1 Kasım 2013 Cuma

Tanıtım: Agatha Christie's Marple

2515
Geçtiğimiz günlerde ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie‘nin romanlarının en ünlü kahramanıHercule Poirot‘nun kahramanı olduğu romanların TV’ye uyarlaması üzerine kurulu Agatha Christie’s Poirot dizisinin tanıtımını yazmıştım. Şimdi de sıra geldi Agatha’nın diğer ünlü kahramanı Miss Jane Marple‘a.
Bu dizi de bir İngiliz yapımı ve Poirot gibi İngilizlerin önemli kanallarından ITV‘de yayınlanıyor. Tıpkı diğer dizi gibi sezonların ve bölümlerinin arasında zamanlar olduğunda, 2004′te başlayan dizinin şu an 6 sezonu var. Sezonların bölümleri 3 ya da 4′ten oluştuğu için şimdiye kadar yayınlanmış 22 bölüm var. 6. sezonun son bölümünin yayın tarihi açıklandığında da 23 olmuş olacak. Anlayacağınız 1 sezonluk ulusal kanal Amerikan dizisi onun 6 sezonu ediyor.
51MsDYVLwpL._SX500_
#Ancak# Poirot’nun 70 bölümlük yayın hayatının bir kısmında olan durum bu dizide de var. Bu dizinin bütün bölümleri filmvari çekiliyor, 90-100 dakika kadar sürmekte. İngilizlerin bir diğer dizisi Sherlock gibi yani. Film süresi kadar sürdüğünden IMDB her bölüm için ayrı bir sayfa açıyor hatta. Eğer istenirse dizi bölümlerinin IMDB sayfaları, diziyi dizi statüsünde değerlendiren Wikipedia’dan da ulaşılabilir.
Ben normalde film gibi süren dizi bölümlerine uyuz olurum ama, 65+ Agatha Christie kitabı okumuş biri olduğum için bonus oluyor. Ama yine de sizin bir haberiniz olsun.
#Not# Agatha Christie’s Marple’ın ilk 3 sezonunda Jane Marple olarak Geraldine McEwan yer alırken, 80′ine dayanan oyuncu diziden emekliliğini isteyince yerine Julia McKenzie geldi.
#Not2# Poirot dizisinin bölümlerinin Türkçe altyazı çalışmaları devam etse de Marple’ın 5 sezonunun da TVrip olarak altyazısı mevcut.
marple
 Soldaki Geraldine McEwan, sağdaki Julia McKenzie
Bu kadar giriş yeter olsa gerek, konuya, daha doğrusu Jane Marple’a gireyim artık:
Miss (Jane) Marple, Agatha’nın büyük annesinden esinlenerek yarattığı, yaşını başını almış ve hiç evlenmemiş bir ihtiyardır. Yıllardır St. Mary Mead adlı köyde yaşayan, dedikoduya bayılan, hatta her şeyi oturduğu yerden bile öğrenebilen, köydekilerin bazen sıkıcı olarak görseler de sevdiği ve saygı duyduğu birisi. Yaşlılılığından şikayet etse de özellikle örgü örmeyi çok seven biri ve hayattaki tek yakını, onun kendine iyi bakması için uğraşan yeğeni ünlü yazar Raymond West.
Kendisi tıpkı Poirot gibi çok zeki biri ve cinayetlerin çözümüne çoğu zaman aktif dahil olmadan, daha doğrusu çok fazla hareket etmeden ve insanlarla konuşarak çözüyor. Hatta Poirot nasıl insan psikolojisini olaylarda kullanması ve gri hücreleriyle ünlüyse, Marple da olaylara dahil olan insanları, daha önce tanıştığı insanlara benzeterek çıkarımlarda bulunuyor.
Dizinin ya da daha doğrusu Marple’ın tarzı bu şekilde.
#Önemli Not# Agatha Christie’s Poirot dizisinde Hercule Porot’nun hikayeleri orijinaline birebir sadık kalınarak uyarlanıyor ama Marple’da kazın ayağı pek öyle değil. Ne Poirot ne de Marple’ın baş karakter olduğu kitapların da dizide bölüm olarak çekilmesi durumu var. Yetmemiş bazı bölümlerde bazı karakter eklemeleri/çıkarmaları yapmışlar. Daha da güzeli az daha olsa katil değiştirdikleri bölüm bile var.
Bu arada Marple’a ait olmayan hikayelerin uyarlanmasına 2. sezonun başından itibaren başvuruluyor.
MYS_Marple_murder_is_easy-600x399
Marple 4×02 – Murder is Easy (Zehri Kim Verdi?)
Marple hikayesi değil, Luke Fitzwilliam adlı bir adam ana karakterdir.
Benedict Cumberbatch ve Julia McKenzie
600x380_agatha christie - marple - series 5 600x380
The Secret of Chimneys (Köşkteki Esrar)
Marple 5×02 – Marple’ın hikayesi değil, Müfettiş Battle ana karakterdir.
Agatha Christie’s Marple, sevilen ama Poirot kadar sevilmeyen bir dizi. Tabii bunun altındaki neden daha çok eleştiriler. Yukarıda yazdıklarımın yanında eklenmiş bazı lezbiyenlik gibi sahneler, kitapta olmayan karakterlerin ilişkileri vs. dolayısıyla bazı okurlardan eleştiri alan bir uyarlama. Oyunculuk olarak bakarsak BBC, 1984-92 yılları arasında 12 Marple romanını Miss Marple adında dizi olarak uyarlamış. O uyarlamanın Marple’ı Joan Hickson Marple olarak en beğenilen kişi ama bu dizideki iki Marple’ın performansı da ona kıyasla beğenilmekte.
Bana göre de dizi, bazen katillerin kimlikleri ve sebeplerinin değiştirilmesini saymazsak bir Marple sever olarak başarılı bir uyarlama. Oyunculuklara da itirazım falan yok. Öncelikle Poirot’nun dizisini bir deneyin derim ama Marple da güzel, alternatif bir dizi. Agatha Christie severseniz her türlü bulaşın zaten, polisiye dizi seviyorsanız da bir deneyin. Gerçi bu ikisine de uzaksanız bile bir deneyin. Agatha Christie’nin elinden çıkmış bir şeyin yararı olur, zararı olmaz. İyi seyirler…
mirror1
The Mirror Crack’d from Side to Side
    (Ve Ayna Kırıldı) – Marple 5×04′ten  – Marple hikayesidir.
@AytacKara @BirDiziHaber aytac@birdizihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder