6 Nisan 2014 Pazar

Pembe, gönlüm sende



Yabancı dizi diyarı dediğimiz diyar renk skalası gibi. İçinde en karasından en pespembesine kadar her çeşitten diziyi bulunduruyor. Hepimizin paletinde de farklı farklı renkler mevcut.

İşte ben bu skalayı biraz eşeleyeyim, sonlarına doğru gidip pembeleri bir ortaya çıkarayım, derleme tarzıyla mini de olsa bir tanıtayım dedim. Ama amacım yanlış anlaşılmasın, Rosalinda ya da Vahşi Güzel gibi dizileri kastetmiyorum. Amerika veya İngiltere sularına girip üstelik klasik pembe diziden daha çok, normal dizi olarak izleyip aslında içi pembe ağırlıklı olan dizilerden bahsedeceğim. Bu noktada “Amaaan, pembe dizi mi?” diye burun bükeniniz varsa onlara da Ekranella’nın güzide yazarlarından sayın/sevgili Nida Fındık’ın bir vakitler bu konuyla ilgili ettiği birkaç cümleyi bırakıyorum:

“Ah beni bunlarla uğraştırma, memleket ne halde falan demeyin. Hepimiz Banu Alkan filmleri ile büyüdük ve bu tarz konulara bayılırız. Hatta bütün şirretliğine rağmen de içlerinden biri favorimiz olur. Gözlerinizi kısıp bakmayın, bazen sadece bakmak için de izlemek lazım. Kimi zaman kahramanınız, sadece sizin kafanızı boşaltan biridir.”

Daha ne desin? Ayrıca yazının öncesinde şunu da belirteyim:

Bu listenin içindekiler ‘benim izlediğim’ diziler ve pembeler kraliçesi Gossip Girl gibi bu yazı yayına girdiğinde bitmiş olan diziler yok. Biraz da güncel dizilerden tavsiyeler olsun amacını güdüyorum. Ayrıca The Vampire Diaries gibi içinde doğaüstü ögeleri (vampir, kurt adam, cadı...) barındıran dizileri de almadım. Onlar incelendiğinde tamamıyla başka bir yazı bile çıkabilir çünkü, malumuz. Bunlar dışında eklemek istediğiniz olursa yorumlara beklerim. Başlayalım bakalım:



Geri döndüler ve hayır, rüya görmüyorsunuz.

1) Dallas

Hiç Dallas’sız pembe dizi yazısı mı olur? Olmaz tabii. Bahsettiğim çoğunluğun bildiği, 1978-1991 arası yayınlanan Dallas değil, onun 2012 versiyonu. Zamanında kendisine ‘prime-time’da yayınlanan pembe dizi’ denirmiş, bunun da aşağı kalır yanı yok. Üstelik eskinin adını kullanan basit bir dizi de değil, o dizinin kadrosunun başrol oyuncularını ve daha fazlasını da içine alarak döndü. Ama benim gibi yaşı yetmeyenleri de düşünerek eskisini hiç izlememiş kişilere uygun olarak hazırlanmış.

Şimdiye kadar TNT’de iki sezonu yayınlandı, üçüncüsü de 24 Şubat’ta başlayacak. Ülkemizde Cnbc-e yayınlıyor.

Konusu: Dallas’taki Southfork Çiftliği’ni geride bırakalı uzun yıllar olmuş. Çiftliğin yönetimi şu an Bobby Ewing’te. Yıllar içinde Ann ile evlenmiş. Ünlü kötü J.R. dizinin başında rehabilitasyonda çıkıyor karşımıza. Sue Ellen da valilik için seçim yarışı içerisine girmiş. İkisinin oğulları ve babasının hık demiş burnundan düşmüş John Ross, evin emektar hizmetçisinin kızı Elena ile birlikte ve petrol arama işinin içindeler.

Dizi, Bobby’nin ilk eşinin başkasından olma çocuğu ve Elena’nın evlenmek üzereyken aralarının bozulduğu Christopher’ın Dallas’a, üstelik yanında petrole alternatif olarak bir proje ile birlikte evlenmek üzere de dönmesi ile karışan olaylar ve girilen yeni savaşlar üzerine kurulu.



Emily – Aria – Hanna - Spencer

2) Pretty Little Liars

ABC Family kanalının dizisi. Ülkemizdeki yayın hakları Fox Life ve TV2’de. Bu yazı yayına girdiğinde de dizinin dördüncü sezonu Amerika’da devam ediyor ve Fox Life da dördüncü sezonu yayınlıyor. Dizi beşinci sezon onayını alalı da epey oldu. Kendisi Sara Shepard’ın aynı isimli roman serisinden uyarlanan bir dizi.

Ayrıca sosyal medyada da özellikle gençler arasında oldukça popüler. Öyle ki bir dizi bölümü boyunca hakkında en çok tweet atılan dizi rekorunu da elinde bulunduruyor. Kendisine Altın Kedi Ödülleri’nde ‘En Akla Zarar Gençlik Dizisi’ ödülünü vermiştim.

Konusu: Beş kızdan oluşan arkadaş grubundan birisi, grubun lideri konumundaki Alison bir pijama partisinin gecesinde ortadan kaybolur. Ertesi gün ve daha sonrasında kızı arasalar da bir türlü bulamazlar. Bu olayın üstüne kız grubu da kendi içlerinde dağılır; aradan bir yıl geçer. Hanna okulun en popüler kızı olmuştur. Spencer okulun en başarılı öğrencisidir ve Emily de yüzme konusunda oldukça başarılıdır. Bu sürede uzaklara giden Aria ise artık şehre geri döner.

Bundan kısa süre sonra Alison’ın cesedi gömülmüş olarak bulunur ve cenazenin ardından kızlara sadece Alison’ın onlar hakkında bildiği, hatta birbirlerinin diğeri hakkında bilmediği sırlarla ilgili mesajlar gelmeye başlar. Mesajların sonu –A olarak bitmektedir ve kızlar sadece onun bildiği sırları kimin bildiğini ve kendileriyle uğraştığını araştırmaya başlar. Ortalık da daha fazla karışır ve bölümler ilerledikçe dizideki pembelik gözler önüne serilir.


3) Twisted

ABC Family’nin bu sezonki yeni dizisi. Twisted’ın şimdiye kadar ilk sezonunun 11 bölümü yayınlandı ve sezonun kalan 10 bölümü 11 Şubat’ta başlayacak.

Konusu: Danny Desai yıllar önce halasının gizemli ölümünden dolayı suçlanmış ve ıslahevine gönderilmiştir. Aradan geçen yıllar sonrasında cezası biter ve artık –malum olaydan dolayı bir türlü satamadıklarından dolayı mecbur kaldığı- evine geri dönmeye hazırdır. Bununla birlikte bulundukları kasabanın lisesine de… Ama başta zamanında halasının cesedini bulmuş olan en yakın arkadaşları Lacey ve Jo olmak üzere kasaba buna hazır mıdır acaba?

Dizi, Danny’nin hayatını ve eski arkadaşlarını geri kazanmaya çalışırken yaşadıkları karmaşık olaylar üzerine kurulu. Çünkü Danny geri geldikten çok kısa bir süre sonra bir genç kız öldürülüyor. Bu da haliyle hiçbir şeye yardımcı olmuyor. Bu cinayetin yanında bir yandan geçmişte kalmış hala cinayeti de dizinin hala gündeminde.


4) Devious Maids

ABC’nin sekiz sezon süren sevilen dizisi Desperate Housewives’ın yaratıcısı Marc Cherry’nin karşımıza getirdiği yeni dizi. Desperate Housewives’ın (Umutsuz Ev Kadınları) pembeliği malum, bu da onun yolundan, hatta aynı evrenden ve yaşam stilinden giden bir dizi. Kendisi aslında Meksika yapımı bir başka dizinin pilotu üstünden yontulmuş. Şimdiye kadar 13 bölümlük ilk sezonu yayınlandı ve yazın gelmek üzere ikinci sezon onayını da aldı.

Devious Maids’in ilk başta DH gibi ABC’de yayınlanması planlanıyordu ama kanalın hoşuna gitmeyince Lifetime aldı diziyi. Ayrıca, bu dizinin ana karakterlerinden Carmen, Desperate Housewives’ın final bölümünde de görünmüştür ve Desperate Housewives’ın başrollerinden Eva Longoria da diziye yapımcı olarak destek veriyor. Ama Devious Maids’i onun spin-off’u (uzantısı) olarak adlandırmak da yanlış olur.

Konusu: Los Angeles, Beverly Hills’ten çok zengin kişilerin evinde çalışan dört hizmetçi. Aslında beş taneler, ama pilotun ilk dakikalarında bir tanesi, bir davette biri tarafından gizemli şekilde öldürülünce sayı dörde düşüyor. Çalıştığı evdeki bir diğer kişi de cinayetten tutuklanıyor. Trajik bir olay da olsa bir süre sonra her şey bir şekilde yoluna giriveriyor. Sonra da bu grubun içine Marisol’un katılmasıyla dizi resmen başlamış oluyor.

Dizide bir yandan birisi anne-kız olan bu Latin dört hizmetçi (Rosie, Carmen, Zoila ile Valentina) ve Marisol’un çalıştıkları evlerde patronlarıyla yaşadıkları veya patronlarının yaşadıkları işlenirken, diğer yandan da işlenen hizmetçi cinayetinin arkasındaki saklı kalanları öğreniyoruz. Katil diye yakalanan kişi gerçekten katil mi yoksa birisinin komplosuna mı kurban gitti?


Joss – Karen – April – Savannah

5) Mistresses

ABC kanalının dizisi. Bu da Lifetime’ın istememesi üzerine ABC’de yer buldu. Geçtiğimiz yaz yayınlanan 13 bölümlük ilk sezonunun ardından kanaldan ikinci sezon onayını aldı. İngilizlerin (BBC One) üç sezon sürmüş aynı isimli dizisinin Amerika uyarlaması.

Dizinin isminden dolayı (Metresler) daha başta pembeliği tescilli aslında. Ana tema olarak birbirleriyle iyi arkadaş dört kadının hayatlarındaki çalkantılar ve karmaşık ilişkiler üzerine kurulu. Yine de isminden dolayı dört kadının birden metres olduğunu ve başka adamları düşünmeyin.

Konusu: Savannah alanında başarılı bir avukat ve kocasıyla bir süredir çocuk sahibi olmaya çalışıyorlar. Tam bu sırada kadraja iş yerindeki çalışma ve yakın arkadaşı Dominic devreye giriyor. Aralarındaki ilişki durumu bir üst seviyeye çıkıyor. Joss, Savi’nin kız kardeşi ve ev sahibinden evli patronuna kadar yatmakta sakınca görmeyen biri. Onun hayatı da ev göstermeye başladığı lezbiyen çift ve yeni Fransız patronuyla karışıyor.

April, üç yıl önce kaybettiği kocasının ölümünü atlatma sürecindeyken, hatta kendine bir iş ve yeni birini de bulmuşken karşısına rahmetli kocasından bir oğlu olduğunu iddia eden Miranda çıkıveriyor. Karen ise başarılı bir psikiyatrist ve dizinin en gerçek metresi. Dizinin başında bir süredir birlikte olduğu evli hastası ölüyor ve adamın ölümü araştırılmaya başlanıyor. Onun piyangosu da babasıyla dargın ayrıldığı için kendini kötü hisseden destek arayışındaki Sam… Yeterince pembe mi, yoksa devam edeyim mi?


6) Revenge

ABC’nin dizisi ve bu yazı yayına girdiğinde üçüncü sezonuna devam ediyor. Ülkemizde Dizimax Drama yayınlıyor ve İntikam adıyla başrole Beren Saat’i alarak Türk uyarlamasını da yapmış bulunuyoruz.

Konusu: Amanda Clarke daha küçük bir çocukken babası David işlemediği bir suçtan dolayı üstüne atılan bir iftiradan dolayı hapsi boylamıştır ve Amanda da uzun bir süre bakıcı ailelerde ve Çocuk Esirgeme’de kalan birisi olarak babasının bir suçlu olduğuna inandırılmıştır. 18 yaşına gelip de serbest kaldığında babasının hapishanede kendisine yazdığı günlüklere ulaşan Amanda, gerçekleri öğrenince geri dönüşü olmayan bir intikam yoluna girer.

Hedefi babasına bunları yapan başta Grayson ailesi olmak üzere buna karışan herkese bunu ödetmektir. Adını değiştirir ve zengin, güzel ve genç Emily Thorne olarak Hamptons’ta ailenin karşısına çıkar. Hatta eskiden babasıyla yaşadığı eve yerleşir ve ailenin oğlu Daniel’ı da kullanarak içlerine girer. Oyun ve pembelik de başlar…

Dizide bölümler boyunca Grayson’ların çevresi başta olmak üzere birer birer ve parça parça intikamını almak için Emily’nin yaptıklarını izliyoruz.


Hayat değişir. İş değişir. Aşk değişir. Her şey değişir.

7) Grey’s Anatomy

Bir tıp dizisinin ne kadar pembe olmasını beklersiniz? ABC’nin 10 sezondur devam eden dizisi Grey’s Anatomy bunun cevabını veriyor size. Son gelen haberlere göre reytingi gayet iyi olan dizinin başrol iki karakterini canlandıran Ellen Pompeo ve Patrick Dempsey iki sezonluk daha anlaşma imzaladılar. Dizi, ülkemizde Dizimax Drama’da yayınlanıyor. Ayrıca yayın hayatını dört sezon sürdüren ve Show Tv’de yayınlanan Doktorlar adında bir uyarlamasını biz de yaptık. Bölümlerin defalarca tekrar yayını da yapıldı.

Amerikalılar Grey’s Anatomy’deki Allison Montgomery karakteri üzerine Private Practice adında bir spin-off (uzantı) yaptılar. Dizi altı sezon sürüp 2013 içerisinde bitti. Yetmemiş olacak ki biz onun da Türk uyarlamasını yaptık ve FOX’ta Merhaba Hayat karşımıza geldi ama bu seferki çok da uzun ömürlü olmadı.

Konusu: En özet haliyle bir hastanede çalışmaya başlayan yeni asistan grubun ve doktorların başlarından geçenler üzerine kurulu. Bölümler boyunca asistanlar ve doktorlar çeşit çeşit hastalıkları, hikâyesi ve dramı olan hastalarla ilgileniyorlar. Bazen hayat kurtarıyorlar, bazen ölümle yüzleşiyorlar. Bir yandan da karakterlerin kişisel hayatlarını izliyoruz. 10 sezonda 200 bölümü geçen dizinin pembelik dozunu kafanızda siz kurun lütfen.

(Dizi adını anatomi kitabı Gray’s Anatomy’den almaktadır. Ellen Pompeo’nun canlandırdığı karakterin adı Meredith Grey’dir.)


Yukarıdakiler, Aşağıdakiler. Yıllar sonra yeniden, yeni bir yorumla.

8) Downton Abbey

Son olarak da İngiliz sularına gireyim de onsuz yazıdan çıkmamış olayım dedim. Aslında diziyi yazıya almadan önce iki-üç kere düşünmedim değil ama gerçeklerden kaçılmaz. Downton Abbey’nin şimdiye kadar dört sezonu yayınlandı ve beşinci sezon onayını da aldı. Ülkemizde Sinema TV bünyesinde yayınlanıyor.

Dizi, konuk ettiği Kemal Pamuk adındaki Türk diplomat karakteriyle ve karakterin yaptıklarıyla ülkemizde de kendisini konuşturmuştu. Ayrıca ödül törenlerinden bol ödülle de dönen bir dizi ve kendisine Altın Kedi Yabancı Dizi Ödülleri’nde ‘En Asil Dizi’ ödülünü vermiştim.

Konusu: En özet haliyle Downton Malikanesi’nde yaşayan ahalinin ve çevresindekilerin başından geçenler üzerine kurulu.

15 Nisan 1912’de tarihin en ünlü transatlantiği Titanic buzdağına çarpıp batmıştır. Üç kızı olduğu için mirasını bırakmak için akrabaları içinden kendisine bir varis belirleyen Lord Grantham’ın varisi de bu kazada ölür. Hatta ailenin büyük kızı ile nişanlı olan ondan bir sonraki de. Bu da konağın ve Mary’nin geleceğini belirsiz bir durumun içine sürükler.

Konak ve servet için yeni bir varis bulunmalıdır. Mary’nin geleceği garanti altına alınmalıdır. Dünya 1. Dünya Savaşı’na doğru adım adım yaklaşmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok neden ve bunlar etrafında posterin üstünde gördüğümüz aile sakinleri ve çevresi ile altta gördüğümüz çalışan tayfasının yaşadıklarına konuk oluyoruz dizide.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder