1 Aralık 2013 Pazar

The Kill Point | Mini Dizi

thekillpointuy4
Bir vakitler yayınladığı Blue Mountain State ile dizi izleyenlerin daha çok tanıdığı bir kanal olan Spike TV, biz bir vakitler 2007 yılını yaşarken karşımıza yeni bir dizi getirmişti. Bir mini dizi. Yayın hayatını ve hikayesini de 8 bölüm halinde devam ettirerek bitirmişti. Ben de izleyeli baya olsa da aklıma geldiğinde güzel bir şekilde hatırladığım/andığım The Kill Point ile ilgili bir yazı karalayayım, gündeme getireyim dedim. Nasıl bir dizidir The Kill Point?
#Başlamadan Önce# Dizinin Türkçe altyazıları hazır bir şekilde Divxplanet’te mevcut.
#Not: The Kill Point’i bir vakitler ülkemizde ATV yayınladı. Gerçi bizim ülkenin 90-100 dakika dizi tarzı malumunuz, onlar 2 bölüm halinde yayınlayıp 1 ayda gösterimi bitirmişlerdi. Tabii ki de dublajlıydı.
killpointestreno
Dizinin teması banka soygunu. Gerisi tahmin edebileceğiniz şekilde. Bir grup soyguncu içeriye giriyorlar ama bir şeyler ters gidiyor, içeride kalakalıyor. Sonrası karışıklık, sonrası karmaşa…
Olayın geçtiği yer Amerika’nın Pittsburg şehrindeki bir banka. Soyguna girişenlerse Irak’ta ve Afganistan’da, savaşlarda birlikte görev almış bir grup asker. Askerliğin ve disiplinin de getirisiyle yapılmış olan plan dışarıdan bakıldığında kusursuz gibi. Uygun zaman, kaçış için dışarıda araç, görev paylaşımı ayarlanmış. Dizinin girişini de bankaya girişle yapıyoruz zaten. Buraya kadar her şey normal. Hatta güvenlik dahil içeridekileri etkisiz hale getirme, paraları toplama ve bankadan çıkma bile aşağı yukarı tamam. Sonrasına gelirsek… O kısım değil işte.
thekill_point11
Bankanın içinde ve dışındaki hesapta olmayan mihraklar nedeniyle, bu 5 kişilik soygun ekibi araçlarıyla uzaklaşma fırsatını bulamıyorlar ve daha az önce soydukları bankaya geri dönüyorlar. Bu arada çok şey anlatıyor gibi miyim bilmiyorum ama bu dediklerimin hepsi ilk bölümün 10 dakikası içerisinde olmakta. Ondan beri her şey de soygun olayından çıkıp, bir rehin alma olayına dönüveriyor. İki tarafın da kazanmak için her şeyi yapabileceği türden bir kedi-fare oyununa ve güç savaşına…  Bir polis arabulucusunun önderliğindeki Polisler vs. Soyguncular.
Konuyu daha iyi açabilmek için dizideki soyguncu ekip ve polis tarafıyla ilgili de birkaç şeyden bahsedeyim:
59c929
Bay Tavşan – Bay Fare – Bay Tilki – Bay Kedi – Bay Domuz
** Dizideki soyguncuların gerçek isimlerden sakınmak için birbirlerine hayvan isimleriyle hitap etmeleri gibi bir kuralları var: Bay Tilki, Bay Tavşan, Bay Domuz, Bay Kedi, Bay Fare. Bir de arabayı kullanacak kişi olan Onbaşı Quinlan var, o ayrı.
** Bay Tilki a.k.a. Çavuş Jake Mendez (John Leguizamo): Grubun lideri, soygun planının kurucusu, dolayısıyla rehine operasyonunun da yöneticisi. Geçmişi, özellikle de Irak’ta yaşadıkları karşık. Aslında Irak konusu bütün bir soyguncu grubunun karışık. Bu da içerideyken ekip, polisler ve rehineler arasında dengesizliklere neden oluyor. Ekipten Bay Tavşan ve Bay Domuz kardeşler.
** Rehine operasyonunun başındaki Başkomiser Horst Cali (Donnie Wahlberg), yürüttüğü rehine anlaşmalarında kimsenin ölmediği türden biri. Bay Tilki kadar sınırları zorlayabiliyor. Bu kadar şeyin ortasında bir de hamile bir eşi var. Ama tabii ki rehineler, onların aileleri de unutulmamış. İçeridekilerin ekiple “ilişkisi” bir yana, dışarıdakilerle de bir “ilişkisi” var. Örnek: İnsaoğlunun çoğunlukla Testere ile tanıdığıTobin Bell‘in canlandırdığı Alan Beck karakteri.
SkK83622
** Alan Beck: Pittsburg’un en zenginlerinden biri. Bankanın içinde olan en değerli varlığını, kızını sorunsuz kurtarmak adına oyunu kuralına göre oynayan ve iki taraf arasındaki mücalede kilit rol oynayan isimlerden biri. Bir tane de rehinelerden bahsedeyim: Chloe.
Kendisi hayatı yakın zamanda karmaşaya uğramış biri olan Chloe, rehinelerden en sakini ve durumu idare etmeyi başarabileni. Aslında, neredeyse memnun bile sayılabilir. Peki, neden? İşte bu sorunun cevabı, diziyle ilgili sıkı ispiyon olabilecek durumlardan birisi. (Soygunla öncesinden bağı olmayan biri, tabii ki spoiler vermedim efendim.)
Genel hikaye, tarz, kalıp, işleyiş -başka bu anlama gelecek ne varsa işte- bu şekilde. 8 bölümlük banka soygunu hikayesi bittiğinde de gayet düzgün bir sona ulaşıyor. Gelelim dizinin nasılına:
TheKillPoint1
The Kill Point, konu olarak özellikle filmlerde, ama tabii ki dizilerde işlenen alışıldık bir konuyu işliyor. Hatta bu dizinin yayınlandığı dönemde ABC kanalı The Nine adında direk bu altyapıyla bir dizi yayınlamıştı. 52 saat sonraya alıp banka soygunun sonucunu gösterip geriye sarıp neler olduğunu gösteren bir dizi ama ilk sezon bitmeden iptal oldu.
The Kill Point ise -hakkını vermek lazım- türünün önde gelenlerinin izinden giderek iyileşerek konusunu işliyor. 8 bölüm boyunca rehine-soyguncu ve soyguncu-polis arasındaki ilişkiler yumağının yanında, bir savaşın iç yüzünü ve görevli askerlerin döndükten sonraki gerçek hayata uyum sorunlarını da gözler önüne güzel seren bir dizi.
Söylesem spoiler olacak durumundan söyleyemediğim ama zeka ve duygu içerdiğimi söyleyebileceğim detaylarıyla da kendini bir şekilde izletiyor ve hikayesini ucu açık kalmayacak şekilde bitirmemiş olmasından/bitiriş şeklinden kendi adıma memnunum. Bir ek bilgi de vereyim: Dizi bittikten sonra üstüneoyununu da yaptılar. Velhasıl, bu mini dizi, dizinin türünü-konusunu seven herkese en azından denenmesi için tavsiye edilir. İyi seyirler…
killpoint_logo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder