15 Kasım 2016 Salı

Tufandan Önce: Bilim net, gelecekse değil


Leonardo DiCaprio'yu nasıl bilirsiniz?

Çoğu kişi için 'Oscar ödüllü' ünlü oyuncu, iyi bir aktör ve çapkın bir erkek. Ama kendisinin bir de daha az bilinen çevreci bir tarafı var. Üstelik kendi ismiyle kurduğu vakfı aracılığıyla uzun zamandır bu konuda iyi bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Küresel ısınmayı ve iklim değişikliğini nasıl bilirsiniz peki?

Önemli ve bir o kadar da karışık konular olduğu malum, Leonardo DiCaprio da ilgilenen ve dikkati konuya çekmeye çalışan isimlerden birisi. Hatta bunun için onun merkezinde olduğu 2016 yapımı bir belgesel de hazırlandı: Before the Flood (Tufandan Önce). Belgesel 30 Ekim Pazar 20:00'de tüm dünyayla aynı anda ülkemizdeki National Geographic kanalında yayınlanacak. Ben öncesinde izleme imkanı bulmuş birisi olarak biraz hakkında çene çalmak istiyorum.

Fragmanı ilk sayfanın en altına bırakayım ve öncelikle süresinden girelim: 1 saat 35 dakika.

Tufandan Önce, süresi boyunca konuyu gayet sağlam bir şekilde işleyen ve üstünde epey hazırlık yapılan bir belgesel olmuş. Küresel ısınma ile ilgisi veya bilgisi olmayan insanlar da düşünülerek basit ve tane tane bir şekilde anlatım yapılıyor. Ben de izledikçe kendimi kaptırıp devam ettim mesela.

Geçmişten günümüze doğru görüntülerle ve grafiklerlerle giderek kimsenin kafasını karıştırmamaya özen göstermişler. Belgeselin yönetmeni . 2009 yapımı ile The Cove belgeseli ile Oscar kazanmış bir yönetmen, yani yapımı işini bilen birine teslim etmişler.

Leonardo DiCaprio'nun normal bir filmden ayırt etmeksizin ne kadar emek verdiğini anlamak ise hiç zor değil bu arada, özel bir tebriği kesinlikle hak etmiş. Kendisini izlerken ve küresel ısınmayla ilgili ciddi bir uslupla sorunu anlatışını dinlerken kafanızda kendisiyle ilgili önceye nazaran daha farklı amakesinlikle iyi bir imaj belirebilir mesela.

Devamı burada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder