25 Kasım 2016 Cuma

Tutankhamun: Lanetim hepinizin üzerinde olsun!


“Firavunun mezarına her kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır” 
Günümüzde Antik Mısır tarihinin en ünlü ve ismi bilindik firavunlarından birisi ve hatta en ünlüsü Tutankamon. Kısa süreli firavunluğu boyunca yaptıklarıyla pek iz bırakan birisi olmasa da, hem mezarı modern dünyanın son büyük arkeolojik keşfi hem de mezarda olduğu söylenen laneti (Bknz: Tutankamon’un Laneti) kendisine büyük popülarite sağlıyor.
Laneti kısa süreliğine bir köşede dursun, ben bu yazıda mezardan ve esasında bir diziden bahsetmek istiyorum. M.Ö. 1332-M.Ö. 1323 yılları arasında Mısır'da hüküm süren Tutankhamun’un mezarı 1922 yılında arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilmiştir. Hesap yapma gereği duyarsak ölümünden 3245 sene (!) sonra yani…
İngiliz kanalı ITV de mezarın keşfinin hikayesini dizi olarak karşımıza getirdi. Dört bölüm süren ve ismi şaşırtıcı olmayan bir şekilde Tutankhamun konan mini dizi, Ekim ayında başlamıştı. Zamanını geldiğinde de güzel bir şekilde kapanış yapıp gitti.
Tutankhamun hikayesini 1905 yılıyla açarak ilerlen bir yapım, yani keşfe daha 17 yıl var. Ama elimizde 17 yıl süren bir kazı hikayesi yok tabii. 1. Dünya Savaşı ve diğer bazı konuların da katkısıyla yaşanan zaman atlamaları sonrasında 1922'ye ulaşıyoruz. Dizinin bir kısmında da mezarın keşfinden sonra yaşananları anlatıyor. Bir noktada da konu meşhur lanete geliyor elbette.
20. yüzyılda mezarının keşfine kadar unutulmuş firavunlardan birisi olan, çoğu kişinin isminden haberi olmadığı, olanın da mezarı bulmaya imkansız olarak baktığı bir işe koyulan Carter’ın yaptığı kazıyı Lord Carnarvon üstlenmiştir. Lord Carnarvon’un kazıya eşlik eden kızı Leydi Evelyn’in de hikayeye dahil olmasıyla dizinin ana karakter üçlüsü tamamlanıyor. Bundan gerisi ise yaşadığımız tarihte gizli...
Dizide konu ve detaylar genel haliyle bu şekilde yani, biraz da nasılından bahsedeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder