1 Aralık 2013 Pazar

Graceland -- Tanıtım

Graceland
İzleyicilerini genellikle SuitsBurn Notice ya da White Collar gibi sevilen, özellikle de yazın yayınlanan dizilerle buluşturan bir kanal olan USA Network, geçtiğimiz yaz bir diziyle daha bizleri buluşturmuştu: Graceland. Dizi tür icabı gizli ajanlarla ilgili polisiye bir yapım ve ilk sezonunu tamamlamış; yazın geri dönmek üzere 13 bölümlük 2. sezon onayını da almış durumda. Ben de diziyle ilgili tanıtıcı bir şeyler yazayım dedim. Nasıl bir dizidir Graceland?
#Öncelikle: Dizi, ülkemizde Fox Crime kanalında yayınlanıyor. Hatta bu yazı yayına girdiğinde sezonunu neredeyse yarılamış durumda. Söylemesi ayıp Divxplanet’e 12 bölümlük ilk sezonunu da ben çevirdim.
GRACELAND-600x221
Dizi, USA Network’ün dizilerinden White Collar‘ın yaratıcısı Jeff Eastin‘in elinden çıkma bir grup gizli ajanlarla ilgili bir dizi. Graceland, ajanların kaldığı eve verilen bir takma ad ve adı da ünlü şarkıcı Elvis Presley‘den geliyor. Şarkıcının son yıllarında yaşadığı, öldüğü ve mezarının bulunduğu ev ile arazinin adının bu olmasından kaynaklanıyor. Dizideki olaylar da gerçek yaşanmışlar üzerine kurulmuş durumda. Gelelim konusuna:
Güney Kaliforniya’da denize nazır bir ev, harika da bir manzarası ve içeriği var. Eve zamanında bir uyuşturucu operasyonunda el koyulmuş ve sonrasında bir grup ajanın yaşaması için uygun bir yer haline getirilmiş. FBI, Uyuşturucu (DEA) ve Sınır Koruma’dan (ICE) ajanlar burada normal bir yaşantıları varmış gibi yaşıyorlar ve gizli görevdeler. Bu ajanlardan Donnie, 63 dakikalık pilot bölümünün başında iş üstündeyken çıkan bir sorundan dolayı vurularak yaralanıyor ve Graceland, eve onun yerine yeni birinin gelmesi ile başlıyor: Mike Warren.
graceland_a
Mike “Levi” Warren
Mike akademiden yeni mezun olmuş bir FBI ajanı. Akademiyi 1. olarak bitirmiş bir ajan olarak olağan bir beklentiyle Başkent’e atama beklerken kendini bu evde buluyor ve kısa sürede dış dünyanın beklediğinden daha farklı olduğunu anlıyor. Bu yeni dünyada herkesin bir sırrı var ve görevleri nedeniyle yalanlar, yaşam biçimi olmuş durumda. Tabii artık onun da…
Konu ve benim kendisini özellikle Gossip Girl‘de Nate’in kuzeni olarak tanıdığım, film izleyenlerin Les Misérables (2012) ile tanıyabildiği Aaron Tveit‘in canlandırdığı Mike aşağı yukarı bu şekilde. Konuyu biraz daha açmak için biraz da evdeki diğer karakterlerdenbahsedeyim:
graceland1x1b
Johnny – Paige – Mike – Jakes – Briggs – Charlie
Paul Briggs: Graceland’in ve evdeki ajanların yöneticisi. FBI’dan. Yıllar içerisinde başardıklarıyla FBI’ın içinde ve eğitim merkezi Quantico’da efsane olarak görülen birisi. Evin içindekilerin en kapalı kutusu. Birkaç yıl önce yaşadığı ama asla konuşmak istemediği bir olaydan dolayı daha farklı biri haline gelmiş. Zaman zaman bu durum dizide kendini hissettiriyor. Daima kendince hesapları ve planları var. Graceland’in açığa çıkmaması içinse geçmeyeceği sınır yok.
Mike’ın eve uyum sağlaması işi ona kalmış durumda ama gelişine de şüpheyle yaklaşan birisi: “Akademi 1.’si mezun olduktan hemen sonra böylesi bir eve neden atanmış olabilir ki?“ Karakteri özellikle Rescue Me ile tanınan Daniel Sunjata canlandırıyor.
Catherine “Charlie” DeMarco: FBI’dan. Özellikle kılık değiştirme ve içeri sızma konusunda uzman bir ajan. Mike’a karşı en ılımlı yaklaşan kişi. Başarma hırsı var ve işinde azimli. Evde en yakın ‘olabildiği’ kişi Briggs, onunla da ne kadar olunabilirse artık… Karakteri benim özellikle sevgili CSI:NY‘tan tanıdığım Vanessa Ferlito canlandırıyor.
Joe “Johnny” Tuturro: Bir diğer FBI ajanı. Evin eğlence kaynağı denilebilir. Ama onun da kendince sınırları ve bir patlama noktası olabiliyor. Briggs’in bir çeşit ortağı denilebilir. Öyle biriyle ne kadar ortak olunabilirse tabii… Karakteri 5 yıl kadardır oyunculuk yapsa da asıl çıkışını bu rolle yapan Manny Montana canlandırıyor.
Paige Arkin: Uyuştucu Birimi’nden. İlk tanışmamız bir görevi nedeniyle ikinci bölümde oluyor. Paige güzelliğinin farkında olan ve işi için bunu kullanmaktan çekinmeyen biri. Kendisini Breakout Kings izleyenlerin iyi tanıdığı Serinda Swan canlandırıyor.
Dale “DJ” Jakes: Sınır Koruma’dan. Kendininkinin yanında uğraştıkları davalarda ekibe de yardım ediyor. Geçmişinin de getirisiyle evdekilerle yakınlık kurmaktan kaçınan ve Graceland’i iş olarak görmekte ciddi biri. Bu da bazen ipleri geriyor… Karakteri Harper’s Island veya The Killing‘ten tanıyor olabileceğiniz Brandon Jay McLaren canlandırıyor.
new-summer-shows-2013-graceland1
Dizi, bölümlük polisiye tanıtımına yakın olsa da ortayı bulan bir polisiye. Bulaştıkları davalar ve olaylar bir şekilde karakterlerin kendileriyle, geçmişleriyle veya başka önemli noktalarla bağlantılı şeyler oluyor. Briggs’in neler sakladığı, Mike’ın evdeki konumu ve karakter ilişkileri gibi şeyleri de atlamadan davalarla birlikte yrütüyorlar. Tarz olarak “bir USA Network dizisi işte” desem bir grup insan için anlaşılır olurum herhalde…
Gelelim bir de nasılına:
Graceland - Season 1
Piyasada polisiye bol durumda, malumunuz. Hatta en çok onlardan var ama iyi ki de varlar. Bu kadar çokluk içinde Graceland şart mı? Dürüst olayım, ben çevirdim-kesinlikle pişman değilim de hayır. USA Network dizilerini sıralamaya kalksak biri çıkıp “Bunun yerine siz şunu deneyin.” diyebilir. Ama şu da var:
Bu dizi yaz vaktinde yayınlandığında dizilerin çoğu ara verdiği için elde olanlar içinde gayet yeterli bir polisiye olarak ortaya çıktı ve insan ihtiyacını karşıladı. Ben bayıldım diyen de çıktı, bu karakterleri çok aramışlar mı diyen de çıktı. Yani kişisel zevke bağlı bir polisiye kendisi. Kendi adıma da yeterli buldum. 2. sezonunu çevirirmiyim şu zamandan bilemiyorum ama izlemeye devam edeceğimi biliyorum.


Size de eğer ki polisiye dizileri seviyorsanız, yeri geldiğinde ana konuya bağlı olmakla birlikte bölümlük olaylar işleyen bir polisiyeye itirazınız yoksa en azından denemeniz için tavsiye edebilirim. İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder