6 Ağustos 2013 Salı

Tanıtım: Awkward

Müzik ya da gençliğe yönelik programlarıyla daha tanınır bir kanal olan MTVTeen Wolfu yayınladığında tutmasıyla birlikte atağa geçmiş ve dizi alanında da biraz olsun adı geçer bir kanal olmuştu. Bu kanalın aynı dönemlerde yayına getirdiği bir başka dizi de Teen Wolf kadar olmasa da onunla birlikte aradan sıyrılmayı başararak kendini insanların karşısına getirebildi. Bahsettiğim dizi Awkward, bu yazı yayına girdiğinde 3. sezonunda ve sezon ortası arasını yaşıyor.
Ben de severek izleyen biri olarak üzerine bir şeyler karalayayım dedim. Nasıl bir dizidir Awkward?
Kanalından da tahmin edilebileceği gibi bir gençlik dizisi aslında. Hatta popülerleşmesiyle birlikte Teen Choice (2012) ve People Choice (2013) törenlerinden ödül de kazandı. Bölümleri komedi-vari diziler gibi yaklaşık 22 dakika sürüyor ve yayınlanmış 2 sezonu da 12′şer bölümden, Eylül’de kalanıyla dönecek 3. sezonu 10+10 = 20 bölümden oluşmakta.
Genel anlamda da lise çağlarını yaşayan bir kızın, ailesiyle ve arkadaşlarıyla başından geçen, çoğunluğu tuhaf veya komik olaylar üzerine kurulu. Ama dizinin türünün komedi/drama olarak lanse edildiğini hatırlatayım ve bu noktada konuya gireyim:
Jenna Hamilton, okuduğu okulun sahip olduğu basit yaşantısıyla görünmezlerinden biridir. Dizinin başında, onu bir yaz kampında okulun en popüler erkeği Matty McKibben ile birlikte olurken görüyoruz. Buraya kadar her şey güzel. Ama Jenna tarzı bir kızla adının duyulmasını istemeyen Matty sonrasında bunun gizli kalmasını isteyince, Jenna arkalarda kalmış hayatına ve evine morali bozuk şekilde döner.
Üstüne eve geldiğinde kendisini bekleyen bir arkadaştan gelmiş mektup da bulur. Hem de “Şu an ortadan kaybolsan kimse farkına bile varmaz” ile başlayıp Jenna’nın hayatını acımasızca eleştiren türden bir mektup… Bunun üstüne morali iyice bozulan Jenna, duygularını yazmak için günlük niyetine kullandığı özel bloguna “Bazen genç olmak, ölmek istemenize sebep olabilir.” cümlesini yazarak banyoya geçer. Hah, ama işte tam da bu noktadan sonra her şey rayından çıkar. Nasıl mı?
Jenna, yutmayı beceremediği 2 aspirin sayesinde kendisini yerde bayılmış, aspirin kutusundakileri de yere dağılmış hale getirecek türden absürt bir kaza geçirir. Kolunu da bu arada kırması cabası. Daha da güzeli (!) her yere dağılmış aspirinler ve açık bilgisayardaki blog yazısı başta ailesinin, dışarı sızınca da okuldakilerin onun intihara kalkıştığını düşündürttürür. Tabii ki Jenna bunun doğru olmadığını kimseye inandıramaz. Ama bunun, ona iyi ya da kötü şekilde okuldakilerin ilgi odağı haline gelmesi gibi bir katkısı da olur.
Bir de üstüne bir oyunda okulun zengin ve sürtük kızı Sadie‘yi yenmeyi başarınca, okuldaki konumu eskisine oranla epey değişikliğe uğrar. Haliyle o eski görünmez hayatı da… Ama tabii Jenna gibi bir aileye, yakın arkadaş çevresine ve sakarlığa sahip birine bu popülerliğin yansıması da başka tuhaf olaylara neden olacak şekilde olur…
Awkward’ta Jenna’nın iç sesi ve blogu da önemli bir yer tutuyor. Olanlar üstüne kendi kendine düşünürken ya da iç sesiyle bloguna yazması üzerine işleyen bir düzen de var.
Diziye gelirsek de 2 şeyden bahsetmek olur herhalde: MTV etiketini unutun ama gençlik dizisi etiketini unutmayın tabii ki. Oyunculuklar da bir gençlik dizisinde bulunan türlerden. Ama ortalamaya göre daha iyi olduklarını söyleyebilirim. Zaten kendisini asıl sevdiren kısmının senaryosu ve diğer karakterler olduğunu düşünüyorum.
Matty ve en yakın arkadaşı Jake, Jenna’nın ikisi arasında kalmaya başlaması, Jenna ile uğraşıp duran kendine has bir kötü Sadie, biri Çinli olmak üzere iki çatlak yakın arkadaş ve kendince orijinal yetişkinler derken zaten maksimum 22 dakika süren bölüm çabucak bitiyor. İnsana iyi gelip kafasını da dağıtıyor. Kısacası, yaz vakti bir komedi veya gençlik dizisi arayışı içindeyseniz Awkward bu amaçla tavsiye edilebilir bir dizi. İyi seyirler…
@AytacKara @BirDiziHaber aytac@birdizihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder