7 Temmuz 2014 Pazartesi

Yerli Diziler Sezon Değerlendirmesi



En Talihsiz Dizi: Saklı Kalan (Show TV)

Siz hiç ilk bölümü yayınladıktan sonra bekleneni vermediği için ortadan kaybolup ‘üç’ ay sonra geri dönen bir dizi gördünüz mü? Peki, kadrosunda Meral Çetinkaya, Muammer Uzuner, Melis Birkan, Özgür Çevik, Burak Sağyaşar ve Neslihan Yeldan gibi isimleri bulunduran bir dizinin yenilenip dönmesine rağmen iki bölüm daha yayınlandıktan sonra iptal olmasına ne demeli? Başka sorum yok hakim bey.



En Dokuz Canlı Dizi: Kurtlar Vadisi (atv)

Bitmiyor kuzum bu. Hayır, 2003-2005 arası Oktay Kaynarca ve Özgü Namal’ın da dahil olduğu versiyonu ben de izlemiştim ama neredeyse bitimin üstüne 10 sene geçecek bu dizi hala ortalıkta. İlk versiyondan bu zamana Sergen Yalçın’ın futbol şubesi misali gezmediği kanal da kalmadı.

Belki duymuşsunuzdur, yılların verdiği deneyimle (?) piyasadaki figüranları tükettikleri için bazıları artık başka rollerde ikinci kez diziye konuk oluyormuş. Dizinin içinden dört tane de film çıkarılmasının yanında hala Perşembe gününün bir numarası olmaları durumuna “Alışkanlıkların gözü kör olsun,” demeyi talep ediyorum.



En Yol Geçen Hanı Dizi: Muhteşem Yüzyıl (Star)

Survivor yarışmacılarından mankenlere, no-name isimlerden A-list oyunculara kadar az ya da çok bölümlü dünya kadar insanı konuk etti. Üstelik falcısından elçisine kadar rolü küçük ya da büyük demeden bu kadar insanı bünyesinde eritti. İstesen oyuncu belgeseli olarak bile izlenir yani.



En Gündeme Oturan Kadın Oyuncu: Meryem Uzerli

Muhteşem Yüzyıl’dan girmişken devam edelim. Geriye dönük sezona baktığımızda bu sezonda herkesin aklında yer eden bir isim olduysa bu da kesinlikle Meryem Uzerli oldu. Ülkenin en çok izlenen dizisinde başroldeyken insanların lügatine ‘Tükenmişlik Sendromu’ denilen bir sendromu sokarak her şeye arkasını döndü ve çekti gitti.

Sonrasında hamileliği falan ayrı bir konu tabii. Ama kesin bir şey var ki Muhteşem Yüzyıl bir daha eskisi gibi olmadı.




En Gündeme Oturan Erkek Oyuncu: Kerem Bursin

Geçtiğimiz yaz başlayan Güneşi Beklerken’in dizi piyasasına sağladığı bir yarar varsa o da yeni isimler yaratması olsa gerek. Ama kuşkusuz bir numarası birçok kişinin dikkatini çeken ya da gönlünü fetheden Kerem Bursin olsa gerek. Gayet yeterli fiziği ve oyunculuğuna detaylı girmeye takdir edersiniz ki artık gerek yok. Tek dileğim kendisinin piyasadan soğutulmaması ve medyanın sündürmemesi. Geleceği parlak olsun.


En Tartışılır Dizi: Güneşi Beklerken (Kanal D)

Etrafta çok dizi var ama iyi gidiyor, niye böyle gidiyor, o niye bunu yaptı, bayatladı veya onların aşkına bizim çiftimizden daha fazla yer veriyorlara kadar çok çeşitli açılardan her türlü konuda fanlarını birbirine sokabilen başka bir dizi yok. En son “Dizi finali mi olsun artık yoksa devam mı etsin?” tartışılıyor mesela. Hashtaglerinin hastasıyım.


Dizi Çiftlerinde Bir En: Melis ve Aksel (Güneşi Beklerken)

‘Aşk’ demediğimin kesinlikle altını çizerim, orası daha ayrı ve tartışılası bir konu.Güneşi Beklerkenizleyenlerine onu sorsak çoğu ZeyKer der çıkar işin içinden. ‘Böylesi arıza’ iki arıza kişinin yan yana gelip değişik, zaman zaman duygusal veya gayet eğlenceli bir çift olması insanı kesinlikle çekiveriyor. Dahası zaman zaman hikâye bazında sapıtan ZeyKer karşısında toparlayıcı olup kendisini konuşturuyor.

Böylesi ve ‘bu derece’ bir çift daha var mı hiç? ‘Rica’ ediyorum, MedCezir çiftlerini katmayalım bile bu işe.


En Başarısı Gizli Dizi: O Hayat Benim (FOX)

Survivor’ı çıkart Pazar reytinglerinde gayet de birinciler, dizi bazında direkt birinciler. Belli birileri izliyor da kuzum, bu diziyi izleyenler hangi köşede bucaktalar? Bir Muhteşem YüzyılKara Para Aşk,Medcezir veya Güneşi Beklerken’de olanlar haberlerde ya da sosyal medyada kendine geniş yer bulurken bu reytingde bir dizinin niye sağda solda lafı geçmiyor?


En Bekleneni Veremeyen Dizi: Kurt Seyit ve Şura (Star)

Kabul edelim, beklentiler ciddi anlamda fazlaydı ve olması gereken olmadı. Güzel bir kadroyla ortaya çıkan dizi ilk bölümden ciddi eleştiriler aldı, hikâyesini İstanbul’a taşıdı ama Kıvanç Tatlıtuğ’a rağmen beklenen olmadı. Diziyi konuşan olursa zaten sadece onu konuşuyor.

Kıvanç Tatlıtuğ ve Buğra Gürsoy’lu Kuzey ve Güney dizisi Muhteşem Yüzyıl’a karşı savaşıp geri kalırdı ama kendini konuşturan bir hikâyesi, sağlam da bir seveni vardı. Kurt Seyit ise tam aksineSeksenler ve Küçük Ağa’ya, Kim Milyoner Olmak İster’e karşı yenilen bir dizi ve sezon finali Total’da 10. oldu. Tüm bu yorum Birkan Sokullu’yu tenzih etmektedir.


En Ne Gerek Vardı Dizi: Fatih (Kanal D)

Bu diziyi niye ve nasıl yayınlamaya karar verdiler hala aklım almaz. Muhteşem Yüzyıl’ın tutmasından feyz alan Kanal D, sağda solda az ecdadımız varmış ve onları yeterince tartışmamışız gibi karşımıza bunu getirdi. Sonra ne oldu? Dünya bütçeye rağmen tutmadı, haberlere de Mehmet Akif Alakurt’un kavga haberleriyle yansıdı sadece. Ben bir de onun Halit Ergenç gibi sakallarını gerçekten uzatışını ve Gamze Özçelik’in Cersei Lannister görünüşünü hatırlıyorum.

En Modadan Anlayan Dizi: MedCezir (Star)

Aşk-ı Memnu meselesine ‘rica’ ediyorum girmeyelim, o ayrı bir konu ama ondan sonrasında yerini gayet güzel idare eden bir dizi geldiyse o da kesinlikle Medcezir. Bir Bihter Ziyagil misali mallar pazara ‘bildiğim kadarıyla’ düşmedi ama dizideki kadınların şıklığı küçüğünden büyüğüne tescilli. İnanmazsınız sitede dizinin Özetli Yorumlarını yazan Bağlan’a sorun.

En Komik Komedi Olmayan Dizi: Gölgedekiler (Show TV)

Her bölümü farklı iki konu üzerine olan bu diziyi profesyonel sebeplerden dolayı izlerken çoğunluğunda 4. sınıf korku dizisinde olmayan senaryolardan dolayı bir komedide gülmediğim kadar gülüp, katlanmadığım kadar absürtlüğe katlanmışımdır herhalde. İçeriğini geçtim insanın tanıtım laflarındaki “Sarsılacaksınız! Aklınızda çıkmayacak!” tarzı laflara bile bir gülesi geliyor.

Kanal bir ara diziyi bir Çarşamba, bir Perşembe yayınlıyordu ama neyse ki o kısımda durulmuşlar gibi. Allah düzenli izleyenlerine sabır ve komedi zevki versin. Amen.


En Saman Altından Su Yürüten Dizi: Beni Affet (Star)

Sevgili ülkemiz günlük yayınlanan Brezilya dizileri rüzgârından kurtulalı bayağı bir zaman oldu. Artık etraf reality olanlara daha çok kalmış durumda. Ama bir tane var ki bu duruma tamamen bir istisna oluşturuyor.

Star’ın haberlerden önce yayınladığı Beni Affet’in 600 bölüm barajına dayanmasını geçtim, akşam dizilerinin çoğundan daha fazla reyting alıyor. Hatta Total’de Kurt Seyit ve Şura’nın sezon finalini geçmenin yanında, Muhteşem Yüzyıl’ın finalinin yayınlandığı gün 3. sıradaydı.


En Bahtsız Kanal: Show TV

Geçtiğimiz yıl sahibinin borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu Show TV Ciner Grubu’na satılmıştı. Geçtiğimiz günlerde satışla ilgili yine sorun çıktı ve TMSF bir kere daha kanala el koydu, itirazlar yapıldı falan filan. Dahası maddi olanaksızlıklar nedeniyle sezon başında Acun’u elinden kaçıran kanalın elindeki dizileri doğru düzgün tutmuyor ya da ancak tutmuş gibi görünüyor. Show TV bu sezonun kaybedeni.


En Ne Olacak Bu İşin Sonu Durumu: Reyting Sistemi

Bir süre önce değişen reyting ölçüm sistemi sektörde pek çok şeyi değiştirdi. Öyle ki 100 programlık reyting sıralamalarının içinde 12-13 programla TRT Çocuk kendine yer bulmaya başladı. Kanaltürk ağırlığını biraz olsun artırdı ve bu da dengeleri değiştirdi. Fark etmişsinizdir, sezon başından beridir pek çok kaliteli ve tutması beklenen diziyi harcayan Kanal D topallamaya başladı ve değişim sürecine girdi. Yaptığı deneme yanılmalardan sonra Küçük Ağa ve Ankara’nın Dikmeni ile kendisine çeki düzen verdiği söylenebilir.

Peki, bu işin devamı nasıl olacak? Dış pazarda oldukça iyi satışlar yapan kanallar önceliği bizim Türk halkına vereceklerinden böyle böyle ileride neyi satacaklar acaba? İnsan merak etmiyor değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder