2 Kasım 2014 Pazar

Bir Demet Uluslararası Emmy Ödülleri




Film sektörü için Oscar ödülleri ne kadar önemli ve prestijliyse dizi sektörü için de Emmy ödülleri bu işlevi görüyor. Ortada bir de Altın Küre Ödülleri (Golden Globe Awards) var ama o, dizi ve film sektöründeki kişileri bir araya getirmesiyle öne çıkan ve bir Emmy olamayan, Oscar’ın zaten tırnağı olmayan bir ödül.

Çoğunluk bir kitlenin bildiği Emmy ödülleri, ilk kez 1949’da yılında verilmeye başlayan ‘Primetime Emmy Ödülleri’ adlı ödüller olsa da aslında işler o kadar basit değil. 1974’te başlayan ve gündüz dizileri, şovları veya programlarına verilen ‘Daytime Emmy Ödülleri’ olduğu gibi spor, belgesel, teknoloji gibi birkaç alan için dağıtılan Emmy ödülleri de bulunuyor. Bir de kısa süre öncesinde birçok kişinin gündemine girdiği üzere bu yıl 42.’si düzenlenecek olan ‘Uluslararası Emmy Ödülleri’ var.

Tabii ki şimdilerde Kara Para Aşk’ta oynayan Tuğba Büyüküstün’ün ‘En İyi Aktris’ dalında 20 Dakika dizisindeki oyunculuğuyla aday oluşundan bahsediyorum. Dolayısıyla hazır gündeme girmişken biraz deşelim bakalım nasıl bir şey bu ödül?



Uluslararası Emmy Ödülleri, televizyon, mobil, teknoloji veya internet sektöründeki önemli kişilerin üyeliğine dayanan Uluslararası Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi’nin verdiği bir ödül. Amerika dışında yayınlanan diziler ve programlar toplamda 20 ayrı kategoride ödüllendiriliyorlar. Buradaki kastım Downton Abbey veya Sherlock gibi İngiliz dizisi olup Amerikan kanalında yayınlandığı için Primetime ödülüne katılan diziler değil elbette.

60’dan fazla ülke ve 500’den fazla şirket mensubunun üye olduğu Akademi’de 2013 itibarıyla dünya genelinde üye sayısında başı 217 ile Amerika çekiyor. Onu 39 ile İngiltere ilerlerken Türkiye’nin ise bir tane üyesi var: İhlas Medya CEO’su Ahmet Ören. Ödüllerde ise İngilizler şu zamana kadar en yakın rakipleri Kanada’nın (22) yaklaşık altı katı kadar ödül kazanmış (126) durumdalar. Türkiye’nin ödülü ise bulunmamakta.

Ödül töreni her yıl Kasım ayında yapılıyor. Hatta her daim New York’ta ve bildiğim kadarıyla Hilton Otel’de yapılmakta. Adayların belirlenmesi ise aşamalarla yürüyen bir süreç. Aralık-Şubat arası başvurular açılmakta ve sonrasında baharda, yarı finaller için yazın ve finaller için Eylül’de yapılan toplantılar sonucunda her kategori için dört aday belirlenmekte. Adaylıklar da Ekim ayında açıklanıyor.

Şimdi bir de gelmişken bazı temel adaylık kategorilerine yer vereyim:


Tuğba Büyüküstün’ün en büyük rakibi Olivia Colman, aday olduğu Broadchurch’teki rolüyle BAFTA da kazandı.

En İyi Aktör

Stephen Dillane (The Tunnel, Birleşik Krallık)

Claude Legault (19-2, Kanada)

Pablo Rago (Televisión por la Justicia, Arjantin)

Xiubo Wu (The Orphan of Zhao, Çin Halk Cumhuriyeti)

En İyi Aktris

Tuba Büyüküstün (20 Dakika, Türkiye)

Olivia Colman (Broadchurch, Birleşik Krallık)

Romina Gaetani (Televisión por la Justicia, Arjantin)

Bianca Krijgsman (De Nieuwe Wereld, Hollanda)

Komedi

Please Like Me, Avustralya

Late Nite News with Loyiso Gola, Güney Afrika

The Mayor´s Wife, Brezilye

Wat als 2?, Belçika

Drama

Prófugos, Şili

The Tunnel, Fransa

Utopia, Birleşik Krallık

Yae’s Sakura, Japonya

TV Filmi/Mini Dizi

Alexander and Other Heroes, Brezilya

An Adventure in Space and Time, Birleşik Krallık

Radio, Japonya

Unsere Mütter, Unsere Väter, Almanya


Not: Adaylıklar içinde ‘Amerika’da Yayınlanan Dili İngilizce Olmayan Program’ kategorisinde Telemundo için Aşk-ı Memnu’dan İspanyolca uyarlaması yapılan Pasión Prohibida (Forbidden Love) da var. Tamamına şuradan buradan bakabilirsiniz.


Sean Bean geçtiğimiz yıl Accused dizisindeki rolüyle ‘En İyi Aktör’ ödülünün sahibi oldu.

Uluslarası Emmy Ödülleri elbet bir Primetime Emmy Ödülleri değil ama oyuncular ve diziler açısından –özellikle de sektörde yeni veya tanınmayanlar için- değerli bir ödül. Şu zamana kadar ödül alanlar içerisinde Sean Bean, Christopher Eccleston, David Suchet, Julie Walters ve Helena Bonham Carter gibi önemli oyuncuların yanında Moone BoyThe IT CrowdLes RevenantsBraquo,Accused ve Black Mirror gibi kendi çapında önemli bir kitleye ulaşan diziler ödül aldı. Hatta geçtiğimiz yıl ünlü yapımcı J.J. Abrams’a da özel bir ödül verildi.

Dolayısıyla Tuba Büyüküstün’ün aday olması tabii ki önemli bir olay. Türk dizi ve oyuncularının Arap ülkeleri ve Orta Doğu’dan daha geniş bir alana yayılması açısından da önemli. Bu işin sonu ne olur şimdiden elbet bilinmez ama 24 Kasım’daki törene de çok zaman kalmış sayılmaz. Tuğba Büyüküstün’ün yolu açık olsun o vakit…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder