6 Ağustos 2013 Salı

Tanıtım: Major Crimes

Amerika’nın sevilen kablolu kanallarından TNT, 2005 yılında karşımıza The Closer adlı oldukça kaliteli, hatta reytingiyle birçok ulusal kanal dizisini geçen bir polisiyeyi karşımıza getirmişti. İşte bu dizi, 2012 yılına kadar 7 sezon boyunca başarı grafiğini koruyarak ya da artırarak devam etti. Ülkemizde Cnbc-e de yayınladı diziyi. Hatta siteye onun için tanıtım da yazmıştım. Peki ben bunları niye anlatıyorum? Keyfim ziyarete geldiği için değil, Major Crimes için.
The Closer’ın başrol oyuncusu sevgili Kyra Sedgwick, 7 sezon içinde pek çok ödül adaylığı aldı ve kazandı. En son 5. aday gösterilişinde Emmy’yi de evine götürünce, The Closer’ın baş karakteri Brenda’nın hikayesinin sona ermesini istediğini açıkladı. TNT de oyuncusunu kırmadı ve dizi için verdiği 7. sezon onayını son sezon onayına çevirdi. Sonra ne oldu dersiniz? Major Crimes oldu işte.
7. sezonla dizi, süper ötesi bir finalle yayınını bitirdi ama TNT akıllısı, en çok reyting alan dizisini kolay kolay bırakmak istemedi. Oradaki karakterlerin büyük çoğunluğunu da alarak karşımıza Brenda’sız,yenimsi bir dizi getirdi. Hatta The Closer’ın da finalinin yayınlandığı gün, hemen arkasından başlatarak yayına aldı.
Literatürde buna “spin-off” diyorlar, ama bu seferkinin içindeki malzemeler biraz garip anlayacağınız.AMA Major Crimes The Closer’ın sonrası üstüne olsa da onu izlememiş birini de düşünerek hazırlamışlar. Bilmeyenler için yeni bir polisiye, bilen için The Closer’ın sevgili Brenda’sız devamı anlayacağınız…
Ek: Dizinin 2. sezonu 10 Haziran 2013, Pazartesi günü başlayacak.
O yüzden bir nevi ortayı bularak konuya giriş yapayım diyorum:
The Closer’dan
Major Crimes biriminin başındaki Brenda Johnson, ekipten ayrılınca başa yeni bir isim, başka birimdekiSharon Raydor (The Closer’ın da son sezondaki kadrolu karakteri) getirilmiştir. Ama onun gelişi de tıpkı Brenda’nın gelişi gibi ekipten farklı tepkiler alacak türden oluyor. Bunun “en” temel nedeni ise Sharon’ın birimin işleyişini kökünden değiştirmesi.
Brenda zamanının işleyişine göre suçlular yakalanır ve onun ilgi çeken teknikleriyle suçu itiraf ettirilirdi. Ama bu aşamada ve sonrasındaki yoğun mahkeme işlerinin birime maliyeti, Brenda’nın üstler bakımından başını en çok ağrıtan konu olurdu. Sharon ise itiraf temasından vazgeçip anlaşma temasını uygulamaya koyuyor.
Buna göre suçlu, uzun araştırma ve dava aşaması sayesinde alabileceği cezanın daha azını kazanmış oluyor. Bu durum kimi zaman idam alabilecek bir adamın müebbeti kurtarması demek oluyor, ekip ise hem zamandan hem de para israfından kurtuluyor. Ama en nihayetinde anlaşma ne şekilde olursa olsun, kârlı çıkan hep ekip oluyor.
Tabii, yukarıda dediklerimin üstüne Major Crimes’in “formüllü” bir polisiye olduğu anlaşılmıştır herhalde. Yani her bölümü farklı bir dava üzerine kurulu. Ama her polisiyede olduğu gibi ekip içi olaylara da yer veriyor. Hatta The Closer’daki gibi bu dizide de ekip içi olanlar, araştırma aşamasından daha çok yer kaplıyor. Sharon’ın hayatı da buna dahil. Ama The Closer izleyenler Brenda kadarını beklemesinler, onu söyleyeyim.
Rusty ve Sharon
Başkomiser Sharon Raydor, bazen insanı sinir edecek derecede bir otokontrole, sakinliğe, ses tonuna ve her şeyin kitabına göre olmasına dayanan bir yapıya sahip. İki büyümüş de kendi hayatlarını kurmuş çocuğa ve sakin bir hayata sahip biriyken, birimin başına gelince, hayatı daha da hareketli hale geliyor. Bunda Brenda’nın “son” davası ile ilgili cinayet tanığı Rusty‘ye kalacak yer ayarlama aşamasında Sharon’ın bu sorunlu gence evini açmasının da payı var. Böylece ikilinin arasındaki iletişime ve Rusty’nin hikayesine de tanık oluyoruz.
Major Crimes’ın konusu, içeriği ve işleyişi böyle yani sayın seyirciler. Dizinin oyunculukları için bir polisiye dizide olması gerekenlerin burada da gayet yeterli dozda olduğunu söyleyebilirim. Zaten çoğu 7 sezonluk The Closer’dan deneyimli insanlar. Ama yine de bir kez daha The Closer izlemenin şartolmadığını hatırlatayım. Ben bir The Closer izleyen olarak en sevdiğim karakter Brenda olmadığı için dizi ilerledikçe ısınıp sevdim. Ama onu izlemeyen biriyseniz ya da izlemiş olsanız bile fark etmez sizin alışmanız daha kısa sürebilir.
Sanırım yazının başından burasına gelene kadar rahatça anlaşıldığı üzere, ben önce The Closer’ı izleyin derim. Ancak eğer 7 sezonluk dizi göüzünüzde büyüyüorsa ya da ilginizi çekmediyse, yeni bir polisiye diziye başlama havanızdaysanız Major Crimes’ı oturun da bir deneyin. İyi seyirler…
@AytacKara @BirDiziHaber aytac@birdizihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder