladığında, senaristin diziyi kapatmak için yeterli zamanı vardı. Anlayacağınız düzgün bir finali de var.
90210-season-3-promo
Naomi – Liam – Annie – Adrianna – Navid – Dixon – Silver – Teddy
(Liam ilk sezon içinde, Teddy de 2. sezonun başında kadroya katılan karakterler)
İngilizcede “guilty pleasure” diye bir kavram var. Yapılması saçma bulunsa ya da yapmak istenmese bile yapmaktan oldukça zevk alınan şeyler için kullanılan bir terim. Bu dizi de benim için tam olarak böyle bir şey. Başta oyunculuklar, diziye ve karakterlere baktığımızda insanın bunu neden izlediğini sorgulayası gelmiyor değil. Ama yine de izlemesi zevk verici ve genel olarak da – özellikle kombinasyonlarda- merak duygusunu da besleyici türden.
Yine de siz bir gençlik dizisine başlama niyetinde falansanız önce Gossip Girl ya da One Tree Hill’den denemeye başlayın. Ardından buna da şans verirsiniz. Ama dizi benim ilgimi çekti derseniz, boşverin siz beni direk deneyin. Özellikle yaz vaktinde, diziler bakımından daha rahatken daha kolay izleniyor. Tecrübeyle sabit. Velhasıl, adettendir ben yine “İyi seyirler…” diyeyim ve tanıtımı kapatayım artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder