7 Haziran 2015 Pazar

100. yılın aşkına Gallipoli

Bildiğiniz üzere 18 Mart’ta Çanakkale Savaşı’nın 100. yılını arkamızda bıraktık. Böylesi önemli dönemlerde bizden pek bir şey çıkmasa da yabancıların atlamayıp genellikle mini olmak üzere diziler hazırladığı olur. Mesela Titanic’i anmak için de 2012’de mini dizi yapanlar olmuştu. Anzaklar bakımından tarihlerinde savaşın önemli bir yer kapladığı Avustralya da bu önemli günü atlamadı ve benim fark edebildiğim kadarıyla karşımıza iki dizi geldi/geliyor: Gallipoli ve Deadline Gallipoli. (Gallipoli, Gelibolu demek.)

Gallipoli, yedi bölümlük mini dizi. Hatta 9 Şubat-9 Mart arasında yayınlandı bile. Konusu: 17 yaşındaki Thomas ‘Tolly’ Johnson, yaşını büyük gösterip abisiyle birlikte Gelibolu’ya gitmek için askere yazılır. Bu sayede onun, abisinin ve diğer askerlerin savaş boyu yaşadıklarını, savaştaki zor şartları izlemeye başlıyoruz.

Dizi, ülkemizde 18 Mart günü tv2’de yayına başladı ve Çarşamba günleri 21:30’da yayınlanacak. tv2, bahsettiğim Titanic dizilerinden Titanic: Blood and Steel’i de yayınlamıştı. Hatta izlemek isterseniz 12 bölümlük mini dizi, netd’de mevcut. tv2’nin dublajlı bir kanal olduğunu hatırlatayım, belki lazım olur. Öteki yolu zaten biliyorsunuzdur; o konuya girmeyeyim.

Deadline Gallipoli ise 25 Nisan’da başlayacak ve iki gecede dört bölüm yayınlanacak bir mini dizi. Bu sefer savaşta görev almış ve önemli rollerde bulunan dört gerçek hayattan alıntı ismin merkezde olduğu bir dizi yayınlanacak. Hatta bunlardan Keith Murdoch, medya devi Rupert Murdoch’un babası olan bir gazeteci. Kadrosunda Sam Worthington, Hugh Dancy, Rachel Griffiths, Bryan Brown, Charles Dance ve Jessica De Gouw da var.

.
 Yeni dizilere gelmeden onay-iptallere bakarsak:

- FOX, Sleepy Hollow’a 18 bölümlük üçüncü sezon onayı verdi.
- Amazon, Bosch’a ikinci sezon onayı verdi.
- ITV, Türkiye’de izleyen var mı diye düşündüğüm Birds of Feather’a 12. sezon onayı verdi.
- Aynı şekilde Schitts Creek (Pop TV) de ikinci sezon onayı almış.
.
 Geçtiğimiz haftanın yeni dizilerinde durum şöyle.

iZombie: The CW dizisi.  DC Comics karakteri ve Veronica Mars ile 90210’u yapan Rob Thomas‘tan. Konu: Olivia Moore, tıp fakültesinde okurken günün birinde gittiği bir partinin ardından kendisini ertesi gün karnı sürekli aç bir zombiye dönüşmüş bulmasın mı? Cildi de neredeyse beyazdır. O da durumunu herkesten saklamaya karar veriyor.

Okulu bırakıp Seattle’da adli tıp ofisinde iş buluyor; morgda istediği kadar beyin var ama nihayetinde patronuna yakalanıyor. Adam bilimsel meraka vurup kıza destek çıkmak istiyor ve Liv beynini yediği kişilerin anılarını görmeye başlayınca medyum numarasıyla bir dedektife yardım etmeye başlıyor.
Reyting: Güzel.

One Big Happy: Kahkaha efektli NBC komedisi. Dizinin yapımcılarından birisi Ellen Degeneres. Konu: Lezbiyen Lizzy ve heteroseksüel Luke en iyi arkadaşlar ve ikisi de bekârken, bebek sahibi olmaya karar verirler. Hastane üzerinden uygulamaya da koyulurlar ve bu sıralarda Luke, Puredence ile tanışır. Tam Lizzy hamile olduğu haberini almışken Luke da Prudence ile evlendiklerinin haberini vermesin mi?
Reyting: Eh işte.

Bloodline: Netflix draması. Birbirine oldukça yakın Rayburn ailesi üzerine. Ailenin kara koyunu erkek kardeş ailenin içine geri dönünce saklı kalmış sırlar teker teker ortaya çıkmaya başlıyor. Sloganı: Kötü insanlar değiliz, ama kötü bir şey yaptık.

Reyting: Netflix, dizilerinin bütün sezon bölümlerini aynı gün servis ettiğinden reyting verisi mümkün olmuyor maalesef.

.
 2015 Emmy Ödülleri öncesinde komediler konusunda bölüm süresi 30 dakikadan fazla olan dizilerin komedide yarışamayacağı kararı verilmişti. Ama kurulu ikna edebileceğine inananların itiraz hakkı da vardı. Sonuç: Jane the VirginShameless ve Glee komediden yarışacaklar; Orange is the New Black ise dramada kalacak. Kurul komedi dozunu yeterli bulmamış…
.
 Gelelim yeni kadro haberlerine:

True Blood’ın Pam’i ve diziden sonra Once Upon a Time’a bir süreliğine Maleficent olarak dönen Kristin Bauer Van Straten yeni dizisini buldu: ABC onay verirse izleyeceğimiz Kingmakers. Kız kardeşi elit bir üniversitede ilk yılındayken ölü bulunan bir adam, yeni bir kimlikle gizlice okula ve okulun gizli derneğine sızarak araştırmasına başlıyor.
- Yazın yayına girecek Heroes: Reborn’un kadrosuna Ryan Guzman (Pretty Little Liars), Henry Zebrowski (A to Z), Judith Shekoni (Twilight) ve Once Upon a Time’ın Peter Pan’ı Robbie Kay de dahil oldu.
Arrow-The Flash ikilisi üzerinden planlanan uzantı diziye, The Flash’te Heat Wave olarak yer alan Dominic Purcell de katıldı. Caity Lotz (Black Canary), Brandon Routh (Atom), Wentworth Miller (Captain Cold) ve Victor Garber (Firestorm) de kadroda.
- Lady Gaga ve Matt Bomer’dan sonra American Horror Story: Hotel’e Wes Bentley katıldı.
- Ryan Murphy’nin ilk sezonu O.J. Simpson davası üzerine kurulu olacak dizisi American Crime Storyde Nichole Brown Simpson’ın arkadaşı Faye Resnick olarak Connie Britton (Nashville) yer alacak.
Covert Affairs iptaliyle boşa çıkan Hill Harper (CSI: NY), Limitless filminden CBS’e hazırlanan ve onay alırsa izleyeceğimiz TV uyarlamasına katıldı.
- 30 Haziran’da CBS’te yaz dizisi olarak izleyeceğimiz Zoo’ya, en son Enlisted’ta izlediğimiz Geoff Stultz da katıldı. Konu: Dünya genelinde insanlara karşı şiddetli hayvan saldırılarının başladığı ve buna çözüm aranan bir dizi. Kadroda James Wolk (The Crazy Ones), Kristen Connoly (House of Cards) ve Billy Burke (Revolution) de var.
.
 Biraz boyut değiştirelim:

- HBO, kadrosunda Helena Bonham Carter’ın da olduğu Codes of Conduct’a altı bölümlük ‘onay’ verdi. Konu: Amerikalı genç, zenci bir adamın New York’un yüksek sosyetesine girişiyle yaşadığı deneyim ve göründüğü gibi olmayan geçmişi üzerine.
- FOX, ünlü illüzyonist Houdini ve Sherlock Holmes’un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle üzerine olacak Houdini and Doyle’a 10 bölümlük ‘onay’ verdi.
- David Lynch, teknik zorluklar yüzünden Twin Peaks’in üçüncü sezonunun tehlikeye düşebileceğini söylese de Showtime sorun çıkmayacağını açıkladı.
- Daha önce Sara Shepard’ın The Perfectionist serisini diziye dönüştürmek istediği haberleri çıkan Pretty Little Liars senaristi I. Marlene King, gözünü Rebecca Serle’in Famous in Love serisine de dikmiş ve başrol bile bulunmuş: Bella Thorne.
Teen Wolf’un yaratıcısı Jeff Davis ise Let the Right One In (Gir Kanıma) filmini televizyona uyarlamaya karar vermiş. Hadi hayırlısı…

** LGBT temalı ya da içinde en az bir LGBT karakteri barındıran dizilerin ödül aldığı GLAAD Medya Ödülleri’nin 26.’sı dağıtılmış. Buna göre En İyi Drama’yı sitede Özetli Yorumlarını benim yazdığım How to Get Away with Murder, En İyi Komedi’yi Transparent; söylemesi ayıp çevirisine katkıda bulunduğum The Normal Heart da En İyi TV Filmi/Mini Dizi’yi kazandı. Glee ve Kerry Washington da özel ödül almışlar.

Bu hafta da böyle oldu efendim. Haftaya görüşmek dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder