1 Temmuz 2015 Çarşamba

Diziyi yandan yemişler Matmazel

Haziran’a girmemizle birlikte yaz dizileri yağmur gibi yağmaya başlamışken, geçtiğimiz hafta boyunca uyarlama dizi haberlerimiz de hız kesmeden gelmeye devam ettiler efendim.
Not: Bu haftanın yazısını tek olması halinde fazla uzun süreceğinden dolayı ikiye bölmem gerekti. Diğer yazı yarın yayınlanacak.

* Geçtiğimiz Cuma Cengiz Semercioğlu Hürriyet’teki köşesinde Kanal D’nin müdürü Pelin Diştaş’la olan konuşmasına dair notlarını yazdı ve içinden bir uyarlama haberi çıktı: Jane the Virgin. Med Yapım’ın yapımcılığında ve haliyle Kanal D’ye. Diziye bir bakarsak:

Geçtiğimiz sezon başladı ve 22 bölümlük sezonunu tamamladı; ikinci sezon onayı da aldı. The CW’da Pazartesi günü yayınlanmak için Sonbahar’da dönecek. Reyting olarak kanalı ihya edecek kadar yüksek olmasa bile yabancı eleştirmenlerin övmekle bitiremediği bir dizi oldu. Ülkemizde de FOX Life kanalı 27 Nisan’da yayınlamaya başladı. Bu arada bu dizinin kendisi de aslında Mart-Ekim 2002 arasında Venezuela’da yayınlanan Juana la Virgen dizisinden uyarlama.

(Tahminen bizimkiler orijinal formatın telifini alacaklardır. Hem daha ucuza da gelir herhalde.)
Şöyle bir özelliği de var: Emmy ve Golden Globe’un oyuncu ve dizi kategorilerindeki bir adaylık, The CW dizileri için normalde hayal. Daha doğrusu bu sezona kadar öyleydi. Çünkü Jane the Virgin Altın Küre’de En İyi Komedi’ye, başrol Gina Rodriguez ise Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu’ya aday oldu. Yetmedi, Gina ödülü kazandı ve The CW’ya tarihinde ilk kez böyle bir başarı getirdi. Konudan da bahsedersek:

Miami’deyiz. Jane Villanueva (Gina Rodriguez) pembe dizilerle geçirdiği çocukluğu boyunca anneannesi tarafından bir şeyi asla kaybetmemesi gerektiği tembihlenerek büyütülür: Bekâreti. Dini inanç bir tarafa, annesi ona 16 yaşında ve evli değilken hamile kalmış. Jane artık 23 ve öğretmen olmaya uğraşırken para kazanmak için de bir otelde çalışmaktadır. Dahası yakışıklı, çalışkan, “Evlenene kadar olmaz!” kuralına uyan ve dedektiflik yapan Michael (Brett Dier) adında bir nişanlısı da vardır. Her şey yolundayken izlediğimiz şey dizi olduğundan ortalığı karıştıran bir olay olur:

Jane düzenli kontrol için doktorundayken karışıklık çıkar ve kız, bir erkek hastanın spermleriyle yapay döllenir; hamile kalır. Kısa sürede ortaya çıkar ki spermlerin sahibi evli eski playboy, kanserden yeni kurtulmuş, Jane’in çalıştığı otelin sahibi ve ergen zamanında hoşlandığı Rafael’dir (Justin Baldoni).

Jane beklenmedik hamileliği yüzünden karmaşanın içinde kalır: Hamileliğini devam ettirecek midir? Durumu başta nişanlısı ve ailesi olmak üzere çevresine nasıl açıklayacaktır? Bir de durumdan haberi olan Rafael ve karısı Petra’nın (Yael Grobglas) istekleri vardır…

Anlaşıldığı üzere dizide bir pembe dizi havası var. Zaten orijinal dizi de günlük yayınlanıp 153 bölüm sürmüş. Peki, bize uyar mı? Valla tipine bakarsak gayet de uyar. Tek yapmaları gereken Rafael’in lezbiyen kız kardeşini hetero yapıp sevgililerini de erkeğe çevirmek. Gerisi kendiliğinden gelir. (Hiç yapmadığımız iş değil sonuçta; mesela yakında başlayacak Pretty Little Liars uyarlamasında lezbiyen Emily’yi hetero ve sevgililerini erkek yapacağız…)
* Şu sıralar Türk dizileri için tam da yazın başlayacak dizilerin fragmanlarının ortaya dökülme mevsimi. Yalan yok, geçtiğimiz hafta boyunca denk geldiklerime bir göz attım ve şöyle saçma bir şey vuku buldu:

Bu yaz FOX’ta İnadına Aşk isimli bir dizi başlayacak-mış. İşte bu dizi, resmen Modern Family’nin yandan yemişi olmuş. Yayınlanan fragmanlar için şuraya bakabilirsiniz. Modern Family izleyenler fark edecektir, fragmanların kapanışındaki tablo çevirme sahnesi onun jeneriğinden zaten. Karşılaştırma yapmak isterseniz MF’nin jeneriğine şuradan bakabilirsiniz. Fragmanların kendisi de Modern Family havası veriyor üstelik.

Bunu fark ettikten sonra da şöyle bir jeton düştü: Eylül başında yazdığım bir Salı yazısında ben, Modern Family’nin ülkemize uyarlanacağını yazmıştım. Hatta o yazıda eşcinsel çift Cameron ve Mitchell’ı nasıl yerelleştirirler diye merak bile ettim. Eğer bahsi geçen o şey bu şeyse hiç komik değil sayın seyirciler.

* Geçen Salı yazısında bazı detaylarından ve ilk fragmanından bahsettiğim ülkemize uyarlanan bir diğer dizi Tatlı Küçük Yalancılar (bknz: Pretty Little Liars) için şimdiye kadar üç fragman daha yayınlandı. İlk ikisi ana konuya, sonuncu çıkansa Aria (Bensu Soral) ve Ezra (Şükrü Özyıldız) ikilisinin tanışmasına yönelik olmuş.
(Sonuç: Değiştirmişler efendim. İlk bölümde ikili cafe-bar gibi bir yerde tanışıp tuvalette öpüşüyorlar ve kısa süre sonra okullar açılınca Ezra Aria’nin öğrencisi, Aria da adamın yeni Edebiyat öğretmeni olduğunu anlıyor.)
Not: Dizinin başlama tarihi 30 Haziran Salı olarak güncellendi.

Game of Thrones’ta görsel efekt editörü olarak çalışmış olan Katherine Chappel’in (29) Güney Afrika’da safarideyken aslan saldırısına uğrayarak hayatını kaybettiğini söylesem ne dersiniz? Ben Allah rahmet eylesin diyorum.

* Televizyon Eleştirmenler Birliği Ödülleri’nin (TCA Awards) 31.’sinin adayları açıklandı. Şuradan bakabilirsiniz, tören de 8 Ağustos’ta.
* Eski dizileri geri döndürme furyasında görünen o ki piyango Prison Break’e vurmak üzere. FOX, nereden estilerse diziyi en az 12 bölüm sürecek şekilde mini dizi olarak geri getirmeyi ciddi düşünüyormuş. Üstelik önümüzdeki sezon Legends of Tomorrow’da izleyeceğimiz ikili Wentworth Miller ve Dominic Purcell’in de dahil olacağı bir dizi planlıyorlar ve orijinal hikayenin sonrasında yaşananların ele alınacağı bir şekilde geri döndürmeyi düşünüyorlar.

Nasıl olacak, hatta olacak mı ‘resmi olarak’ belli olmasa da –sevenleri kusura bakmasın- ben geri dönmesini isteMEyen bir taraftayım. Çünkü böyle bir geri dönüş için dizinin finaliyle de oynamak durumundalar ve düzgün bir finali olan diziye bu tarzda bir müdahaleye hiç gerek yok.

* Geri döndürme demişken, FOX, nihayet 24’ü geri döndürme planları hakkında da konuştu. Diziyi yirmili yaşlarda erkek bir başrolün olduğu bir uzantıyla geri döndürmeyi düşünüyorlarmış. Live Another Day gibi limitli dizi türünde bir yapım olacakmış. (Yani sezon mantıklı bir sona ulaşacak ve kanal, reyting ve kritik güzel olursa devamını isteyecek.)

Jack Bauer olmaya artık sıcak bakmadığını açıklayan Kiefer Sutherland ise muhtemelen konuk oyuncu olarak yer alacakmış.

* Onay-iptallere de bakarsak:

- ITV, sevdiklerini 2. Dünya Savaşı’na gönderen kadınların hikâyesinin anlatıldığı Home Fires’a ikinci sezon onayı verdi.
- Disney XD, Ultimate Spider Man ve Avengers Assemble için yeni sezon onayı verdi.
- Kanada kanalı CTV Motive’e dördüncü sezon onayı verdi.
- Kanada’nın ömürlük dizilerinden Degrassi’nin ise devam eden 28 bölümlük 14. sezonu bitince final yapması kararlaştırıldı.
- Son olarak Adult Swim kanalı da Childrens Hospital’a yedinci sezon onayı verdi.

İlk yazı için şimdilik burada dursam iyi olacak. Geçtiğimiz haftanın yeni dizileri ve çeşitli diğer haberler için yarın tekrar görüşmek üzere efendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder